Followers

Monday, January 31, 2011

Kerja Oh Kerja

Minggu ni memang sunyi jer office, betapa ramainya kakitangan yang amik cuti sempena CNY ni, Kak-M macam biasa tetap masuk pejabat menjalankan kerja harian. Mula-mula nak juga 'work from home' tapi kalau dok rumah mesti tak buat kerja pejabat. Adalah teringat nak masak, basuh kain, lipat kain bagai. Maka masuk juga pejabat. Suatu masa pernah juga mengeluh 'haish..bila la nak habis kerja neh' en.suami tolong jawab 'boleh habis ka kerja tu yang'...hmm sungguh la juga, mana boleh habis kan...kalau habis kerja kena berenti kerja lah alamatnya . heeeeeeeee..


Kerja apa paling mulia dimata kalian. Sebenarnya semua kerja mulia asalkan ianya dari perkara yang halal. Pada kak-M, Kak-M cukup mengagumi kerjaya sebagai seorang jururawat. Kalian bayangkan jururawat tu satu hari berapa kilometer dia dok jalan dari ward ke ward melayan karenah pesakit yang pelbagai. Kak-M pernah masuk hospital masa di UK dulu. Betapa jururawat dia professional dengan tugas mereka, tak pernah sebutir pun kemarahan keluar dari bibir mereka, sentiasa tersenyum melayani pesakit...kat Malaysia pun nampaknya jururawat kita sudah perofesional juga. Tak der lagi kena marah2. Cepatlah sembuh orang2 sakit ni...

Seorang guru juga adalah pilihan kerjaya yang baik....terutama yang ada anak2...senang nak susun percutian semasa cuti sekolah. Ilmu yang diajar dan diamalkan oleh anak murid akan sentiasa rahmat. InsyaAllah kekal dan bekalan di sana nun....

Apa pula kerjaya kalian?

_____________________________________________________________


Surprise your loved ones by buying them gifts from @Jipaban. You don't have to stress your leg going from shop to shop to find the perfect gift. It's just a click away!

How do you rate your current lifestyle?

How do you rate your current lifestyle? Does healthy means calling in fast food once a week? Or does it mean skipping meals & exercise? Let's have a look...

Sunday, January 30, 2011

What is the tallest building?


There are many reason that drive peoples to keep built tall and super-tall building. Our Petronas Twin Tower now turn to no five in the world but still hold the tallest TWIN tower in the world. Lets explore some input on this at http://www.tallestbuildingintheworld.com/

HOT STUFF OF THE WEEK

There are so many sales going on this time of the year – fashion apparels, furnitures, gadget, you name it! Eye on the #CelcomEveryone sale!

Mahu Sambung Belajar?

Assalammualikum,
Hari ni kak-M nak buat annoucement sket kepada sesiapa yang ingin sambung belajar ke pringkat yang lebih tinggi (Ijazah Tinggi la). Yer lah...Rasulullah tu kata menuntutlah ilmuwalaupun hingga ke negeri China, membayangkan betapa pentingnya ilmu itu kepada kita. Orang yang berilmu ni akan dihormati. Untuk pengajian peringkat Ijazah Tinggi ni, ada tawaran menarik dari Kementerian pendidikan Tinggi Malaysia (MOHE) di bawah program My Brain 15 (MOHE)

Kepada yang berminat untuk sambung belajar di dalam bidang Alam Bina, bolehlah hubungi Kak-M yer....selamat belajar.


Wednesday, January 26, 2011

Bahasa Blog

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Entry hari ni tak der kena mengena dengan kelas bahasa yer. Kak-M cuma nak kongi pengalaman kak-M baca blog sejak dua menjak nih. Xpedisi kak-M dok hopping blog ni menemuikan Kak-M dengan pelbagai isu dan cerita. Tapi hari ni Kak-M terpanggil nak cerita tentang BAHASA BLOG. Sama lah macam kak-M bagitau sebelum ni, kak-M paling suka baca blog yang bersahaja sebab terasa real macam bloger tu dok sembang depan kita. Dalam dok baca blog2 ni, macam-macam gaya bahasa kak-M jumpa. Kak-M pun bukanlah guru bahasa untuk comment kalian kan. Tapi penggunaan perkataan dalam penulisan blog ni agak menarik pada kak-M. Mari kita kongsi bersama antaranya :

