Followers

Friday, December 28, 2012

Menangi EMPAT tiket ke Golden Disk Awards 2013

Jangan lepaskan peluang berparti dengan lebih daripada 20 kumpulan K-Pop ternama di anugerah muzik paling gempak!

Anda dan 3 Buddyz boleh menangi 4 tiket bernilai RM999 setiap satu ke Golden Disk Awards 2013 di Sepang International Circuit pada 15 dan 16 Jan ini dari 7.30 malam hingga 10.30 malam. Ini adalah pertama kali ia dianjurkan di Asia Tenggara!

Mudah saja untuk menang. Ajak 3 Buddyz dan bergaya ala artis K-Pop pujaan hati dan hantarkan kepada kami. Foto yang paling kreatif dan meletup akan berpeluang menang!

Apa tunggu lagi, cepat kongsikan gambar anda dan boleh berjumpa dengan Super Junior, T-ARA, Secret and G-Dragon! 

Nicely arranged

I just came back from session 2 of the 2days workshop. I skip to have light refreshment as I'm still full. So that i back to room for rest. Just notice that the housekeeping lady has already clean my room, neat and nice. She has change the new towel and I notice that she has put all my stuff nicely on the table. 


I will never forget to bring along my Hibiscus Lemon Tea Herbalife wherever i go. This is very important as we will be having too many meals for the day. This will flush away unwanted content that you have taken.

Separating from others

I would say that this  the most suitable place for workshop program. There will be no entertaining element al all, no attraction except for Nilai 3 Retail Centre. It is a nice place, calm, and clean. Staying in the middle of palm oil estate with beautiful village environment and nice scenery make you feel fresh and cool. Its something back to nature.

 The accommodation is not bad. Its like a 3 star hotel. We were given one room for one person. So you can do whatever you want without any interruption.
 This is owesome, my working space. I wish that i got time to blog more then.

 My guess? Yes please, will serve you cup of coffee.

This one is similar with other hotels.

The most important thing is having a clean wash room....teettttttttttttt!


Thursday, December 27, 2012

My one night stay

Again I need to be away for from my family. And today I'm attending, Pelancaran Semakan Kurikulum at AKEPT.

This gonna be my first time here. Feel like I have been thrown away, very far. The driver picked me up at home at about 7 and we reach AKEPT at 8am. Just nice as the event will start at 8.30 so Ive enough time for breakfast. 

The schedule is very packed. Full of activity and for tonite we will finish at 10.30. Because of that, i might not be updated this blog as usual. 

Here presenting my stay here......(dok dalam kebun kelapa sawit daaa)


Wednesday, December 26, 2012

Baru sekolah, belum lagi masuk University...isk, isk, isk

Salam siaran di petang hari. Hari ni masa kak-M memang habis dengan urusan seklah anak-anak jer. Kak-M percaya ibu-ibu bapa di luar sana pun macam tu juga. Dah tinggal beberapa hari jer lagi sekolah dah nak buka, ha! Baru nak kelam kabut pi mencari itu ini.

Sebenarnya Isnin lepas kami dah ke sekolah nak selesaikan yuran. Rupanya sekolah tutup cuti pulak.Aisehh, maka pagi tadi kak-M pergilah sekali lagi bawa Amierul dan Nuha. Mujur ler orang tak ramai. Bukannya apa, penantian tu kan satu penyiksaan,,hui memang terseksa jiwa kalau kena menunggu lama tau.

 Tadi sampai kak-M orang kedua, memang tenang jer suasana. Daddy dah bagi cek pun untuk buat bayaran tu, cuma duit buku kak-M bayar cash lah sebab tatau berapa jumpahnya. 

Bila melihatkan bil tadi..mak aiii, kemain tinggi yuran bebudak ni hmm memang lah sesuai sangat bagi bonus hujung-hujung tahun ni, tercekik beb nak selesaikan segala keperluan sekolah bebudak ni.

Yuran sekolah                 = Rm2000+
Buku Teks/latihan          = RM400+
Baju sekolah                  = RM100+

Ini baju Abang Amierul punya, Nuha dan Darwish, kak-M baru baca, mungkin Isnin depan ler pegi bayar

Yuran sem 1 Nuha          = RM500
Baju sekolah Nuha         = RM100+
Yuran Sem 1 Darwish    = RM300+ 

Ha! kan? Aduhai..belum lagi kau masuk sekolah anak oiii...belajar ler rajin-rajin yer nak.....

Solve 6 word puzzles & win a Kia Rio.


 If you’re a master at puzzle games, you could just be the proud new owner of a Kia Rio!

It’s all part of the Kia Runabout contest! Simply solve 6 word puzzles released over a period of 6 weeks, and the ten contestants to solve the puzzles the fastest will get the chance to compete for the grand prize of a Kia Rio at a special on-ground event.

Start putting your thinking cap on for your shot at a brand new ride!

Pasang surut blogging

Bukan sahaja air yang ada pasang surutnya, blogging pun juga. Begitulah kisahnya kak-M ni. Ada kalanya ssampai 10 entry dalam satu hari..hohoho punya lah macam-macam nak ceritakan. Udah macam jadi full time blogger gitu. Tapi kan ada masanya sampai seminggu pun tak der apa-apa entry.

