Followers

Sunday, September 30, 2012

Is there anything wrong with your churp churp account

I just notice the exact amount in my churp churp account is reduce alot...almost RM30...huh! what is going on. Well! If you are with churp churp you will see new menu just right to the wall. Please take appropriate action now. Tell them something went wrong.


I'm sick

I'm not feeling well, since yesterday, i started sneezing, coughing. Just have my self a good rest. MIL was at home, hubby brought her here because we were not overnite in Klang this week. She supposed to go to Pahang but suddenly the trip canceled. Well we were happy to have MIL over here. ONLY, i'm not too strong to treat her well.


I'm so sorry MIL but I believed she will understand that. I can only prepare tea and some cookies for the evening tea time. Might not be enough but at least something ya.

Pssttt Liz Claiborne still availabe, click HERE.




I love cooking, I love eating, stress free

I would prefer to stay at home every weekend. I would do cooking, baking, cleaning, washing and so on.  Only me in my own world. This is why many of the posting during weekend are almost about food. Just enjoy to be in my kitchen.


I love cooking, I love eating, stress free

For today i prepare Sambal Kicap Ayam, Ikan Selar Goreng and Kacang Panjang Goreng Sotong. Huhu! What a marvelous menu we have today and the kids enjoy the Sambal Kicap very much. 


And HERE is my favorite cooking show..just click HERE...and enjoy!

Orang dah bagi, amik jer....

Jumaat lepas di office kak-M dah roger-roger member, tanyakan khabar tentang Belanjawan 2013, Wah kemain exited mak ni tau..huhu. Rupanya masa tu Pak Najib belum on air pun lagi..keh keh keh! Jam 3 petang baru mula. Patutnya sunyi sepi jer FB.

 

Tapi bila malam tu dia aih! Kemain berdesup status tentang Belanjawan 2013 ni. Raya-ratanya melahirkan rasa kegumbiraan. Terutamanya kakitangan kerajaan lah.

Termasuklah kak-M nun di hujung sana..hihi! Alhamdulillah syukur lah dengan segala rezeki yang diberikan Allah. Dalam keriuhan mereka yang bergumbira, ada juga yang merintih kekecewaan. Katanya itu hanyalah mainan politik, nak simpan lah undi dulu..wah! Sampai gitu sekali ya.

Apapun orang dah hulur, kita terimalah dengan besar hati. Yang nak undi ke tak nak undi ke itu hak memansing. tak der kena mengena dengan belanjawan ini. 1 bulan setengah gaji tu, pada kak-M sesuatu yang harus di syukuri. Ambil jer kalau orang dah bagi, kalau tak nak meh bagi kak-M, ngeh ngeh ngeh!

Ha, dapat bonus ka? Nak beli barangan lelongan kak-M boleh jer, cer tengok SINI, kot berkenan kan. 

Saturday, September 29, 2012

Restoran Temerloh

Jam 10 pagi tadi, Hubby call dari Klang tanyakan akak dok wat per/ Jawabnya akak sedang panaskan lauk untuk makan tengahari, Semalam kan dah banyak juga masak, jadi panaskan jer. Hubby cakap nak bawa mama makan luar jadi kitaorang kena segera siap dan tunggu dia datang amik. 


Hubby pagi lagi bawa mama ke kubur nenek. Lawa tak ke sana katanya. Langsung hubby ajak mama lunch sama. Jadi hari ni kitaorang mencuba di Restoran Temerloh. Tapi bukan di Pahang tau, di Seksyen 15 Shah Alam sahaja.

Masa sampai restoran tu baru jam 12 tengahari, jadi belum ramai lagi pelanggan. Senang ler sesangat nak memilih lauk. Restoran ni dulu pernah sekali masuk dalam siri Jalan-Jalan Cari Makan di TV3, setiap hari Ahad tu.


Memang banyak sangat pilihan makan kat restoran ni. Dah paling special ialah GUlai Lemak Ikan Patin. Lemak tompayak pun ado. Ha ko pilih la yo.

