Followers

Wednesday, July 31, 2013

Terima kasih di atas ingatan


Marilah berazam Raya bersama Faizal Tahir!


Hari Raya semakin hampir, maka tibalah masa untuk membuat azam Hari Raya anda! 

Marilah berazam bersame Faizal Tahir and Watsons Raya ini. Azam-azam anda semua akan membantu memberi inspirasi dan menggalakkan Faizal Tahir untuk mengarang lagu Raya yang istimewa. Setiap azam yang anda serahkan akan melayakkan anda kepada e-baucar RM 5. 

Salah satu pemenang bertuah di kalangan 10 peserta yang mendapat 'Like' yang terbanyak juga dapat menantikan kunjungan Faizal Tahir yang ditaja oleh Watsons di rumah terbukanya!



Don't leave the less fortunate behind this Ramadan!


Losing a loved one is always tough, but there are always those who'll light up the darkness to bring cheer to your life! 

Join Lifebuoy as they pay a surprise visit to a widowed man, Norazlanzaki and his daughter in this week's episode of Suci Berseri. Catch the Lifebuoy team as they travel through Malaysia bringing joy to the less fortunate during Ramadan, every Thursday at 5pm on TV3!


Luxury is yours to define.


If you haven't gotten acquainted with the new Mercedes A Class, now's the time to do so! 

The newest entry to the compact car class is packed with safety and assistance systems. Experience the new A-Class up close and personal at your nearest authorized Mercedes-Benz dealer!


Check out the new #Mercedes #Aclass - it's not just a pretty face! Get your test drive today.

Share and discover the best Pasar Ramadan food around!


Think you're an expert in identifying the best Pasar Ramadan food around? Or perhaps you're just exploring and looking to discover more mouth watering food this Ramadan month? 

Check out this awesome directory of the Best Pasar Ramadan Food around, as listed by the people of Malaysia! You can contribute your best Pasar Ramadan food finds as well. Sharing is caring, so check out the app now!


Get a quick room makeover before that Raya open house!


Give your home sweet home a fresh new look that'll impress your friends and family before your Raya open house! 

Textiles can change the look of the room in an instant, so head over to the IKEA store now for some ideas on how to refresh your home without spending a fortune. Whether it's curtains, cushions, sofa covers or rugs, you'll definitely find something for your budget and style.

Tuesday, July 30, 2013

Malam bercahaya

Sesungguhnya memang sangat meriah suasana malam hari di tempat kakM ni. Malam ni kak M ke office dengan Nuha untuk amibil barangbyang tertinggal. 

Betapa bercahaya Seksyen 7 Shah Alam. Foto ini diambil di hadapan Jakel Seksyen 7 Shah Alam. Tempat kalian bagaimana?


Sunday, July 28, 2013

Biskut Telur Rebus

Ini adalah biskut ketiga minggu ini selepas biskut donat. Waaa..member cakap kemain lagi kak M beraya sakan..haha biasa jer. 3 jenis jer pun..esok lusa nak buat kek pula.

Biskut Telur Rebus ni kegemaran anak anak. Selain dari rupanya yang cantik, rasanya juga sedap. Cara nak buat oub mudah dab bahan bahan biasa saja digunakan.

Harum bau biskut ni mungkin sebab ada tepung kastard dan vanila essen
 Bikskut ni rangup danbtak jemu di makan.




Saturday, July 27, 2013

Jalan Plumbum

Pejam celik dah beberapa hari lagi nak sambut Aidil Fitri. Amacam? Dah siap ke semuanya. Kak M anak beranak sini nampak gaya semua dah settle kalau ada pun sesikit jer lagi.

Tadi kak M ajak SIL ke Jalan Plumbum... Ha ! Kalian pernah tak ke sini? 

Jalan Plumbum ni terletak di Sesyen 7 Shah Alam. Seksyen 7 tu kan besar, kek mano ? Owh senang saja..dekat dengan Jakel seksyen tu belakang Petronas dan bersebelahan dengan Hospital Shah Alam yang sedang dalam pembinaan.