Itu lah namanya pasang surut blogging. Bukan angin pasang yer, itu cerita lain pula..huhu. 


Kekadang tu satu cerita pun boleh di pelbagaikan entry. Waktu tu mesti kak-M dalam keadaan tenang jiwa dan rasa. Macam-macam idea keluar bertubi-tubi. Kekadang tu Laptop tak pernah off pun seharian..tu dia hai..Kemain memblogging mak kan.

Bila time surut, eh..kau membuka blog pun malas apatah lagi nak membaca nya, Jangan kata nak blog walking, nak buka blog sendiri pun kemain liat.

Sebab apa tau sebab blogging pada kak-M hanya teman hiburan semata-mata. Untuk kenali sahabat baru. untuk berkongsi ilmu dan untuk mencari ilmu. Tidak lebih dari tu.

Salam ceria buat semua blogger di sana , sana, sana.....

Tuesday, December 25, 2012

Fenomena Give Away

Hmmm, Fenomena Give Away  masih berleluasa gitu. Sampaikan kak-M pun dah terikut-ikut..Heeee, syok juga sebenarnya join GA ni.

First time kak-M join GA ni ialah dari Blog kak Shahriah, bukan ler give away sangat ianya lebih kepada kuiz lah. Jadi siapa jawab betul maka dialah pemenangnya. Masa tumemang siang malam pagi petang kena dok berkepit jer dengan laptop, tablet bagai sebab kena follow all the question yang akan keluar bebila masa saja..ala-ala marathon kejar soalan gitu. Tapi memang best. 

Setiap GA ni memang akan di sertakan dengan pelbagai syarat. Dan tujuan utamanya mana-mana GA pun ialah untuh menarik ramai pembaca ke blog penganjur GA seterusnya menaikkan traffic di blog berkenaan. Selain tu sesambil mengenali bloger-bloger seantaro dan mengeratkan lagi hubungan silaturrahim. Sesilap boleh jejak kasih gitu.Heee.

GA biasanya akan di kena syarat tertentu yang pasti ialah kena follow blog tersebut untuk ikuti setiap update berkenaan GA tersebut serta update senarai mereka lain yang join GA yang sama. Kemudian kena buatlah netry berkenaan GA tersebut dengan meletakkan banner tertentu dan back link kepada pengantur blog itu.

Bagi kak-M setakat nak folow blog, masukkan dalam black list atau buat entry sekali pun tiada masalah besar. Yang bermasalah cumalah bila kena LIKE FB penganjur. Ini lah yang agak tidak gemar sebab ianya secara langsung membanyakkan staus-status diluar kawalan kak-M heee. Kak-M tidak mungkin mencampuradukan FB dan blog sebegitu mudah. Tak kisah ler yer. Itu kak-M, adik-adik di sana mungkin tiada masalah. Jadi untuk menyetai mana-mana GA syarat yang kak-M letak ialah tidak perlu like FB atau optional, maknanya suka hati kau lah nak LIKE atau tidak....kalau gitu konfem kak-M akan join GA tersebut ..huhu.....

sekian dulu bebelan hari ini..


Arriba arriba! Grab your hat and join in the fiesta!

Time to add some spice to your diet with the new KFC Chipotle Pokkits! With Zinger chicken fillet, vegetables and cheese drenched with yummy Chipotle sauce, you’ll be wanting more of the taste of Mexico.

 
It doesn’t just stop with the Pokkits – go all out with the Mexicano Fiesta Facebook app! Customise your very own amigo with photos, backgrounds and music, and you could win cool weekly prizes like the Samsung GALAXY Camera, iPad Mini, and Sony Smart Watch.

Who’s up for a big fiesta?

Crush the heat with any of the fantastic four!

Can’t take the heat? KFC has just the antidote!

Let the new KFC Krushers melt the heat away in four awesome variants – Lemon Fresh Fizz, Nescafe Krunch, Kookies & Kream or Chipsmore Krunch! And how would you know it’s guaranteed awesomeness? Here’s how – even a celebrity like Dynas Mokhtar is a big fan!

The KFC Krushers are a must-have in this sweltering Malaysian weather! Get yourself some at the nearest KFC today

Daging Masak Lada Hitam

Lama juga rasanya tak masak daging ni, habis jer daging korban dulu semua dah jelak nak makan daging. Memang lama betul berhenti makan daging.

Tapi sejak Abang Danish berkhatan ni, memang ler ada jer daging dalam rumah ni. Semalam kak-M buat Daging Masa Lada Hitam. Mua tu ingat nak goreng kunyit jer dengan kacang panjang. Ish nanti tak berkuah tak nak pula dia makan. Maka jadilah Daging masak kicap.

Ish..kalau tanya resepi kak-M ni bukan tak ikhlas tapi memang cara kak-M ni campak sesedap rasa jer, cuma kak-M boleh kongsikan bahan-bahan tapi kuantiti tu tu ikut sedap makan lah sebab setiap kali masak berbeza kuantitinya, Kalau daging sikit kurang ler kan bahan-bahannya begitu ler sebaliknya. Kali ni kak-M masak untuk 4 orang makan lebih kurang lah.