Memang bau tempoyak je kat sini. Heee, mujur juga ada Ayam Masak Merah untuk anakanda Amierul Danish. Kalau tak sahih muncung 2 depa. kih kih kih!. Ikan keli goreng pun ada untuk Sarah Nuha dan Ahmad makan nasi serta lemak kubis. Semuanya belemak-lemak gitu. Hubby mencuba gulai lemak daging salai dan bonda mertua makan sayuran yang banyak serta sambal tumis udang. Wah! Meriah gitu makanannya. Paling ralat akak terlupa nak beli sambal hitam..Hehe memang piow Pahang lah kedai ni.


Sesekali mencuba masakan negeri lain memang best. Erkkkk restoran Jitra belim jumpa lagi sini.....dan ulat BUKU, sila datang SINI.

Roti Jala

Salam siaran di pagi Ahad, what a nice sunny day today!. Sihat semua? Alhamdulillah. Pagi tadi sempat juga kak-M menjala.He he he, Memandangkan ada lebihan kuah durian yang tersimpan dalam peti ias tu, jadi tergerak pula hati nak menjala. apatah lagi gadjet baru tu dah sampai, kemain lagi membuak nak mencuba kan. Kak-M masih lagi menggunakan adunan yang sama seperti dalam entry Roti Kira tu cuma akak tambahkan satu camca besar susu pekat dan hasinya memang mantap!. Enak, lemak berkrim hihihi!.


Adunan ni memang sedang elok untuk seisi keluarga sebab tak terlalu banyak, Kalau dapat dihidangkan bersama kari daging atau kari ayam pun lagi bagus. Tapi dah ada kuah durian kan..habiskan ajer dulu kuah tu. Disebabkan rasanya kali ini lemak manis jadi anak-anak makan macam tu jer. Tak perlu yang cicah berkuah lagi. Hehehehe, habis licin ko....


Adunan ini juga sebenarnya adalah adunan yang sama untuk kuih cara. Suatu hari akak nak cuba mengacara pula. Hee dan kita lihat hasilnya bagaimana yer. Okey. selamat bersantai di hari minggu.


 Untuk resepinya, Kak-M letakkan juga sekali lagi seperti di sini yer.

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 camb minyak masak
  • 1 camt garam
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur 
  • I sudu besar susu pekat manis
  • 3 cawan air/santan/ susu segar

Cara-cara

  1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
  2. Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
  3. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
  4.  Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.

Friday, September 28, 2012

Meet the Sony Xperia Ion, the brand new phone you’re guaranteed to be lusting over.

Watch your favourite movies in razor sharp clarity on the Xperia Ion’s gorgeous 4.6” HD display, snap away with the 12MP fast capture camera, and enjoy tunes with soul shaking clarity through the WALKMAN app.

Check out the Sony Xperia Ion today and prepared to be wowed by all the power-packed features in this sleek package! 


The city of entertainment is in your hands!

Love heading up to Resorts World Genting for a quick getaway? Find out what’s happening there in seconds with their new Android app!

The Resorts World Genting app is now available on the Google Play Store – and it’s free! Now, you can get information on events, attractions, packages, plan your next trip and check your Genting/WorldCard Points with just a few swipes!

Download the app now, and you’ll be on your way up the hills again in no time!


Tanggo? Nokia Lumia? hmmmmm

Can’t live without staying in touch with your friends and loved ones at all times? The Nokia Lumia 710 and Lumia 610 with Tango are the perfect phones for just that!

What are you waiting for? These amazing phones are now on offer prices you can’t resist. Now you’ll never be out of touch with your friends and loved ones again without blowing a hole in your pocket.

 

The Beetle Story

What does it take to become one of the most-loved cars in the world? Just be around since much of the last century, like the Volkswagen Beetle!

With millions of Beetle owners across the globe, every one of them has his/her own Beetle love affair to speak of. Tell us about your own Beetle story in words or a video, and you could win a month’s experience with the new Beetle!

Will your unique Beetle love story be the one to give us that warm, fuzzy feeling inside? Submit your story now!


The Moon Cake, Marvelous!

Tis the season to be celebrating the Mid-Autumn Festival, and enjoying yummy mooncakes with your loved ones!

This year, enjoy culinary masterpieces from the ‘sifu’ of mooncakes – RW Genting! No matter your preference for the classic or the exotic, there’ll be something that catches your fancy in the selection of 15 flavours available.

Get the mooncakes now at selected outlets at Resorts World Genting and Resorts World OneHub, Wisma Genting! 