Apa yang ada kat Jalan Plumbum tu? Aiii macam macam ado ha...Jalan Plumbum ni dalam.masa dua tahun dan sesak. Tak dapat nak bayangkan apa akan jadi selesai Hospital Shah Alam nanti dibuka rasmi kepada public. Haruslah segiap hari jem.

Mai kita lihat apa yang ada di sini...

Yang pertama dahbpasti kat sini ada dua gesung pakaian danbtekstile terkenal iaitu Jakel dan Gulatis. Ada lebih dari 10 butik menjual tuding tudung berjenama seperti Pearl Haya, DHaja, Fareeda, Alya Sarah, Ariani, Hajrah, Ustazah dan banyak lagi

Ini ler sebabnya kak M ke sini dengan SIL sebab Dhaja ada sale 30% . 





Tu dia memang meroyan hari ni membeli tudung saja..hahha..SIL pun rembat juga. Lepas tu kami lalu Pearl Haya. Mak Aiiii! Mesti sale sakan juga sebab kasut penuh kat luar kedai.. arghhh tak.mau masuk dah pulus sudah sikit..heeee.

Ok selain dari butik tudung ada juga butik butik pakaian lain yang memang menarik sepwrti Aisy , Ustazah yg jual pakaian muslimah, ada butik milik Saidatol Nisa aka kakak Ella penyanyi rock tu, dan banyak lagi.



Kedai makan tok sah kiralah. Antara restoran yang ada kat sini ialah wong Solo, Garuda, Ayam Penyet Api, Tutti Fruiti, Popian SS Ali, Secret Resepi, Restoran Jemari, Old Town White Coffee, Paparich, Restoran Bumbu Ikan Bakar, JM Beriani, Kedai Kek King, Old Town Malaya Kopitiam dan banyak lagi.

da juga saloon seperti Avon dan Sendayu Tinggi. Kedai karpet pun ado. Hubanyak sangat nak di ceritakan danbyang terkini kak M explore hari ni ialah Kedai Eat Sleep yang menjual barangan branded dari US. Banyak handbag coach, gucci, prada, dkny, dan lain lain dengan harhabyang agak murah jugalah.

Kesimoukannya semuanya ada lah disini. Kau yak cukul duit nak shopping ATM mavjine ada di Petronas berhampiran..hehe..ok sini aja. Babai




Friday, July 26, 2013

Biskut Donat

Ternyata biskut donat ni memang sangat sedap. Kak M buat dua adunan juga.hehhe..macam tengah meroyan buat sekut raya pula ni. Hari ni jer dah dua jenis biskut.


Respi ni kak M amik dari Blog Masam Manis milik Azlita Aziz. Kalau baca resepi oun dahbtau kata sedap biskut ni sebab ada nestum. Rasanya memang rangup sebab ada empleks. Kalau nak cuba boleh lawat blog Masam Manis. Ada masa nanti kak M salin semula resepi Azlita Aziz di sini.



Thursday, July 25, 2013

Biscuit Chocolate Rice

Hari ni Selangor cuti nuzul Quran...jadi kak M dan anak anak memang santai jer kat rumah.memang dan rancang nak marathon buat biskit raya dengan depa. Kak M ni memang juai biskut raya tapi tetap juga nak hidang tetamu yang special dari dapur kak M sendiri..hehhe


Hari ni kak M buat biskut coklat urai atau Biscuit Chocolate Rice. Masa kecik kecik dulu biskut ni memang jadi hidangan setiap kali raya. Masa tu berkumpul adik beradik tolong menolong buat biskut raya. Bila malam jer pakat dok perabih hehe jadi bila raya tinggal ciput jer nak hidang pada tetamu.

Biskut coklat urai ni tak susah pun nak buat. Resepi ni kak M buat dua adunan. Sebab ingat nak bagi mertua dan mak kak M juga sikit. Anak kak M dok sibuj tanya kenapa mommy buat banyak sangat..ehh mana ada banyak sangat cuma dua adunan jer. Agaknya dia dah penat nak tabur coklat urai tu..tu lah yang mula nak komplen jer.


Kepada yang ingin mencuba jom semak resepinya.

Bahan-bahan:

500g gula icing(kak M guna gula castor jer)
500 gm buter 
4 biji telur ayam
100 gm serbuk koko
900gm tepung gandum
Coklat urai
Coklat bar untuk dicairkan sebagai hiasan.