Bahan-bahan yang kak-M mesinkan ialah cili kering lebih kurang dalam 5 tangkai macam tu, halia satu inci, serai dua batang,bawang merah sebiji dan bawang putih 3 ulas. .Kemudian kak-M  tumiskan semua tu dalam minyak panas sehingga naik bau. Titikkan halia dan serai. Masukkan satu sudu kecil serbuk lada hitam dan kacau biar rata, Tuangkan dua sudu besar kicap manis. Kalau nak lebih berkuah boleh masukkan sedikit air. Masukkan pula daging dan biarkan ianya masak dan masukkan cili hijau serta bawang pesar yang dipotong gelangan. Hmmm agak-agak masak tutup api dan hidangkan , boleh juga kalau nak letakkan kentang.

Wokey, selamat semua ya...




Its fun!

Merry Xmas to those celebrate christmas. Kak-M just spent time with kids along the day. Let see our activity during the eve...enjoy!






Sunday, December 23, 2012

Cucur udang menu petang ini

Salam semua bloggers. Tak dak apa nak cerita memalam nih. Sebelum naik atas sereka baju untuk pakai esok, nak juga kak-M siapkan satu entry ni. Saja nak kongsi menu petang tadi. Cucur Udang saja. Ha, macam la bagus sangat. Heee. sebenarnya nak khabar yang sos tu kak-M bikin sendiri. Asik makan sos maggi jer berzaman di tukar ganti dengan sos linggam, jadi petang tadi kak-M cuba bikin sendiri.Rasanya boleh tahan juga. Nak buat pun senang saja dan bahan yang digunakan juga tak banyak.


Meh layan dulu resepi cucur udang. Hah! Resepi la sangat kan..hihi

Cucur udang ni mestilah ada udang, dah namapun cucur udang kan? Kemudian tepung gandum, letak tepung beras sikit. Kalau nak isi yang lembut masukkan sebiji telur, kak-M letak kunyit serbuk sikit dan garam secukup rasa. Kak-M letakkan juga bawang merah dipotong kecil dan daun bawang dipotong kecil. Yang suka taugeh boleh sahaja tambahkan. Masukkan air dan gaul lah sampai agak-agak boleh jemput masuk dalam kuali. Gorengkan dalam minyak panas sehingga masak.

Untuk sosnya pula kak-M gunakan cili hidup di mesin bersama beberapa ulas bawang putih, gula dan garam, perahkan asam jawa dan masakkan seketika.

Mudah kan? Hehehe budak darjah enam pun boleh buat ya dengan izin dari ibunya dulu tau. Okeh...ini saja entry penutup malam ni. nite nite....

Saturday, December 22, 2012

Santai Hujung Minggu

Buat apa wei...? Hee, kak-M biasanya hunjung minggu macam ni mesti bearada di Kampung Klang lah. Dah lama juga tak balik tidur sini. Almaklum urusan kerja yang perlu oustation sana sini kan, jadi minggu ni kami bersantai di rumah bonda.

Macam biasa kampung pun dah nak jadi pekan..huhu tak der apa sangat aktiviti yang boleh buat di sini. Selain makan, dan tidor aktiviti lain ialah menonton tv dan main hidden game di Ipad. Gitu ler kitaorang habiskan masa hujung minggu ni.

Semalam dah nonton 3 movie. Ha amik kau, 3 movie sekali gus. Layan jer bebudak ni di kala cuti hujung minggu. Minggu depan laki bini kena outstation lagi., Hee , bebudak ni memang dah faham sangat mak bapak diorang ni punya kerja jadi depa tak banyak bersungut.

Kali ni kat rumah bonda ada buah kayu, banyak pula tu, jadi anak menantu cucu ni lah tolong perabih. Kemain berebut depa makan manggis dan langsat. Rambutan tu ada kureng sikit. Manggis memang menggila, berebut nak buka manggis, macam-macam kaedah lah..heee, maklumler dok pekan tak reti makan buah-buah kayu ni. Nak buka manggis pun macam jakun je. Tapi depa enjoy sangat bila dah tau macammana cara yang betuk nak kolek manggis tu. Huhu, sungguh enjoy depa.

Friday, December 21, 2012

Reload your way to a Club Med Bintan getaway!

Internet and mobile banking is the way it’s being done now. You can even reload your mobile prepaid balance, like with RHB Now!

Reload your mobile prepaid with RHB Now and you could win cool prizes such as a Club Med Bintan Island retreat for 4 persons, a year’s supply of GSC movie vouchers, and more! All you have to do is reload a minimum of RM 30 for your mobile prepaid via internet/mobile, and you could be in the running to win prizes every day. 

Comic Fiesta 2012



 Comic Fiesta 2012 is back and will be happening on the 23rd December, Sunday!