It's Yummeh!

It’s yummy, it’s tasty, it’s super chocolate-y – it’s the new Dutch Lady Chocolate Drink!

Not only is the Dutch Lady Chocolate Drink super yummy, it’s packed with nutrients to promote alertness and learning. The EZYMIX powdered formulation also lets you whip up a drink with only hot water or add ice cubes for a delicious cold drink!

Get a taste of the new Dutch Lady Chocolate Drink now, and try your hand at the EZYMIX Party game too to win vouchers for more drinks!
296 people are sharing this campaign


Jom Membaca

Adakah anda ulat buku yang sering mencari buku-buku yang menyentuh hati untuk menambahkan koleksi anda?

Layarilah sudut khas Mutiara Minda laman web MPH Online untuk mendapatkan karya-karya tempatan Bahasa Melayu! Sudut ini menyediakan pelbagai judul khas kepada anda dari penerbit tempatan dan sudah pasti ianya sesuai dengan selera anda!

Bukan itu saja, alat tulis dan hadiah-hadiah juga dapat dibeli dengan senang dari laman web MPH Online.



Makan coklat sambil nonton budget..pheww!

 Get ready for a caramel chocolaty explosion!

Stack Choclairs as high as you can to create the biggest caramel chocolaty splat in Malaysia. The higher you stack, the bigger the boom and you could win cool gadgets like the Dell Inspiron 14R, iPad Wi-Fi, Nikon 1 J1, Playstation Vita and many more!

Contest ends on 14 October, so hurry and start booming now!

 


Thursday, September 27, 2012

Alamilah musim salji Hong Kong Disneyland dengan Mickey dan Minnie!

Disneyland; di mana dunia magik wujud dan menjadi kenyataan! Tak kisahlah sama ada anda 8 tahun atau 80 tahun, semua orang pasti sukakan Disneyland dengan keseronokan taman temanya yang menakjubkan!

Krismas menjelang tiba! Di mana tempat yang terbaik untuk menyambut perayaan ini agaknya? Sudah tentulah di Main Street, U.S.A – Christmas Town! Disneyland “Sparkling Christmas” sedang menanti anda!

Serlahkan keceriaan anda di Dunia Disneyland sekarang juga! 


MasterChef 2 now on!

Astro dengan bangganya mengumumkan kembalinya rancangan MasterChef Malaysia untuk Musim Ke-2!

Bangkitkan selera anda untuk Musim Ke-2 MasterChef Malaysia dengan video interaktif ini. Perhatikan chef yang akan menyediakan hidangan lazat dan cuba untuk membuatnya sendiri dengan bahan-bahan yang ditunjuk. Anda perlu bermula sekali lagi jika anda gagal!

Bolehkah ada mengalahkan chef? Cubalah dan nantikan Musim Ke-2 MasterChef Malaysia!


Kisah Romeo & Juliet moden.

Kisah Romeo & Juliet moden - tontonilah kisah cinta Zafrin dan Ujie dalam kisah ‘Untuk 3 Hari’ – Pasangan muda yang bertemu ketika menuntut di universiti merancang untuk berkahwin. Tetapi, muncul dilema apabila ibu bapa masing-masing telah mengaturkan perkahwinan dengan pilihan sendiri. Pasangan tanpa jodoh ini mengambil keputusan untuk meneruskan dengan perkahwinan pilihan keluarga tetapi berjanji sesama sendiri untuk bercerai selepas tiga hari!

Tayangan bermula 20 September – jangan lupa menyaksikan kisah cinta ini di pawagam berhampiran!


Wednesday, September 26, 2012

Home Sweet Home

Setelah berkampug lebih tiga malam kiranya, hari ni kami berkemas untuk pulang ke rumah. Haduh...betapa rinsunya dengan suasana di rumah. ENtah ler apa keadaannya berlaku di rumah di kala mem rumah berada di luar kawasan..hehehhehe.