Cara-caranya:

Gula dan buter dipukul hingga kembang. Masukkan telur ayam satu persatu dan pujul lagi hingga sebati. Masukkan sebuk koko dan kacau sebati dan akhirnya masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga boleh diuli.

Tekaplah dengan acuan pilihan masing-masing dan bakar dalam suhu 180 degree selama 30minit. Sejukkan seketika. Panaskan coklat bar secara double boiled. Celupkan permukaan atas biskut dengan coklat cair tadi dan taburkan coklat urai. Biarkan sehingga coklat kering dan simpan dalam bekas kedap udara.

Mudah saja kan? Selamat mencuba.



Wednesday, July 24, 2013

shopping

Dah masuk pertengahan Ramadhan ni, mood raya pun sudah mari. Semalam petang kak-M ronda-ronda dengan kawan cari tudung raya. Wah! Boleh tahan lah juga dari satu kedai ke kedai kedai yang lain. Marathon gitu.

Akhirnya terpauh juga dengan Pearl Haya dan D'Haja. Heee, tak berdaya ahkak melawan nafsu sebab cantik sesangat tudung tu. Tak per lah buleh guna duit bonus tu kan. Bonus pun untuk reward diri sendiri juga. Dah penat penat kerja, mestilah kena bagi sesuatu untuk diri sendiri.


Malam hari pula keluar dengan adik ipar dan adik angkat ke Hajra, Ada orang tu yang beli tudung untuk mak dan mak se nya..Haaaaa,, adui! Menagalahkan orang pompuanlagi. Kemain ko shopping dik nun. Ahkak juga yang dah terduduk tepi longkang, sakit kaki sudah selorong demi selorong tunggu ko memilih tudung.

Tapi kan best juga kat Hajra ni, dalam setengah jam kami dalam tu tetiba dia buat announcement, Happy Hour ..wah,, sehelai cuma RM15 sahaja, per lagi menyerbu ler semua umat dalam gudang tu.. Mujur akak dah beli belah petang tadi, maka tidak lah terasa nak membeli sangat malam ni.


Memang berpinau biji mato den. Banyak sungguh tudung di jual di sini. Semua jenis feshen terkini ada. Harga pun agak berpatutan lah. 


Owh ya kak-0M ada juga pegi ke Sugar Scarf. tapi tiada hasil mahsul..heee, Anyway syok juga masuk Sugar Scaft ni sebab cosy dan tenang jer susana dalam kedai ni. Kak M singgah ke Aisy juga..heeeh. Mencuba dan beberapa jenis jubah moden dan blouse, memang lawa beb! Aku tergoda tapi tak beli pun..hahaha. Lain kali lah pula yer. Banyak lagi benda lain nak di beli.

Wokey...hari ni nak keluar pi cari bahan nak buat biskut raya pula dengan Nuha. Sebab esok cuti Nuzul Quran, jadi boleh bersantaian dengan Nuha kat rumah sambil ngentel biskut raya. Jom!

Raya messages are sweeter on chocolate!


Say It With Cadbury is back! 

This Raya, send your wishes to your loved ones in the most unique way possible - via a personalised chocolate engraving! Get your Raya messages engraved on a bar of Cadbury Dairy Milk Chocolate for FREE at participating Tesco outlets throughout Malaysia. 

Say It With Cadbury will be available on the 27th & 28th July and 3rd & 4th of August. Check out www.facebook.com/cadburymalaysia for full details. 

Share the joy and make this Raya season the sweetest ever with Cadbury!




Tuesday, July 23, 2013

Kuih Raya...mari mari mari

15 hari lagi dah nak raya. Aidil Fitri ni dah memang wajib ada kuih muih sebagai hidangan di pagi. Seperti tahun tahun sebelum ini kak-M memang jual biskut raya ni. Jadi kali ni siapa yang nak order sila silalah yer... Mereka di sekitar dan Shah Alam, kalau ambil banyak banyak boleh akak bagi free delivery..heee..tq.



You don't need to be a wizard to cast spells.