sibuk tahap GABAN atau busy gila-gila - membawa maksud kesibukan yang melanda sehingga keterlampauan
BW - Blog walking
hi - Hai
ahaks - menujukkan dia sedang ketawa seperti hahahahahah, hihihihi,hehehehhe, kah kah kah
Ntry - Entry atau post
Terjah - singgah atau berhenti sekejap di sini
donlot - download ( ni kes nak cepat taip neh)
X - tidak
taw - tahu/mengetahui
tataw - tidak tahu
loikee - like
bwk - bawa

dan banyak lagi..yang di atas ni adalah antara perkataan yang Kak-M terpinga2 juga masa mula2 dulu. Kepada yang dah lama dalam dunia ni dah biasa la kan...
Iyerlah kita menulis ikut cara kita....kena adaptasi dengan bahasa ni semua baru seronok join dunia blog

CUTI SEKOLAH

Entry kali ni sebenarnya dah lama, cuma kak-M tak dak masa nak update. Anak2 kak-M masa cuti sekolah buat hal. Sorang tak mo pi daycare center dan sorang tak mo pi rumah nenek dia. Abang dah darjah 1 sepatutnya dok sekali dengan kakak (3) tahun di day care centre, tapi tak mo. Jadi nak tak nak kak-M bawa lah depa ke office. Jadi ni lah aktiviti depa dalam office kak-M. Aktiviti di atas tu ialah aktiviti pelupusan..ahahaahah..rajin depa tolong kak-M buat keja pelupusan neh....agak2 apa yang depa cari dlm beg sampah tu? Gunting dah termasuk sekali dalam tu tapi takut nak bagi tau kak-M maka dua beradik tu pulun cari sebelum kak-M tanya.....haahahha...

Tuesday, January 25, 2011

TIPS YANG SANGAT BERKESAN

Sejak dua menjak dok blog-hopping ni, Kak-M banyak jumpa blog yang ada tutorial. Memang menarik juga entry yang macam tu. Sebagai blogger baru ni, macam-macam lah nak cuba. Kak-M memang minat dunia internet ni, dah memang expose dalam dunia ni ejak umor 6 tahun lagi. Masa tu abah kak-M beli komputer dan kitaorang adik beranik dok men game aja. Dah masuk umor 9-10 tahun macam tu, kak-M dah mula tolong Abah menaip kerja-kerja dia. Kiranya waktu tu kami antara orang mula2 jugalah ada komputer kat kampung tu..hehehe...mulalah citer dok amik upah taip sana-sini dan akhirnya abah kak-M berjaya buka kedai sewa guna komputer serta alat tulis, fotokopi bagai.

source : http://www.shoutmix.com/main/

Selain tu, kak-M ada baca tentang tip-tip blogging neh. Maklum la masih baru gitu, teruja lah juga bila baca entry2 yang macam gitu. Masa tu kak-M ingat ada 4 orang jer follower kak-M, lebih kurang 3 minggu lepas lah..ahahahah bunyi macam berzaman jer kan. dah pelawat pun cuma 500+ orang jer. Tapi selesai kak-M ikut tips yang dorang bagi tu memang hasilnya sangat ketara. Now cubalah tengok dah berapa ramai follower tu yang dah jejak ke blog kak-M neh. Dengan hanya dok keloi (orang KL kata jerit) kat shoutmix blogger lain jer. Tu la antara satu-satunya tips yg kak-M amalkan..tu pun berapa kerat jer yang sempat jengah, pun baca entry yang atas sekali. kalau bosan memang pangkah la. Shoutmix pun malas nak cari..ahahaahah...jadi sebenarnya yang penting di sini kena letak satu slot untuk tinggalkan jejak bersama entry yang menarik....itu sebenarnya memanggil-manggil mereka kemari.... tu belum lagi coba tip2 lain....