Pagi ni budak fisio tu memang datang awal betul. Even Ahmad still seleping, he just ask permission to take him for phisio. Mummy cakap ok lah....sebab nanti kalau dah bangun dia nak susu, pastu kena tunggu pula sejam lagi kan, bertambah lewat pula. Selesai fisio alahai begenang air matanya, sakit mommy.....hmmm tu lah anak oii nak baik kan kenalah tahan tu semua. Sedang elok selesai fisio sarapan pun sampai. Jadi mommy menimati NAsi Goreng Kampung dengan Ahmad pagi ni. Memang masakan orang sakit betui, hee, rezeki kan jangan banyak komlen, telan saja. Banyak suap juga ahmad makan. Lepas tu dia minta ipad nak tengok upin ipin sambil santai atas katil. Pastu sambil sembang-sembang dengan Ahmad mommy cakap dia nak bagi ubat. Ahmad tanya, ubat ke? Owh ubat...eee kelakar jer sendanya. Mudah juga selamat dok DEMC ni nak bagi dia makan ubat.

 
Selesai makan ubat dia sambung layan citer upin ipin tu lagi. Setengah jam lepas tu Doktor pun sampai. Alhamdulillah dah tak der kahak lagi kata doktor. Doktor cakap ok boleh kemas kita bagi discharge today..Yeay. Lega sangat rasanya. Bukan apa, kesiankan Ahmad yang memang boring sangat dengan aktiviti terhadi dalam wad tu. Mommy pun boleh tahan letih ler juga kan. Jadi Mommy terus telefon Daddy cakap boleh discharge. Do Daddy promise by 2 pm dia akan sampai untuk ambil kitaorang. Apa lagi Mommy pun mulalah berkemas.. Eh sebelum tu mommy mandikan Ahmad dulu, biar wangi dan cantik serta segar.


Ahahaha!Jangan tak caya memamng hobby mommy mnengumpul benda nih..heee. ha ko tengok ler berapa banyak ubat dia minum sepanjang 3 malam di sini.  Macam sayanag pula nak buang jadi mommy bersihkan dan keringkan dan bungkus bawa balik.

Sekejap jer pun berkemas sebab banyak barang Daddy dah bawa balik semalam. Dalam jam 11.45 gitu lunch pula sampai. Ahmad sibuk na ajak main kat luar..Iskkkk! Layan ler dia kejap lari-lari main kat koridor luar. Kemain gumbira mamat ni...Dah letih mommy aja dia balik bilik lunch dulu.


Jadi, inilah lunch for today. Black pepper chicken with rice, chicken creamy soup and fried cabbage. and same fruit..Mervelous!. Ahmad tak makan sangat nasi, tapi hirup sup semangkuk dan makan buah tu. Mommy suap juga paksa dua tiga sudu lepas ler. Lelain tu mommy ler habiskan. Hihihihi!

Dah selesai makan Discharge Department pun call suruh turun bawah settlekan bil..heee, yeay pasni buleh balik. Dah settle bil naik atas balik utnggu Daddy datang. Sekali Ahmad dah tertido pun, letih sangat dia. Jam 2.00pm Daddy sampai...and we were home.....semoga Ahmad terus sihat.

Tuesday, September 25, 2012

Meriah gitu!

Hari ni ada banyak juga improvement. Masa doktor check tadi dah banyak hilang kahak walapun laporan dari fisio sikit jer kahak yang hilang. Doktor suggest continue sekali lagi fisio esok pagi. Alahai...sian anak aku.

Yang paling dia gumbira bila balutan kat tangan tu dibuka. Amboi..melompat macam kera kena belacan. Jam 4 petang tadi mommy teman dia main kat koridor. Ramai jugalah ibu-ibu lain teman anak mereka. Wah meriah gitu suasana petang di DEMC ni. Kemain melasak mamat ni sorang. kehulu hilir berlari.

Abang Danish ada kelas taekwondo hingga 6 petang, sebab tu daddy lewat sampai hospital. Dah sampai hospital kelaparan saja Abang ni, maka tak sempat mandi dia makan dulu dengan penuh berselera. Daddy memang dah terduduk jer..Hehheee penat sangat tu kena jadi Mr. MAMA untuk 3 hari ni.


Mommy memang letih sangat meneman dia bermain ni. Dok menunggu jer daddy datang cecepat tukar shift ler kunun..kih kih kih. Bila angkatan tentera daddy tiba, bertambah meriah gitu. Pakat mai dinner kat sini.Wah! Seronok Ahmad bila nampak abang dan kakak.