Step up to battle for glory and knowledge with spells, creatures, and artifacts in the unique fantasy worlds of Magic: The Gathering! 

Start your journey with Magic 2014 - Duels of the Planeswalkers, available for download on the XBLA, PSN, PC, iOS and Android platforms. Try it out for free first, and you'll be hooked on the user-friendly game-play and stunning graphics in no time!



Monday, July 22, 2013

Marilah berazam Raya bersama Watsons, dengan Faizal Tahir!


Bulan Ramadhan menjelang lagi, maka tibalah masa untuk membuat azam Hari Raya anda! 

Marilah berazam dengan Watsons Raya ini! Setiap azam yang anda serahkan akan melayakkan anda kepada e-baucar RM 5. Azam-azam anda semua juga akan membantu memberi inspirasi dan menggalakkan Faizal Tahir untuk mengarang lagu Raya yang istimewa. 

Salah satu pemenang bertuah di kalangan 10 peserta yang mendapat 'Like' yang terbanyak juga dapat menantikan kunjungan Faizal Tahir yang ditaja oleh Watsons di rumah terbukanya!





Kembara mencari balang kuih


Semakin hampir ke Aidil Fitri semakin banyak perkara terlintas di kepala. Serba serbi tak lengkap. Hari ni kak-M kembara mencari balang kuih untuk Adik Ipar. Kak-M punya pun lebih kurang macam ni juga.

Balang ni keluaran Cosway. Senang bekas macam ni. Selain ianyanya adalah kedap udara, tapi yang lebih penting ianya bukan kaca. Haaa.. tahu sajalah bila ada anak-anak kecik yang sedang meningkat besar, memang lasaknya tahap gaban. Hehe, jadi produk dari plastik macam ini adalah lebih sesuai.

Pencarian bermula di Seksyen 7, dan berakhir di SImpang Pulai Klang. Kami singgah di Seksyen 13 Tesco untuk tengk kalau kalau ada stok. Malangnya tiada, maka kamu terus ke SImpang Pulai, Klang. Masuk jer pintu...waweeee Alhamdulillah ada barang ni, jadi lengkaplah dengan yang separuh dapat di Sesyen 7 tadi.

Okay, Adik Ipar tahun ni pasti hidangan kuih raya yang lebih banyak lah yer,,,heee

Salam Aidil Fitri dari Kak -M sekeluarga

Got an idea? Pitch it and make it real!


Calling all dreamers out there, If you have a splendid idea that you want to bring to life, here is your chance to shine with IPCC 2013! 

With the 3 categories of animation, digital interactive comic, and casual games, submit your proposal to IPCC 2013 from now till 19 August 2013. Who knows, you might be the lucky winner to be granted up to RM50,000 to develop your ideas! 

Here is your chance to shine, make your ideas come true!

Look out for some joy coming your way (literally)!


If things like chocolate and cash prizes put a smile on your face, then there's good news heading your way! 

Watch out for the Cadbury Joy Truck that will be making its way around Klang Valley, spreading joy (and chocolates) to commuters all around! Even better, you could win a cash prize just by posing creatively with the truck when you meet it. 

A total of RM 4,500 in cash will be given out each week for 2 weeks, so go on and catch that truck now!


Don't let anything weigh you down!


Always dread looking down at those weighing scales? 

Fret not, London Weight Management is here to the rescue! Redeem this exclusive offer of 1 Signature Slim & Trim treatment and 1 Home Kit worth RM 468 in total, and you'll be on your way to a slimmer and trimmer you.


Lifebuoy brings joy to everyone this Ramadan!


Ramadan is a time for new beginnings, and for giving too. Those who are less fortunate are not forgotten, thanks to Lifebuoy! 

Follow the Lifebuoy team as they travel throughout Peninsular Malaysia bringing joy to those in need with Suci Berseri! Hosted by Nazrudin Rahman, the series will be aired on TV3 weekly starting from July 11, every Thursday at 5pm. 

This week, watch as the Suci Berseri team bring joy to some children in need at self-funded Home!


Wednesday, July 17, 2013

Be a star with the All-New Ford Fiesta!


Guess what - you could be the star of the upcoming All-New Ford Fiesta ads! 