Kak-M dapat simpulkan, follower kak-M ni terdiri daripada 3 kategory:

1. Depa memang suka baca entry kak-M dan terus follow
2. Depa kesian sebab follower kak-M sikit sangat
3. Depa mengharapkan kak-M follow depa balik.

heheheh...apa pun alasannya kak-M sangat berterima kasih kepada follower kak-M. Tanpa korang sapalah kak-M dalam dunia blog, ibarat dok cakap sorang2.

*** experiment succeed

Monday, January 24, 2011

Blog Review

Jangan salah faham yer, Kak-M tak der nya nak reviw mana-mana blog, cuma lately Kak-M banyak masa blog-hopping jadi macam-macam kak-M jumpa masa hop sana sini sinun tu....

Macam-macam benda sebenarnya kak-M nak cerita dalam entry ni, tataw nak mula mana satu la. Kak-M pun masih muda dalam dunia blog ni, nak wat cemana yer dah pertengahan 30-an ni baru tergerak hati nak menulis. Nampaklah dunia penulisan ni sangat luas...Berbalik baca tajuk entry kali ni, kak-M just nak pengalaman kak-M masa dok blog-hopping ni (ada orang kata blogwalking - sama la tuh)..... Banyak kategory usia blogger yang kak-M masuk.... paling banyak kak-M penah masuk ialah blogger peringkat umur sekolah menengah, cemana kenal, sebab entrynya semua pasal kawan-kawan dia, citer makan minum, party kat sekolah, citer buat homework pi tuition bagai..heheheh...rajin adik-adik ni. Muda-muda dah minat berblogging ya. Yang pasty kategory blogger usia ni mesti letak gambar dia pakai baju sekolah di hari perpisahan, bersama kawan sekolah dsb..... Dan kak-M ada juga baca blog yang bloggernya lebih kurang usia 20-an macam tu dan ke atas lah....Blogger ni lebih menjurus kepada cerita-cerita semasa, artis kawin, petua tok nenek, jualan on-line, politik dan seumpamanya. Syabas....suka sangat membacanya.

Secara amnya setiap blog yang kak-M masuk tu yang petama akan tengok tajuk entry...kalau tertarik then akan terus baca sampai habes..kalau agak2 bosan...terus pangkah la..maaf lah yer...
Antara blog2 yang menarik perhatian kak-M ialah berkenaan free antivirus or free software..sebab FREE tu yang menarik perhatian....nanti kak-M nak letak entry FREE STUFF FOR GRABS, sure ramai yang datang hehehehehe.....Kak-M pasti ada juga yang setiap kali blogwalking terus scrollll sampai jumpa shoutmix box untuk tinggalkan jejak..ahahahaha...sapa tu..eheheheh..jangan tak ngaku pula..mesti ada punya..tak kisah la..masing2 punya cara la...tapi sekarang neh dah canggih, shoutmix box tu dok terselit, macam cari benda tersembunyi gitu..hahahhaha, payahla sket hampa nak cari...sekali tak jumpa terus pangkah...ahahahha...xpa..menambahkan cabaran...

Kak-M paling suka baca blog yang bersahaja, bila baca terasa macam blogger tu dok sembang depan kita...real la kan...hehehehe....

Apa pun syabas kepada semua blogger, teruskan menulis.....dan membaca....

SOFT TOY KURA-KURA RM10.00

Sunday, January 23, 2011

Blogger Earning Could Reach 1million

huh....hari ni memang terkejut beruk Kak-M dok baca blog kawan-kawan. Rupanya betui la orang dok bising sana-sini cari duit dengan hanya berblogging jer. Apalak korang rasa? Kalau kalian ada terbaca Berita Minggu, ada artikel pasal neh.

Kak-M pun terus lah pun terus masuk laman REDMUMMY.COM tu...ya memang betui lah dia declare kat situ tapi bukan 1 juta la..tapi 12ribu. RM12 pun dia dapat bukan tiap2 bulan maintain, ada bulan2 yang lagi kurang dan lagi lebih....Ish3x....kalau Kak-M la buleh resign dok ngadap PC jer la...ahahahaha...