Daddy bawa empat bungkus nasi goreng untuk makan bersama. Hari ni untuk dinner mommy orderkan Ayam Kurma. Darwish makan juga walaupun tak banyak sangat. Selebihnya dia kenyang dengan susu.

Sedikit meragam juga dia petang ni sebab dah ngantuk tu, petang tadi dia tidor kejap jer dok main dengan nanni dan ayah sepul yang datang menziarah.

Dan yang paling gumbira doktor cakap esok boleh discharge...Yeay!

Drip

Inilah balutan tangan yang kak-M sangat ngeri nak nengok depa buat sebelum masuk ward tu. Aduhai memang aku tau sakit weiii ada jarum masuk celah kulit tu then salurkan ke urat darah terus.

Sebabkan Ahmad muntah banyak kali jadi darahnya pun dah jadi terlalu pekat, dah dorang inform ini petanda kurang air. Jadi doktor suruh drip lah. 


Memang harus lah tunggu mamat ni tidur..Kemain payah ;la weii nak menjaga segala wayar-wayar berselirat ni. Wayar drip, wayar nurse call, wayar remote TV..haish terbelit-belit.. Dan mamat ni pun satu kemain melasak dia kalau tidur. Maknanya malam tu aku memang tak tidur lah.


Lebih kurang dalam 4 jam kot drip air tu, tak banyak sangat pun, lepas kena nebulise jam 4 pagi dia dah mula batuk termuntah-muntah..aduhai. Aku panggil jer nurse tu datang untuk buka dulu drip tu , manatau nanti terlucut pula wayar tu lagi haru kan. Lepas tu sampai hari ni pun tak sambung balik drip tu..heee. Tapi ok sebab Ahmad memang dah mula minum susu banyak. Dan banyak kali jugalah aku dok salin nappy dia yang memang cepat jer memberat penuh urine. Pagi tadi pun dah bocor, habis cadar.

Hari ni doktor ada cakap yang balutan pada tangan tu dah boleh buka. Aku memang lega sangat rasanya sebab Ahmad memang sangat tak selesa dengan tangan dia yang berbalut tu. Tangan kanan pula tu. Dia paling hangin dia susah nak touch ipad..huhuu. Sabar yer nak....nak baik cepat kan kenalah bertahan....


Prosedur sedut kahak..trauma weiii

Nampaknya mamat ni kena juga melalui prosedur phisio dan sedut kahak ni. Alahai ini lah prosedur yang paling aku tak suka. Memang trauma budak-budak.


Pagi seawal jam lapan depa dah datang served breakfast, pagi ni yee mee goreng. Pheww Boleh tahan lah kan. Asik jer makan bubur boring gak mamat ni. Aku pun buleh tumpang sekaki. Memang masakan kat hosptal ni takder yang pedas pun.


Doktor datang  lebih kurang jam 10 pagi.Menurut doktor kahaknya dah mencair. Jadi elok disedut buang kahak tu supaya cepat baik. Aku pun ikut lah mana yang terbaik kan.

Sebelum mula prosedur ni mamat ni kena puasa sekurangnya sejam. Pastu budak phisio pun datang bawa ke tempat treatment. Dia akan dibalut kemas-kemas untuk di tepuk-tepuk di dada dan belakang dengan tujuan melekangkan kahak yang melatak pada saluran pernafasan.

Masa ni pun kemain marah lagi dia sebab kena bungkus kemas tu. Aku memang dah cakap kat bebudak phisio tu, kena kemas-kemas balut, mamat ni memang kuat..heee.

Pastu depa suruh aku keluar.aisehh aku pun memang nak kelaur tak sanggup nengok dia disedut..Pastu dari luar dah ku dengar dia meraung, mummy! mummy!..terbatuk-batuk, termuntah bagai..huishhh pastu kan depa suh mak tunggu luar kan.



Dalam lebih kurang 5 minit dah siap. Alahai anakanda sayang, bergenang air mata dia. Terus aku bawa dia masuk biik bagi susu. Kebetulan mertua datang dan bawa mainan..ha!Lega satu hal..dia meleka main kejap dan tak nak minum dan makan dek seronok main benda maina baru tu..Dah ku pujuk-pujuk kayan-layan makan juga suku pinggan nasi, ok lah kan sebab pagi tu pun dia dah makan 2 keping biskut. Pastu minum susu sebotol habis.