Join the All-New Fiesta Movement before 12 August! And stand a chance to win VIP tickets and Meet & Greet passes to LINKIN PARK ‘LIVING THINGS’ WORLD TOUR LIVE IN MALAYSIA 2013 (August 19). 

Best of all? You could also be one of the first to take home the All-New Ford Fiesta for a week-long test drive!



Monday, July 15, 2013

Don't let anything weigh you down!


Always dread looking down at those weighing scales? 

Fret not, London Weight Management is here to the rescue! Redeem this exclusive offer of 1 Signature Slim & Trim treatment and 1 Home Kit worth RM 468 in total, and you'll be on your way to a slimmer and trimmer you.



When was the last time you were truly blown away?


Share the story of a defining experience that blew you away to win cool prizes that'll blow you away (literally)! 

KDK Malaysia is looking for your "Blown Away Moment"! Submit your photo with a short description, and share it with your friends & family. You stand to win weekly prizes like a KDK 56" Remote Control Ceiling Fan worth RM 295 each, and the Grand Prize of RM3,000 cash!


Sunday, July 14, 2013

It's a class of luxury like no other.


There's a new style icon in town, and it doesn't just look pretty! 

Meet the new Mercedes-Benz A-Class. With technologies like COLLISION PREVENTION ASSIST and Attention Assist, it sets new benchmarks for the compact class. It will surprise you with its fresh, sporty design that blends emotive appeal with individualistic character. 

Experience the new A-Class up close and personal at your nearest authorized Mercedes-Benz dealer!



In many different ways, parents have changed for their babies. What is your story?


Babies often create a big impact in a parent’s life. The commitment and responsibility that mothers carry is undoubtedly exceptional. 

Drypers recognizes the changes parents make for their babies. These life-changing experiences are reflected in a series of videos showing various mothers sharing what they have done for their little one and why they think the changes are worth making. What is your story? Submit it to us and stand a chance to win prizes worth up to RM12,000! 

Come visit the Changes Worth Making website – www.drypers.com.my/changes - and watch these mothers talk about the changes they’ve made. Share your story now. 





Saturday, July 13, 2013

Fenomena Candy Crush Saga....apa yang tak kena?

Percaya atau tidak kita kena terima kenyataan yang candy crush game ni dah jadi fenomena hebat di kalangan kita masa kini. Tak kira lah dari kanak kanak sekolah rendah sampailah dewasa yang dah bermenantu..hehe.

Kak M dapat invitation to join this game almost every week. Ada saja yang invite dalam FB tu. Tapi satu pun tak pernah kak M layan.

Ada member kat office pun dok racun juga. Heee katanya memang ketagihan main game candy crush ni ..best sangat!.

Adik ipaq kak M yang kat rumah ni pun almost everyday dengan ipad dia dok meng candy crushed. Hai sekarang ni kalau dok menunggu giliran jumpa doktor kat klinik pun ramai antaranya dok meng crushed candy nih. Apatah lagibyang dok beratur nak beli.cucuq kat gerai. Lihat lah betapa hebat penangan candy cruah ni.


Suatu malam kak M lelepak sama anak anak di bilik tidur sambil sembang sembang dengan depa tentang sekolah dan kawan kawan.

Tah macam mana tergerak hati nak donlod candy crush ni. Maka bermulalah episod baru dalam kehidupan iaitu meng crush candy. Bukan itu sahaja , anak anak kak M pun mengiut juga. Siap donlod di tablet memasing. Hah! Kan dah kata....

Memang betui la berantu sungguh main game ni...siap cheating lagi tu sebab tak mau tunggu masa yang dia bagi utk dapat live baru..hahha....habis lah...satu famili dah ketagihan main candy crush.



My little girl

This is what a little girl like Sarah Nuha do at her age. No wonder she always want to borrow my scaf day and nite. 


Friday, July 12, 2013

Kucing beranak!

Sejarah tercipta pagi semalam apabila seekor kucing telah selamat melahirkan 4 ekor anak di bilik pejabat Kak M.

Sungguh terperanjat akak bila datang office pagi tu buka jer kunci pintu, terletak elok kucing tu bersama 4 ekor anak dia sedang menyusu. 