Malaysia’s leading Animation, Comics and Games convention will feature an exclusive marathon screening of 4 anime titles: Kamisama Kiss, My Little Monster, Toradora!, and Skip Beat! Fresh from Japan and first time being aired in Malaysia! Anime fans can book their tickets, but hurry because there are only 140 tickets for each time slot! As brought to you by Astro B.yond VOD and Animax!

There are plenty of goodies and prizes to be won during the Comic Fiesta, so what are you waiting for? This is a must-not-be-missed event for Anime fans! Be sure to visit us at booth 51!

Sardines In Teriyaki Sauce


Got a craving for Japanese food? Ayam Brand has just the thing to make you go, “Oishi!”

Ayam Brand’s new ready-to-eat Sardines in Teriyaki Sauce is the perfect addition to your bento lunch. Simply pop the can, and you can enjoy top quality sweet teriyaki sauce with steamed sardines straight out of the can, or with deliciously warm rice!

Get the Sardines in Teriyaki Sauce for a healthy and convenient meal now!

What’s your favourite moment worth?

Whether you’re a camera phone addict, DSLR-wielder, holiday snapper or just plain poser, we bet you have a few photos you call your all-time favourites.


Share your favourite moments on Samsung’s “This is My Moment, LIVE” site, and you could just win the super cool Samsung GALAXY camera! Not only can you take gorgeous photos with the camera, you can even upload/transfer it right away with its 3G and WiFi connectivity.

Show off your favourite shots, shutterbugs, and get rewarded for it!

Thursday, December 20, 2012

The stars are here to rock your socks off!

#RWGenting is home to artistes and talents from all over the world. Catch the best concerts in town only at #RWGenting!


Not only can you find arcade games, theme parks and other cool rides at Resorts World Genting, the city of entertainment lives up to its name by being home to a host of world class performers as well!

From international superstars to homegrown talents, Resorts World Genting is where music, vocals and lights come alive. This December, catch Jenny Tseng, Jeff Chang, a Bee Gees Tribute and the Star Planet Music Festival all at the Arena of Stars!

Which performance will you be catching at Resorts World Genting this December?

My Lunch, Nasi Putih dan Pekasam Ikan Puyu

Sangat ironik menu hari ini ya. Pagi tadi memang sangat kelam kabut. Macam-macam urusan perlu di uruskan sebelum jam 12 sebab kak-M perlu berada di rumah pada waktu itu dan Adik Ipar kak-M pula perlu ke pejabat. Selagi Amierul belum betul-betul baik beginilah keadaannya.

Nampaknya minggu depan laki bini kena outstation. Aisehhh bebudak ni haruslah pos ke rumah nenda mereka di Klang. Kak-M perlu ke AKEPT di Bandar Enstek, Negeri Sembilan dan Husband ada bengkel somewhere in KL.



Bila dah keadaan kelam kabut, memang tak sempat dah nak pikir makan aka, masak apa dan beli apa. Sampai jer rumah memang sangat kelaparan sebab pagi tadi pun hanya ambil segelas air dan shake sahaja. Jadi tengok dalam rice cooker masih ada baki nasi semalam dalam satu senduk. Yes! Terus ceduk masuk pinggan dan panaskan dalam microwave. Kemudian kak-M teringat Ikan Pekasam yang bawa balik dari Jitra tempoh hari masih belum terusik. Jadi tadi kak-M goreng sekor yang kecik. Ahhhrhh! Memang ckup menyelerakan. Gorengkan bawang merah dan tabur serah perahkan asam limau sikit. Settle okey untuk menu tengahari an cuku[ menampung kelaparan perut ini.


 Ikan pekasam ni memang sangat popular di Kedah. Mungkin sebab banyak sawah padi dan mudah dapat ikan darat. Biasanya ikan lampam, ikan puyu dan ikan sepat yang dijadikan pekasam. Pekasam yang kak-M makan hari ni di buat sendiri oleh makcik Kak-M kat kampung. Memang setiap kali balik kak-M akan tanya samada ada lagi tak stok pekasam utk di beli. Makcik ni kalau ada ikan darat pasti akan ada pekasam dan alhamdulillah memang rezeki sebab adalah sikit walaupun belum cukup masam kak-M beli juga. Makcik pesan kena balik simpan dulu beberapa hari baru boleh goreng.

Nak buat pekasan ni memang kena betul teliti dan bersih. Salah langkah akan membuatkan ikan tu cepat berulat. Yer lah kan kita menggunakan ikan mentah. Yang menjadikan serbuk itu ialah beras yang dimesin halus. Kemudia ada garam dan gula lah. Ikan ni diperap sehingga menajadi masam.Kak-M memnag tak pernah buat dan tak tahun pun cemana nak buat pekasam ni. Kak-M hanya tahun makan jer..heee. Maybe you all boleh google jer pasti ada cara bagaimana membuat pekasam.

Well ok, kak-M dah kenyang dan nak istirehat sekejap ya. Salam sayang buat semua

Serawa Pulut Durian

Seperti yang dirancang, durian musang king yang berlebihan tu akhirnya dijadikan serawa dan makan dengan pulut kukus.