Jam 12.00 tengahari aku tepuk-tepuk suh tidor. Huhu, dah selamat lena sejahteranya.

Monday, September 24, 2012

Semakin baik nampaknya

Kalau dah sihat lain pula jadinya. Mungkin dia sendiri terasa dia makin kuat. Ajar mommy jalan kat luar. Jomlah! Jomlah! dok menunjuk pintu ajak keluar dari bilik..heee. Mommy pun kena lah tukar baju langsung ikut dia jalan-jalan kat luar. Sunyi jer wad kanak-kanak sini. Masih banyak bilik yang kosong.

Apapun cantik wad kanak-kanak sini. Pandai dorang design sesuai dengan jiwa kanak-kanak. Memang design kena bersesuaian untuk orang sakit. Design jer pun boleh menyembuhkan .heee. sebab tu memang jadi peranan penting interior design ni berfikir rekabentuk macam mana yang dapat mewujudkan suasana penyembuhan, tenang dan selesa.




Memang laju jer dia jalan, sana-sini nak dihalanya. Jenuh ler mommy dok ikut dari belakang. Habis semua bilik pesakit lain pun dia ketuk..hihihi...Dulu ada satu bilik yang paling hujung dijadikan play room. Tapi dah convert jadi bilik double pula. Insgat tadi nak bawa dia main kat situ. Nampaknya kenalah ulang-alik lari along the corridor jer lah. Agak-agak dah bosan masuk bilik sendiri le pulak, layan ler ipad. mujur sekarang dah ada wifi sini jadi tak ler dia boring, boleh on jer you tube tu nengok upin-ipin.




Minum petang at DEMC

Memang kat sini makan tak pernah akak komplen. Macam five star gitu. setiap hari kak-M akan order menu yang berbeza.


As for today I've order chicken poridge for breakfast, ginger steamed fish with served with rice and stir fried chor tam...(kih kih amende to, ala-ala sayur sawi gitu). The dinner will be chicke congee with wholemeal bread. Minuman hanya air kosong jer. Cuma pagi baru dapat milo, tea or coffee.

Alhamdulillah Darwish tak banyak songeh, banyak juga dia makan. Pastu minum susu lagi.

Petang tadi dorang serve bun kacang merah dan milo sementara tunggu dinner pula at 6.30 macam tu.



Semoga cepat sembuh sayangku

Malam tadi muntah kahak teruk juga mamat ni, sampai menitis air mata dia..loya sangat tekaknya, terbatuk-batuk sampai muntah. Doktor cakap bagus kalau dia muntah sebab kahak tu dapat dikelaurkan secara semula jadi. Ada demam sikit lah 37.8 celcius. Pastu nurse datang bagi nebuliser every 3 hours. Pastu dia pun lena nyenyak. Bangun kejap dalam jam 3 pagi minta susu. Susu pun doktor suruh bancuh cari supaya dia tak loya nanti. Tapi bagi dia minum kerap.


Inilah yang pepatah orang putih cakap 'sleep like a baby'...heee sebab kalau nengokkan baby tidur memang nyenyak..sedap jer lenanya sampai ke pagi.....kata orang tua, bom jatuh pun tak sedar.

Walaupun begitu nyenyak tidornya, Mommy tetap tak lena, sesekali dok rasa juga badannya, sebab kalau terlalu panas kena inform pada nurse yang bertugas. Alhadulilah sampai ke padi dia tak demam. MOga bertambah baik kesihatannya.

Sunday, September 23, 2012

Kahak lagi....

Erkkklk bunyinya memang menjijikkan. Tapi untuk budak 2 tahun memang sesuatu yang sangat sengsara. Ahmad sekali lagi kena warded setelah setahun lebih tak visit this beautiful DEMC.heheheh. Kali ni dia terus kena serangan radang paru-paru. Menurut laporan pakar dia kena bronkial pneumonia. Ada kuman dalam paru-paru. Masa Medical officer check sebelum jumpa pakar, katanya bukan sekadar bunyi kahak dalam paru-parunya tetapi juga bunyi seperti jangkitan. Jadi 'admited'.