Apa pun kaedahnya pada Kak-M memang dahsyat laorang itu....penat kerja keras dia memang dia desearve la dapat tu sumer. Tlonglah jangan terlalu taksub dengan berita neh hingga kalian lupakan kerja hakiki kalian kerana itu lebih penting. Yang tu lebih amanh untuk dilaksanakan. Kalau yang hakiki tu sempurna maka buatlah apa pun yang kalian rasa ok. Tapi tu terpulang lah pada yang empunya diri.

selamat berblogging

Saturday, January 22, 2011

Buang Khurafat Tentang Tanam Uri

Saya sangat tertarik dengan tajuk pada Harian Metro ruangan fikrah salam. Ni semua tentang tanam uri. Pada yang pernah melahirkan anak dan kepada bapa-bapa yang menerima kelahiran anak, kat mana you all tanam uri tu?

Teringat saya masa melahirkan anak pertama dulu di Manchester, England. Masa tu tahun 2003. Kami kat sana 4 tahun belajar suami isteri. Alkisah selepas melahirkan anak pertama, incik hubby pun mintalah uri (Plasenta) dari nurse nak bawa balik. Nurse pun tanya nak buat apa sebab nurse tu kata kalau tak amik pun dorang akan bakar benda tu. Kerana kawan-kawan kat sana dah pesan takut depa ni amik buat ingredient kosmetik ka, atau mungkin ubat-ubatan, maka kami pun amik bawa balik. Dah sampai rumah, simpan dulu dalam fridge sebab incik hubby tak reti nak basuh. Bila mak n abah sampai dari Malaysia, maka mak pun tulun basuh uri tu dan bungkus dengan kain untuk di tanam. Satu hal pula nak tanam kat mana. Mujurlah rumah sewa kami tu ada sekangkang kera tanah..huk huk huk jenuhlah depa dok cangkui tanah berbatu2 nak tanam uri tu.. selamat kiranya....Anak kedua pun sama jugak.

Anak ketiga saya lahir di Malaysia. Abang n kakak dia panggil Anak 1 Malaysia gitu..eheeee....Lahir di KPJ Selangor, urinya kali ini, ibu mertuaku bagi kawan dia tolong basuh. Kali ni ibu mertuaku yang uruskan dengan bantuan incik hubby.. Dia cakap kena tanak kat depan-depan rumah..ok lah ada tanah luas depan rumah nenel so tanamlah kat situ, pastu dia cakap kena buh pensel , raba (pemadam), esok2 anak ko cepat menulis, membaca bagai. Ha..lagu tu ka...incik hubby kata baik buh tiket kapal terbang juga, manatau dia buleh pi ngaji di luaq negeri ka..ahahahahha..macam-macam no. Kalau anak pompuan kena tanam uri dia tepi2 jalan, mudah dapat jodoh la konon. Pastu pula jangan tanam kat tanah berair satni budak tu kembung pulak.Tudia macam2 tok nenek nih punya petua dan pantang larang.

Yang sebenarnya, uri tu dibasuh sebab tak mau bagi dia berbau yang boleh dihidu oleh anjing ka or binatang2 len. Tanam pun nak bagi dia mudah reput salam tanah tu...so len-len kaedah tu cumalah khurafat belaka....untuk cerita lebih terperinci pi la baca kat metro tu ya...

*** secara tak langsung saya bagitau reader yang saya ada 3 anak..ehhhehe

KeCoH ShOuTmIx

Salam to all blogger yang singgah sini,
Sebenarnya isu ni dah lama kot. cuma saya jer yang baru ada masa nak blog hopping nih. Ianya ialah penipuan dalam ber-blog ni...saya pun tak pasti cemana penipuan ini di maksudkan. Apa yang saya paham ada blogger meninggalkan jejak di shoutmix box tetapi sebenarnya mereka ni tak masuk pun blog kita. Di shoutbox tu dia tinggalkan kita url dia so kita akan visit blog dia seterusnya menaikkan traffik blog dia. Sedangkan dia sebenarnya tak visit pon blog kita... ahahahaha paham ka? Rasanya ada sendikit guna klon ke hacking macam tu..

Apa pendapat kalian, pada saya ni semua berkenaan etika. Etika ber-blog-walking. Setiap blogger mesti tahu apa tujuan dia berblog. La ni buat blog pun secara tak langsung buleh collect pendapatan. hmmmm ni la pasainya agaknya... Iklan Nuffnang tu la..semuanyanya dok pakat nak naikkan traffik... takpalah masing-masing la..pada saya iklan tu cuma sampingan, berapalah sangat, Blog saya ni pon sebagai mengisi masa lapang. Tujuan asal pon nak jual barang2 terpakai, sekali syiok pula, saya mula berkarya dan berkongsi idea..