Sedap makan serawa pulut durian di petang hari macam ni. Hujan pula renyai-renyai kat luar sana. Memang santai habis. Kena pula dengan tea-o panas...fuhhh, memang berpeluh gitu. Tak payah dah jogging petang ni. Habis terbakar segala kalori dan lemak. Ya ka?

He he he. Begitu ler celoteh di petang hari. Kak-M sediakan Serawa Pulut Durian petang ni. Agak banyak juga. Jadi rezeki jiran-jiran lah nampaknya. Kami ni jamah sikit-sikit jer.

Nak buat serawa pun senang sangat rupanya. Kak-M ikut resepi Cik Mat Gebu dari Dapur Tanpa Sempadan. Nak tau lebih boleh tengok kat blok dia ya.


Sebelum melawat tapak ke tempat lain mari lihat offer hari ini pula. Klik SINI saja. Terima kasih yer.

There will be one SIM to rule them all.

Many SIMs were given to the race of man, but alas, those SIMs bound them through their mortal lives with high mobile phone bills. 

Youth by #TuneTalk lets you experience everything YOUTH! Get the best mobile prepaid in town now.

But there is one SIM to rule them all, and that’s Youth by Tune Talk! With the Youth SIM card, you can enjoy the lowest rates in town of 10 sen/minute calls, 5 sen/SMS, and 50mb data plan for 88sen/day. RM 10 is all you need for 30 days of validity!

Get supercharged with Youth by Tune Talk today!

Wednesday, December 19, 2012

Siakap Kukus, enak sekali

Seperti yang dijanjikan menu tengahari hari ini ialah Siakap Kukus. Ikan Siakap ni kira dalam kategori ikan magal lah juga. Tapi ada banyak saiz. Jadi nak yang murah belilah yang saiz lebih kecil gitu..heee. Kak-M beli ikan ni 2 hari lepas lepas cuci bersih kak-M masukkan dalam Freezer. Pagi tadi awal-awal lagi kak-M dah keluarkan sesiap sebab memang dah rancang nak kukus siakap ni.

Anak-anak kak-M memang suka masakan jenis ini. Ala-ala sup lah kan. Lagipun kak-M masakkan tidak begitu pedas, mungkin ada terasa panas lada hitam saja.

Orang berpantang memang sesuai sangat dengan menu ini. Siakap pun bukan kategori ikan yang gatal dan bisa. Kalau di UK dulu ikan seaakan Siakap ni kita panggil dia SeaBass, memang sedap sangat. Dalam seminggu tu mesti ada satu hari kak-M akan masak Seabass. 

Selain kukus Siakap enak juga di masak masam manis atau tiga rasa.


Siakap Kukus ni memang mudah sangat disediakan. Ibaratnya main hantm campak jer semua bahan-bahannya. Wanita kerjaya macam kak-M ni memang sesuai sangat dengan menu serba ringkas ni. Seekor siakap bersaiz sederhana sudah ukup untuk seisi keluarga.


Kak-M suka biarkan supnya lebih sebab anak-anak kak-M memang suka menu berasaskan sup. Bila makan biar nasi tu terendam dalam sup ikan tu. Memang bertambah lah depa makan. Menu ni memang sangat sihat sebab kurang lemak, dan kurang minyak. Sapa yang cuba bolek semak resepi di bawah yer.


Siakap Kukus

Seekor Ikan Siakap saiz sedang
2 keping asam keping
2 batang serai dititik
seinci halia di titik
3 ulas bawang putih di tumbuk kasar
sebiji bawang merah ditumbuk kasar
satu sudu kecil serbuk lada hitam
sebiji tomato di dadu besar
1 sudu perasa kicap tambahan maggi
2 sudu sos tiram
sebiji lobak merah di hiris panjang-panjang
Garam dan gula secukup rasa.
2 cawan air kosong

Cara memasak:
Masukkan semua bahan termasuk ikan ke dalam bekas dan kukus lah sehingga masak. Rasakan masam, manis dan masinnya. Kalau dah lengkap boleh angkat dan hidangkan. Makan dengan nasi yang panas memang menambahkan selera.

Owh! So touching...

Malam tadi Nuha datang ke bilik tidur Kak-M. Nuha bagi sekeping kad pada kak-M.

"Mummy, ni ada kad istimewa untuk Mummy"

Pelik juga kak-M nak kata birthday kak-M lambat lagi, nak kata Hari Ibu pun dah lama lepas. Apa pun kak-M terima jer dulu.


" Wah! Cantiknya, Nuha buat sendiri ker?"

"Yer, semua kawan kat sekolah teacher suruh buat kad ni"


Ok, then, I understand, cuti sekolah ni macam-macam aktiviti dorang kat sekolah. Dri buat kad, kraf dan macam-macam lagi. Sejak dah pandai membaca dan menulis ni macam-macam dia bikin.

Anyway, thank you Nuha, Mummy love it so much. 

Maka bertambah ler lagi koleksi kad di bilik pejabat ku.