Tujuan asal selepas nabuliser terakhir petang tu, nak terus ke Klang ada majlis orang ke Mekah. Nampaknya terpaksa di batalkan bila Ahmad kena masuk wad.


Memang fizikalnya nampak sihat sangat. Lasak, berlari sana sini sajak seorang atlit. Tapi dalamannya tidak sihat. sekali dia terbatuk-batuk memang teruk sangat bunyinya. 

Selesai jer urusan di bahagian kemasukkan, dapat ler bilik 413, sebelum gerak ke wad kena letak jarum dulu kat tangan dia untuk drip air dan antibiotik. Ha! Yang ni ler akak tak tahan nak nengok, masa tu Ahmad tido..alahan kesian dia, terbangun kejap sebab sakit pastu dia sambung tidor.

Mujur aunty Rina ada di rumah jadi, pesan jer kat dia suh bawakan segala perkakasan, susu, kain baju, dan lain lain. Lebih kurang jam 6 petang macam tu, dinner pun sampai. Akak tak sempat dah nak pilih menu jadi DEMC served bubur ayam..aiseh..yang lain pula lebih dari orang sakit. Abang Danish ni lapar jer memanjang..husihhh..adik makan sikit jer, kakak dan abang yang lebih...hihi, macam tu lah budak-budak ni. Kalau masuk hospital depa paling suka tunggu makanan sampai.


Kemain susah juga nak update blog ni, asik melepek jer dengan mommy, tak buleh kita bangun pun mensti dia pun nak ikut. SIb baik masa nak ke toilet tu dia paham jer...ok later kita update yer                                                                                 


Buah Tangan Buat Teman

Sabtu ni, incik hubby kena kerja ada urusan di pejabat tengahari katanya. Jadi mommy tingal di rumah dengan anak-anak. Danish ada tusyen sepatutnya petang ni tapi dah tukar jadual pula. Malam ni pula ada jemputan majlis makan malam di rumah sahabat, jadi hubby minta kami bersiap sebab lepas tu terus nak balik bermalam di Klang.

Tak der apa sangat yang kak-M masak untuk hari ni, sebab lauk semalam masih banyak. Untuk sarapan kak-M cuma gorengkan nasi goreng kampung untuk Danish. Habis ler dua kali dia dok ulang makan tu. Ahmad masih lagi selsema tapi temperature dah ok, insyaAllah bertambah baik kesihatannya.


Sambil-sambil kemas dapur tadi terjumpa pula satu pek adunan kek coklat yang masih belum expires. hehehe, hah! mula lah tu kepala ni nak memprojek kan adunan tu. Kak-M terpikir juga untuk bawa buah tangan untuk kenduri kat rumah sahabat malam ni. Jadi elok juga buat kek coklat ni. Tapikan topping tak der bahan ler pula..hiskkk! Cemano nih?.

Teringat ler pula kak-M ada beli silikon mould bentuk love masa jalan-jalan di The Curve baru-baru ni. Heehhehe, jadi apa kata dia buatkan kek coklat bentuk love pula.


Kalau tak der pek adunan coklat kek yang sama macam kak-M guna nih, boleh jer google mana-mana resepi kek coklat kukus, mesti jadi punyalah kan?

Alooo!, No! No! No!, Sila jangan order dari I tau..Heeee, ni ada masa terluang jadi akak mencuba. Nak berniaga idak ler pula. Tapi serius akak cakap memang senang sangat, sekali kukus dalam 15 minit jer macam tu. Yang paling best acuan silikon tu sangat senang nak tanggalkan kek di dalamnya. Lain kali nak cari bentuk lain pula.

Satu pek tu sedang elok muat satu bekas plastik ni. Heee nak menarik lagi kita ikat nya dengan riben..Jeng! Jeng! Jeng!.....amacam?


Friday, September 21, 2012

Asam Pedas Ikan Susu

Masak per hari ni? Hehhe! Hari ni akak half day, jadi balik rumah memang kat dapur jer. Akak keluarkan sesiap bahan-bahan mentah yang nak di masak.


Memang lama dah nak masak ikan susu ni. Tapi tatau nak masak per? Korang pernah makan ikan susu. Akak beli ikan di di Pasar Malam Seksyen 7. Saja nak cuba sebab asik-asik makan ikan yang sama jer kan, cencaru, kembong, bawal dan selar...jemu juga kan? Kali ni nak cuba masak asam pedas, walaupun sebenarnya asam pedas bukanlah kegemaran kami. Heeee, punyalah boring kan dok makan kari, masak kicap, masak lemak, jadi hari ni kita asam pedaskan ikan susu tu.