Tentang shoutmix box tu, pada saya ianya penting gak sebab ada customer yang berminat akan bertanya di situ so saya biarkan, sapa-sapa yang rasa nak menipu di blog saya ni buatkan, ingat tuhan nampak, berdosa tau....

Moral of story...buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali...

keterangan terperinci berkenaan penipuan ni boleh visit beberapa blog seperti

http://www.zackentry.com/

Thursday, January 20, 2011

Liz Claiborne Watch for Ladies



Jam tangan ni memang tak pernah guna pun. Masa beli dulu, saya tersangat teruja dengan jenama jam ini. Tapi saya sedar saya punya 2 lagi jam sebegini yang sama designnya, maka saya buat keputusan untuk jualnya. Jam ni saya beli di England dulu. Sekarang ianya dijual pada harga RM200.00 sahaja. Cuma perlu masukkan bateri sahaja. Jika berminat sila tinggalkan message yer

Tuesday, January 18, 2011

Novelis Elis Mokhtar...pls support her


Elis Mohktar ni is actually my friend, tak lah rapat sangat tapi kami saling mengenali. Kami berkenalan masa kat Englad dulu. Dia datang bercuti ke Manchester sambil shopping2 dengan anak lelakinya Ferris. Dia ke Manchester pun sebab ada kenalannya di sana. DOk kat England tu kawan-kawan ni ibarat adik beradik. Jadi depa mai singgah rumah saja jalan-jalan, kebetulan Ferris tu sebaya dengan Danish jadi syok la budak-budak tu main mainan bersama-sama. Ada jugaklah dua tiga kali depa mai jalan-jalan. Lepas jer kami balik Malaysia terus tak pernah dengar khabar berita lagi sehinggalah semalam dik nun tag dekat FB, rupanya baru tau kes dia ni dah berlarutan sejak 2 tahun yang lalu. Sangat-sangat sedih mendapat berita kawan kita ni. Lantaran itu dia nekad untuk menulis bagi mengumpul dana untuk mendapatkan kembali Ferris yang telah dirampas darinya. Jadi mai la kita sama-sama bantu dia. Lepaih ni nak pi terus MPH beli buku ni. Harus lah kan sebab memang kenal di penulis buku ni dan anak cumel itu.

Jadi pada sapa-sapa yang singgah blog ni, jomlah kita support dia. Dia pun bukan sapa-sapa, anak menteri ker, kerabat atau artis. Dia pun rakyat biasa macam kita. Mungkin sebab tu kot, kes dia lambat dan payah nak settle. Sekarang mungkin masa dia, esok lusa manatau ada pula antara kita yang ditimpa musibah....

Tak reti la nak post masuk youtube kat blog jadi pi cari yang link bawa ni, memang ayaq mata. Bayangkan kalau lah tu sumer jadi kat keluarga kita...sedih sangat...tak dak perikemanusian gitu.

http://www.youtube.com/watch?v=RsSIcK4od_c

(Ferris Mokhtar Separation Day-THIS I S THE TRUTH...Have a look at this...this was how my baby crying on the day I have to share the temporary custody with Frank van de Ven (Dutch). Finally Frank have taken him away from me since March 03, 2009. Since that I havent seen my son until now. This is about humanity - taking away a child )

boleh juga melawat blog elis di http://ferriswithlove.blogspot.com/


*** Dood, semoga hang terus tabah, InsyaAllah Ferris akan kembali...semuanya mendoakan yang terbaik untuk hang.

Monday, January 17, 2011

Baba Black Sheep RM10.00

Baba black sheep,
have you any wool,

Yes sir yes sir, three bags full,

one for the farmer,
one for the dame,
one for the little boy,
who live down the lane...

sheep ni cuma ada sedikit kesan kuning pada bahagian belakangnya. Lain-lain semua ok...ada zip pada tulang belakangnya seperti beg...