Nasi Goreng pun jadi lah

Sarapan apa pagi ni? Tanya Amerul dia nak Nasi Goreng, tak nak sayur. Heee, memang itulah order dia kalau makan kat retoran luar pun. Maggie goreng tak nak sayur, nasi goreng taknak sayur, Mee goreng tak nak sayur. Susah benar nak menelan sayuran. Kekadang tu geram juga, kak-M potong sayur kecik-kecik dan masa menyuap depa makan aku sorokkan bawa nasi. Ha! Telan juga kau kan...apa rasa? Tak rasa pun kan?

Hari ni kak-M buatkan Nasi Goreng merah yang biasa dia makan tu. Senang dan cepat disediakan. Semua yang lain pun boleh tumpang makan. Kak-M goreng sikit jer sebab tenagahari nanti cadang nak masak siakap kukus. Cheee wah! Siakap tu..Alahai masakan dirumah, simple-simple jer, yang penting ianya satu menu yang sihat.

Nasi goreng pagi ni sangat mudah. Seelokkan nasi tu kena nasi sejuk barulah nanti berderai jer bila digoreng. Tapi sebab tak der lebihan nasi semalam, awal pagi kak-K tanak nasi dulu. 


Untuk rencahnya kak-M lebih suka buat sendiri dari menggunakan yang segera. Aiii senang jer dek non. Kak-M mesinkan cili kering, ikan bilis, bawang putih, bawang merah dan sedikit belacan. Buat lebih sikit dan masuk dalam bekas kecil dan simpan dalam peti ais. Lain kali dah boleh terus goreng jer. Satu lagi kalau kak-M tak der di rumah bapanya pun boleh tolong gorengkan jer sebab rencah dah siap kan. 

Biasanya lepas menumis tu kak-M masukkan telur dulu dan goreng biar sedikit kering kemudian baru tuangkan nasi dan gaul rata. Akhirnya baru taburkan garam dan goreng lagi biar semuanya cukup rasa. Mudah kan?

Ada musang masuk rumah

Aiii, pepagi buta dah mula cerita musang ni apa hal dek non? Heee, ye lah ada musang masuk rumah apo nak buek ni? Heee. Musang King lah......Mueahhahhahahah!. Kemain suka Sarah Nuha bila Daddy bawa balik Durian Musang King. Suka dia makan. Masa tu kak-M masih di tingkat atas uruskan kain baju yang melambak nak susun masuk almari. Iskkkk dok bau dah ni, bau durian kemain kuat lagi. Ingatkan Daddy beli lagi sebiji dua. Rupanya Daddy beli di Carrefour yang dah siap kopek disusun dalam polisterine tu. 

Aloooo harganya RM25 hokeeyyy untuk sebekas..Mahal aiii! Daddy beli tiga bekas pulak tu. Satu bekas pun tak larat nak habis sebab memang tebal isinya. Tapi manisnya tak seberapa. Sedap lagi durian kampung yang kenit-kenit tu rasa kak-M lah.


Udah banyak doyan ni mulalah kepala dok pikir nih, apa nak buat ha? Heeee, serawa durian? serimuka durian, atau durian crepe...heeee, macam-macam tuh boleh bikin. Semuanya lemak berkrim, hancus lah diet mak dek non.

Tak per, mak buat jer kasi orang lain yang jamah, ok juga kan? Tengoklah jap lagi apa yang jadi. Tungguuuu!

Asam Rebus Ikan Selar ala Kak Shahriah...

Lagi menu sihat untuk hari ni. Asam Rebus ni kalau kena gaya memang bertambah makan. Kali ni kak-M masak guna ikan selar jer. Itu jer stok ikan yang ada, dan kak-M masukkan bendi sebagai tambahan. Ringkas kan? Ada ikan dan ada sayurannya.

Bagus masakannya sebab jenis rebusan, jadi kurang lemak kurang minyak dan kuranglah kalorinya. Sedap dimakan bersama nasi panas.

Kak-M ikut resepi dari blog Shahriah novelis aka finalis Masterchef tu. Biasanya kalau orang perempuan berpantang bersalin memang gini ler menunya. Heee, jangan salah faham yer bukan Kak-M yang berpantang, tapi anak kak-M. Ok, kalau nak semak resepi boleh lawat blog Novelis cun tu kat SINI ya.

 Nampaknya Asam Rebus ini sangat pucat. Sebabnya kurang kunyit. Pesanan penaja, untuk menu kekanak ni elakkan letak cili terlebih. Ini Asam Rebus sudah terlebih pedas daaaaaaa.

Anggaplah ia sebagai hobi, pasti anda gembira

Kata orang kita akan bahagia kalau kita suka akan pekerjaan yang kita lakukan. Kita suka masak maka kita akan bahagia kalau dapat jadi chef. Gitu ker? Kalau gitu boleh ler andainya kita umpamakan juga untuk kerja-kerja lain.

Ada tak yang suka iron baju? Atau melipat kain yang baru diangkat dari ampaian? Ramai yang merungut...alahai baju belum iron lagi la...alahai, banyaknya kain melonggok meninggi gunung belum dilipat lagi.

Bagi mengatasi masalah 'alahai' tersebut. haruslah kita anggap ianya sebagai hobi baru kita. Hobi adalah sesuatu yang kita sukai lakukan.