Tinggilah ler hajatnya nak meng asam pedaskan ikan susu kan, tapi daun kesum pun trak, bunga kantan pun tarak dan bendi pun tarak, ada yang ada aku leburkan jer, nampak kosong jer ikan-ikan sendirian dalam mangkuk.Heheheheh!. Kalau masak asam pedas ni memang akak guna cara Cik Mat Gebu dari Dapur Tanpa Sempadan. huhu sesila ler korang google ke sana yer. Memang menjadi weh! Kalau le ada bahan-bahan sampingan lain kan hehehe bertambah meletops i tell you, macam cik Mat cakap buleh pengsan!



Apapun okay ler juga masakan ni..huhu masuk bakul nampak? Walau pun tak berap luak sekurangnya kita berjaya mencuba sesuatu yang baru. :)

sekian.

My Baby Boy is Sick

Ya Allah, kami sekali lagi diuji apabila Ahma Darwsih tetiba demam, batuk dan selsema setelah lama sangat dia tak sakit. Alhamdulilah semuanya kami terima dengan redha. Ahmad Darwsih masa kecik dulu selalu kena nebulizer sebab kahak yang terlalu pekat. Suatu ketika kena suction kahak tu. Memang kesian sangat. Keluar masuk hodpital tu memang dah perkara biasa.

Pagi ni kak-M masuk office sekejap sementara hubby jaga Darwish di rumah. Kak-M balik rumah lebih kurang jam !0. dah hubby pula ke office dia. Kak-M bawa Darwish ke DEMC untuk rawatan lanjut. Risau juga. Lagi-lagi pagi tadi ada pegawai kesihatan datang info bahawa ada jiran kami dijangkiti Denggi. AllahuAkhbar, waktu tu memang cuak habis, doa-doalah Darwish ni tak der apa-apa.

Lama jugalah menunggu giliran untuk jumpa doktor. Biasanya kalau sakit begini. Kak-M cuma risaukan dadanya berbunyi. Itulah yang selalu berlaku. Tapi kali ni dia demam juga. Tanda-tandanya senang jer, bila malam hari dia tak lena tidur, memanglah ada sesuatu yang tak kena.

Lebih kurang jam 11.00pagi baru dapat jumpa doktor. Hmmm memang benar tekaan kak-M, tapi bunyi di dadanya sikit jer terus doktor bagi nebuliser untuk lima minit. AllahhuAkhbar, punya lah dia meronta, dia cakap panas tak nak,, mungkin sebab dia nampak gas tu macam asap air panas. Bila dah letakkan dia ok jer memula, pastu mula dah tolakmenolak mask tu. Jenuh ler kak-M dan jururawat tu pegang dia untuk habiskan 5 minit nebuliser. Selesai jer sekali lagi masuk jumpa doktor, Alhamdulillah dah clear semuanya dan sambung dengan ubatan lah dirumah. Kalau dulu memang kena berulang nebuliser ni.


Alkisah masa balik tu dah sampai kaunter nak bayar parking boleh terhilang pula tiket parking. Ya Allah, mana pula nih, budak pompuan tu cakap kena denda 30 hengget. Isk! Tak boleh jadi lah. Jumpa doktor dan amik ubat tadi percuma jer sekali tiket hilang udah kena bayar sampai RM30. Nak pusing balik ke tempat parking tadi memang dah tak boleh, jadi akak parking jer tepi kaunter tu, then tinggalkan bebudak tu kejap dalam kereta akak lari turun ke parking basement.


Hah! kalau ko nampak, udah macam kena kejar anjing..hahahh! Memang ada pun terjatuh kat lantai parking tu. Hah! Selamat 30hengget aku kan? Jadi parking akak cuma RM1.60 sahaja.


Balik tu nak jer singgah kejap MyMaiden, sekali Darwish dah pun tertido, penat agaknya meronta kena nebuliser tadi. Jadi akak terus balik rumah.

Doa-doa lah agar Darwish cepat sembuh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...