My new assessory


Entry ni saja suka-suka nak share my new assessory, biasalah kan orang pompuan ni suka benda-benda macam ni. Sebenarnya memang dah lama mencari tapi tak expect pon barang yang exclusive macam ni. Tag nama/name card saya tu dah berpuluh cover silih bertukar. Dan akhirnya saya telah mendapat sesuatu yang sangat saya puas hati. Dengan harapan ianya akan tahan lama la selepas ini. Jom tengok apa yang saya maksudkan.



Cuba lihat perbezaan dulu dan sekarang. Sangat berbeza kan..hahah tentulah dulu punya cuma plastik murahan pemberikan percuma ketika menghadiri seminar. Yang terkini ianya dari COACH.....:) terima kasih tak terhingga kepada dik nun Cik Norish yang sudi pegi kali kedua untuk saya..hehehehhe...sib baik ada lagi kan.....

*** sekali sekalia bagi rewards kat diri sendiri apa salahnya kan:)

Sunday, January 16, 2011

EGG HOLDER RM7.00 (SOLD)



Giant Mug (SOLD)




Bekas ni sebenarnya tak pasti nak panggil apa, tetapi sangat comel. Bentuknya seperti cawan tetapi saiznya besar maka saya namakan ia Giant Mug. Boleh saja digunakan untuk letak gula-gula didalamnya atau sebagai pastu untuk hiasan bunga plastik atau boleh saja sebagai mangkuk bubur gitu. Harganya cuma RM20.00 sahaja. Ianya dari England. Seperti biasa untuk keterangan lanjut boleh saja hubungi saya di nombor tertera...Terima kasih.

Wednesday, January 12, 2011

XOXO Handbag

XOXO handbag never been use. Only RM40.00

Vintage Etienne Aigner (SOLD)


This is used Etienne Aigner Vintage Handbag for only RM60.00. In a good used condition.

Liz Claiborne Handbag...SOLD!



Salam sejahtera, hangbag ini cuma RM80.00 sahaja dari Liz Claiborne.... It is in a very good use condition thus there are some little wear & tear marks, ....it is Aunthentic and bought in UK

Little fluffy one RM10.00

TIGGER WITH LOVE RM10.00 (SOLD)

CUTE LORRY FROM TOMMY



RM10.00 not including p&p.. In good condition

Tuesday, January 11, 2011

Xylaphone (SOLD)



Benda ni namanya Xylaphone, mainan bunyian yang boleh menghasilkan muzik...masih cantik seperti baru ianya buatan Little Tikes. Jenama terkenal kan....sama seangkatan dengan Tomy, Smooby, Fisher Price dan sebagainya. Saya jual cuma RM20.00 sahaja...(tidak termasuk p&p)

Wall Border




Lagi hiasan untuk rumah anda, kali ni saya tampilkan Wall Border yang saya beli ketika di UK dulu, setiap jenis pada gambar itu hanya tinggal tiga gulung sahaja. Sebaiknya kalau berminat belikan 3 gulung terus....mesti boleh punya kerana harganya cuma RM20.00 untuk 3 gulung...

Monday, January 10, 2011

Wall Plate Clock (SOLD)



Sangat cantik jam dinding ni,, from England okay...pastinya untuk dijual...RM120.00 sahaja.

Sunday, January 9, 2011

PYREX Plates (SOLD)



Semua pinggan PYREX ni saya beli ketika berada di UK dulu tu. Ada dua saiz kiranya, satu saiz kecil (side plate) yang sesuai untuk buat makan petang, kuih mueh atau bihun macam tu. Satu lagi saiz besar dan dalam yang sangat sesuai untuk makan laksa or mee kari macam tu. Berapa biji semuanya...lihat sendiri di dalam gambar. Dalam banyak- banyak tu, hanya beberapa pieces shj telah digunakan, selebihnya belum digunakan, jadi ada kesan 'wear and tear' gitu. Untuk item ini kena datang 'collect' or saya boleh deliver hanya di kawasan Shah Alam dan Klang sahaja disebabkan unit dan beratnya. Berapa pula harganya...Cuma RM80.00 sahaja...PYREX tau.....