Iya...hobi saya hari ini ialah melipat kain..yeahhhh! Bahagia sekali!


Find out which makeup product the beauty queens love!

If you’re a big fan of BB cream, you’ll love this for sure!

Meet the new CC Cream (Color Control Cream) by Rachel K! CC cream has all the skincare benefits of a BB cream, as well as more effective ingredients and skin coverage. It’s a favorite with beauty bloggers and beauty queens from around the globe, as well as leading makeup artists! 

If you love BB Cream, you’ll love the #RachelKCosmetics CC Cream even more! Get it at Guardian outlets nationwide.

Experience flawless coverage like a second skin with Rachel K CC Cream. Check it out now!

Tuesday, December 18, 2012

Minum petang...erkkkkkk....no komen.

Iskkkk asik lapar jer budak ni. Bru jer tadi makan nasi penuh sepinggan licin beb. Ni dah lapar lagi. Dia minta burger daging bakar. Wah! Kemain lagi order kan. Macam makan kat restoran gitu. Air tak nak ker? Oen jus ka, epal jus ker, milo ais ker? Heee, apapun kejap yer, kejap lagi burger siap. 

Begitulah kiranya menjaga anak-anak nak nak membesar ni. Sentiasa nak makan. Jadi atas meja makan tu kena sentiasa ada makanan. Roti ker, sandwich, nasi, bihun, mee, pasta dan apa-lah yang patut.

Burger petang ni sangat simple. Burger Daging Bakar. Hanya ada daging bakar dan sos cili di dalam dua keping roti bulat. Siap!


Eat your heart out up in the highlands!






If a feast is what you’re looking for this festive season, look no further than Resorts World Genting!

Resorts World Genting offers you a wide range of promotions on a mouth-watering array of food at various outlets all this month! Whatever tickles your fancy, you’ll be sure to find it at Bubble & Bites, Coffee Terrace, The Olive, or Resort Cafe!

Time to work up an appetite and head for the hills now!

Ikan Selar Bakar

Makan apa you all? Hari ni menu kak-M sekeluarga ialah Ikan Selar Bakar. Alahai, selagai budak ni tak baik sepenuhnya selagi tu lah lauk pauk semua rebus dan bakar. Udah macam jaga orang lepas bersalin pula.


Ikan selar ni kak-M beli di Kedai Pak Aji tu lah, tu pun malam hari baru dapat keluar. Wah! Sekali dapat keluar sangkar macam-macam kak-M beli, maklum ler siang hari kan bertapa jer dalam rumah jaga orang sakit. Mungkin tak begitu segar tapi itu jer pilihan yang ada. Nampak ikan selar besar-besar ni kak-M hangkut 4 ekor suruh dia siangkan terus. Kak-M beli juga ikan siakap dan bawal emas sebagai persediaan hari-hari esok, Tahan lah untuk minggu ni kan, Nanti Sabtu atau Ahad dapat keluar dan kak-M beli yang lain pula.


Ikan Selar bakar ni memang tak sedap lah kalau makan gitu saja kan. Jadi Kak-M buatkan cili kicap kasi ummphhh. Bagus juga macam ni, hari-hari kita makan menu yang sihat, kurang minyak dan kurang lemak. Ikan Selar ni kak-M bakar dalam Periuk Ajaib tu. Tak rugi beli, memang sangat berguna terutama waktu-waktu macam ni, senang digunakan, bersih cekap amanah gitu..heeeee. Kak-M balutkan dengan daun pisang dan lumurkan ikan dengan garam dan kunyit jer. Bakar dalam masa 10minit macam tu. Cantik jadinya, lembab jer isinya..umpphhhhh sedap dan sihat gitu.

Sambal kicap tu kak-M letak bawang merah dipotong dadu .Letakkan belacan sikit, letakkan juga tomato di potong dadu, gula garam dan cili padi dipotong kecil. Kemudian tuangkan kicap dan lenyek-lenyekan semua campuran bahan tu. Wah boleh bertambah nasi makan macam ni. Kena pula kena nasi lembik panas-panas. Memang sedap!

Fenomena Durian Crepe

Sejak munculnya Durian Crepe ni, memang kebanyakan blog masakan tampil dengan entry Durian crepe ini. Kak-M kenali Durian Crepe ni dari Blog Azlita Masam Manis. Kemudian satu-satu blog mucul dengan entry yang sama. Kemudian tampil pula pelbagai inovasi crepe termasuklah blueberry crepe, manggo crepe, banana crepe dan sebagainya. Wah! Memang hebat rakyat Malaysia ni.

Kak-M memang bukan penggemar tegar Durian. Jadi semangat nak mencuba durian crepe termasuk membuatkan memanglah kureng....gitu. Heeee. Pada mulanya kak-M seperti tidak dapat menerima rasa pabila creme di campur bersama isi durian..Rasa macam tekak tidak dapat menerimanya.

Tetapi segalanya telah berubah bila adik ipar kak-M ada membawa balik 4 bungkus Durian Crepe yang di tempah untuk di bawa balik ke kampung di Jitra. Nuha dah makan dulu. Katanya macam ais cream durian. Kemudian adik ipar pun cakap sedap, maka kak-M pun memberanikan diri mencubanya. Yup! Marvelous...memang sangat sedap. Lagi bertambah sedap jika isi durian itu dilebihkan lagi.

Huhu ketagih sudah. Kalau di FB memang setiap hari ada saja status tentang Durian Crepe ni. Dan kini ianya menjadi suatu produk makanan yang mendapat sambutan hebat. ramai dah suri rumah tampil dengan jualan Durian Crepe ini. Ternyata raja buah ni mampu memikat ramai orang.

Ehtah bila ah kak-M nak cuba buat Durian crepe ini......macam mudah....InsyaAllah suatu hari nanti ya.

Monday, December 17, 2012

Ratu Kelawar

Ha! Siapa? Siapa? Yang dinobatkan sebagai Ratu Kelawar tu?. Heeee, i ler tu. Nak tahu kenapa? Sebab siang malam, pagi petang memang itu jer baju yang paling best I pakai. Ha! jangan tak caya I ada hampir 15 koleksi baju kelawar termasuk jenis sutera jaquard  dan sutera crepe.

Sekarang pun kalau jejalan kat mana-mana pasar, I tetap akan berhenti untuk memilih dan membeli tambah baju kelawar. ISkkkkk lagi banyak stok lagi bagus.

Suatu pagi, Nuha tanya

 "Eh! mummy belum mandi lagi ke? 

Hah! Tahu kenapa? Sebab mummy masih lagi dengan baju kelawarnya. Hahhaha eeee... 

"Dah mandi lah, subuh lagi tau, Malam tadi kan baju warna lain"

Kalau kat rumah mertua pun I masih setia dengan baju Kelawar ni.  Pernah sekali kat rumah mak I, Adik ipar tegur.  
"Akak ni banyak betui kan Baju Kelawar ni"
" Heeee, boleh tahan ler banyaknya"

Zaman sekarang dah ada jenis ekslusif dan boleh di pakai ke pejabat. Baju Kelawar yang mahal seperti sutera tu biasanya I pakai bila  I keluar rumah ler, nampak lawa lah kan, kang terserempak dengan member malu gak.

"Eh! Dr-M beli ikan ker? "

Heeee, kan? hmmmm malu lak nak ngaku diri ni Dr-M dengan costume kelawar ni.

Paling best kalau ada sesapa pi Pantai Timur. I tau dah, mesti dorang akan belikan I baju Kelawar. Owh! I Like. Tak perlu yang mahal pun, cukup sekadar Kelawar biasa jer, jenis kain suji tu memang sedap di pakai, sejuk dan selesa. Apatah design baju ni yang membolehkan angin masuk dari segala sudut, memang sesuai sangat di pakai di negeri beriklim panas macam Malaysia ni. heee kan?

Suatu masa dulu I pernah menjual Baju Kelawar ni melalui Ebay tau. Halooo! Memang ramai yang beli, sampailah I kekurangan stok dan malas nak urusniaga ke Pejabat Pos maka i berhenti di situ sahaja.

Jangan ada yang pepandai nak jadikan baju kelawar I sebagai kain lap kaki pula..Huhu, walaupun dah carik sana sini, I akan jahit semula dan pakai seperti biasa. Baju Kelawar ni kan biasanya akan koyak atau tertetas pada bahagian ketiak tu dan menampakkan bahagian yang sepatutnya nampak kan...Heee, tak per boleh jahit semula dan pakai lagi.

Ada masanya, penyidai rumah I tu penuh dengan baju kelawar I ..hee sorry baju lain tak boleh tumpang, tunggu esok yer basuh dan jemur. Baju Kelawar ni mudah diurus, senang di basuh, senang dijemur dan senang di dilipat.

Ha! Amacam? You olls pakai baju Kewalar ker?


CIMB Savings Circle

Listen up everyone, we have awesome news! CIMB Bank is giving away RM500,000 cash on Facebook!


Yes, you heard it right! ‘Like’ CIMB Bank’s FB page, and start saving as a group to be on your way to winning RM500,000.

The more the merrier! So gather your friends & family together and stand a chance to be rewarded as a group

Mereka memang kreatif, IDD2012

Menyaksikan hasil seni anak Malaysia di pertandingan ' Invention and Innovation Design' baru-baru ini memang sangat membanggakan. Mereka memang kreatif. Bukan senang tau nak menzahirkan sesuatu yang lain dari yang lain.

Pertandingan yang diadakan setiap tahun ini memang mendapat sambutan hangat. Kak-M paling suka dengan design yang dihasilkan oleh pelajar-pelajar senibina. Fuhhh! Lama aku memeratikan setiap sudut susunan karya mereka. Apa tu memang tak paham pun amenda rekabentuknya tapi susunan, tataur ruang dan seni warna yang dipamerkan cukup membuatkan kak-M berdiri 'Negaraku' di situ untuk beberapa minit.

Jom tengok beberapa karya mereka yang sempat kak-M rakamkan.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...