SAYANGI BUMI KITA

Salam sejahtera semua, penah tak dengar 'PENCINTA ALAM'...ahaaa..ianya adalah semakna dengan tajuk yang ingin saya bincangkan di sini. Perlukah kita semua menjadi Pencinta Alam? Pada saya ia adalah tugas dan tanggungjawab semua orang. Apatah lagi hidup di dunia serba batu ini. Mungkin kita tidak begitu sedar bahawa bumi kita ini sudah sangat terancam. Buktinya ialah banjir kilat yang kerap berlaku, bukan di negara kita ajer tetapi di serata dunia. Salji pula turun terlampau. Ada kawasan-kawasan tertentu mengalami kemarau berpanjangan. Hujan turun tiada lagi bermusim. Tragik bukan?

Bagaimana nak jadi Pencinta Alam ni? Yang penting sekali dalam diri mesti kena ada perasaan sayangkan alam sekitar. Apa pula alam sekitar? Alam sekitar tidak hanya pokok-pokok sahaja tetapi termasuk semua kehidupan dan persekitaran kita. Jika kita ada itu kita adalah sebahagian daripada Pencinta Alam. Mana pula sebahagian lagi? Ianya akan tercapai melalui perlaksanaannya.

Antara perkara yang dapat membantu kita memelihara alam sekitar ialah:

  1. Kitar semula - mana-mana barang yang boleh dikitar semula maka kitarlah ia...ini aalah antara yang sedang saya praktiskan. Kalau barang tu tidak lagi kita guna dalam rumah kita, jual bagi orang lain pula guna..huhuhu....
  2. Kurangkan penggunaan elektrik di dalam rumah. Sebagai contoh gunalah matahari di siang hari dan lampu hanya dibuka diwaktu malam. Kurangkan penggunaan penghawa dingin yang menyumbang kepada pengeluaran gas-gas yang boleh menipiskan lapisan ozon. Ini pula saya suka, sebab tu rumah saya memang akan terbuka luas di siang hari, langsir pun jarang untuk membenarnya cahaya dan udara menembusi ruangan dalaman...jimat bukan....jangan tak percaya, saya tidak lagi tidur malam di dalam bilik berhawa dingin...sihat bukan?
  3. Tanam pokok di mana boleh..saya memang sukakan kehijauan, malangnya laman rumah kecik saja, tapi tak pa 'better than none'...ada lah seketui dua pasu bunga...
  4. Guna bulb atau mentol, energy safe - part ini en.hubby memang cekap, biar mahal sket tetapi long term memang ekonomi.
  5. Pastikan tayar kereta angin cukup sebab dia dapat mengurangkan penggunaan petrol - ini kerja encik hubby saya untuk inspection kereta segala.
Banyak lagi sebenarnya yang boleh kita amalkan, yang di atas tu adalah amalan kami sekeluarga...akhir kata sayangilah bumi kita...

***Tidak susah pon untuk menjadi Pencinta Alam ini.

Saturday, January 8, 2011

UTENSIL POT RM10.00 (SOLD)



***NOT INCUDED THE UTENCILS....

APA ADA PADA NAMA

Ada orang sangat sensitive bila namanya dipanggil secara tidak betul, ada orang tak kisah pun, anda pula bagaimana? Nama sebenarnya mencerminkan peribadi seseorang. Sebab itu di dalam Islam harus menamakan anak dengan nama yang baik-baik dan mempunyai maksud yang baik kerana nama ini juga yang akan dipanggil di akhir zaman nanti.

Kalau zaman dulu-dulu, nama itu seindah rupa, orang tua-tua lebih gemar menamakan anak-anak mereka dengan nama-nama bunga seperti, Delima, Chempaka, Melur dan sebagainya kerana bunga itu cantik dan harum melambangkan sesuatu yang baik juga. Namun begitu ada juga nama-nama seperti Burok (reflective kepada cantik), Ahad, Isnin Selasa, Rabu, Khamis dan Jummaat pun ada...hehhehe orang dulu-dulu memamng cukup unik kiranya.

Suatu ketika pula, nama-nama seperti Anugerah Perdana, Ferri Anugerah Makmur, Chenta, Kasih Abadi dan lain-lain. Saya tidak pasti apakah motif nama sepeti itu diberikan.

Zaman kini, nama bukan hanya sedap didengar, bermaksud baik tetapi juga cukup panjang. Lebih panjang namanya dan lebih susah namanya disebut maka dia dikategorikan lebih glemer..haha betoi ka? Pada saya, ianya menjadi lebih sukar, terutama bila anak tersebut akhirnya menghadapi masalah unuk mengisi borang sehingga tak cukup ruang. Tidakkan anda terbayangkan itu semua.

Anak-anak saya punya nama yang agak ringkas dah mudah diingati

Amierul Danish membawa maksud Ketua yang pintar. Amir adalah ketua manakala Danish bermaksud bijaksana atau pintar.

Sarah Nuha pula membawa maksud puteri yang cerdik (Sarah ada sempena nama Puteri Sarah anak seorang nabi dan Nuha bermaksud cerdik pandai)

Ahmad Darwish pula bermaksud (warak)

apa pula nama anak-anak anda.

Friday, January 7, 2011

Dozen toys (RESERVED)




Mainan di atas ada 12 ketul semuanya. Cuma RM10.00 aje

Deco Flower Plate (SOLD)

Pinggan bunga ini boleh diletakkan hanya di atas meja seperti diatas bagi menghiasan ruang rumah anda atau boleh juga digantung di dinding mengikut citarasa anda. Perlu saya ingatkan bahawa sehingga ini, barang jualan saya hanya dari England .....hehehhe sebab saya nak kurangkan ruang-ruang yang tersangat penuh di dalam rumah ini. saya ada dua jenis bunga yang sama, maka saya menjualkannya satu, cuma RM30.oo sahaja...memang tak jumpa di Malaysia ya....

TRIPLET Flower Frame (SOLD)


Kawan-kawan, ni lagi decorative item kepada yang berminat dan sentiasa mencari idea menghias rumah, bolehlah menghiasi rumah anda dengan frame ni...memang cantik dan unik....Cuma RM15 sahaja for the lot....mari mari mari

harga di atas tidak termasuk P&P ya..saya boleh dihubungi di emmarinie@yahoo.com..atau sms di 019-2721076

Thursday, January 6, 2011

RUTIN

Assalammualaikum,

Alhamdulillah,dah hampir seminggu anak-anak ke sekolah, semuanya berjalan dengan lancar. Abang Danish nampaknya semangat nak masuk darjah dua. Kali ini dia masuk ke 2 Abqory. Seronok katanya dah jumpa semula kawan-kawan yang lama dia tak jumpa selepas cuti sebulan tu.

Daddy macam biasa, tak boleh lengah-lengah lagi, tepat jam 7.15 kena ready to send Danish to school. Kalau lambat dia kena beratur untuk asmaul husna kat luar dewan.

Alkisah mummy memang penuh dengan aktiviti bila danish mula semua sekolahnya. Macam biasa sebelum esok kena ready siap-siap, baju, seluar, segalan bagai keperluan dialah. La ni pagi-pagi dah mula lapar jadi atas meja makan tu penuhlah dengan pelbagai jenis perasa roti..hahahahaha..breakfast segera, memang tak dan lah mummy nak masak-masak waktu pagi ni. Selesai Abang Danish ke sekolah, kena siapkan Sarah Nuha dan Ahmad Darwish ke Taska. Mujur ke taska yang sama. Seperti biasa segala persiapan dibuat pada malam sebelumnya. Bila selesai semuanya, mummy baru masuk office. Petang pula mula putaran mengambil mereka dari sek. Mula ke seksyen 13, then pusing ke seksyen 7 then baru ke rumah, masuk rumah letak je barang, masuk semua baju dalam mesin, basuh terus, then start masak, pastu siapkan budak budak tu mandi sumer. Pastu ready for dinner. Selesai sumer sidai baju dan lipat baju. Siapkan untuk esok plak...pastu baru leh tidor.....tu dia.. begitula kiranya rutin hidupku....

*** terasa macam superwoman pon ada..huhu

CATERPILLAR



Assalammualaikum dan salam sejahtera, alhamdulillah masih ada lagi item untuk dijual. Sesapa yang berminat sila-silakan lah yer....Cuma RM5.00 ajer....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...