Rupanya hari sebelum tu kak M tak perasan kucing tu dah masuk dok lepak dalam office kak M. Kucing ni memang dah lama melilau lilau sini macam tak selesa tak twntu arah. Mungkin dan resah nak beranak.


Pandai oula port dia pilih kan. Udah ler akak ni geli dengan kucing. Aisey...masa tu dah cuak..apa aku nak buat ni maka kak M pi cari memebr di hilik bilik lain berhampiran unutk tolong angkat anak anak kucing tu.

Huhu..masa kak M tarik kucing tu nak bawa keluar dari bili sekalu tergolek golek anak kucing tu dari kain...Aduh cemana lah ni. Nasib baik ada member lalu terus kak M suruh dia tolong angkat dan bawa pergi.

Hah lega dan kain lap kaki tempat dia beranak tu akak buang terus. Sekarang nak cari tukang cuci untuk mop bilik kak M.

Huhu...memang sesuatu lah hari ini.. dan ibu kucing tu masih mengiau nhiau depan bilik kak M..uwaaaaa tolong!



Thursday, July 11, 2013

mycard n mykid

Ramadhan ketiga sudah. Alhamdulillah. Pagi ni kak M hampir terbabas bagun sahur..mujur masa sedar tu jam 5.20am dan laum berbuka tu cuma nak panaskan jer..aiii masuk microwave ajer lah.

Ramadhan pertama dan kedua kak M amik cuti. Biasa dah jadi tradisi puasa yang petama akan berbuka di rumah bonda mertua.

Puasa kedua kak M tankan suami berurusan di pejabat pendaftaran negeri. Suami buat mycard baru. Mudah saja rupanya. Hanya perlu bayar 10 dan siap dalam masa satu hari sahaja.


Kebetulan ke pejabat pendaftaran jadi kami amik peluang untuk mohon mykid untuk Danish dan Nuha juga. Dorang kan lahir di UK jadi masa di sana takder lah mykid. Bila balik Malaysia ni macam leceh juga doj usung pasport dan surat beranak everytime nak naik flight. Kalau dah ada mykid tu lebih mudah.

Cuma untuk mykid ni ambil masa 2 minggu juga utk siap sebab permohonan peely di bawa ke outrajaya dulu. Apapun perkhidmatan di pejabat pendaftaran Shah Alam ni memanglah terbaik.


Wednesday, July 10, 2013

Sebiji burger daging sambil menonton GI Joe

Pagi ni Danish suruh kejutkan dia awal, seawal jam 4.30 pagi. Tau kenapa? Sebab dia nak sahur sambil menonton movie kisahnya.


Menu sahur pagi ini ialah burger daging. Itu lah permintaan Danish. Susah nak cari apa yang dia nak sebab di kala pagi buta begini susah nak datang selera.

Kak M bangun jam 4 pagi untuk sediakan dulu burger tu. Kak M buat dua untuk Danish danUntuk Daddy. 

Burger daging special katanya. Nak dibalut dengan telur daging tu. Ok lah tak dak masalah boleh order jer dengan mommy nak apa pun mommy akan siapkan.

Movie ni pula kisahnya beli di Klang tapi bila pasang di rumah mertua macam rosak plak cd nya maka on the way balik dari rumah mertua ke Shah Alam kami singgaj semula kedai untuk tukar cd tersebut. Sebelum tidur malam tadi Danish dah pasangkan dulu just yo make sure its work. Dan alhamdulillah boleh dimainkan movie tersebut. Sebab nak tengok sangat movie tu lah yang dia nak mommy kejutkan jam 4.30 pagi ni.

Semoga Danish kenyang bersama burger daging dan enjoy watching GI Joe.



Tuesday, July 9, 2013

Persedian awal untuk berbuka puasa..

Sudah menjadi kelaziman kalau bulan puasa saja semangat nak masak tu adalah melampau lampau. Macam macam menu terlintas di fikiran.

Kak M ni jenis yang yak begitu suka makan di luar atau membeli makanan di Pasar Ramadhan. Anak anak pun lebih suka kalau mommy sendiri yang masak untuk juadah berbuka. Kalau ada pun nak membeli cumalah sedikit kuih muih.

Sebagai wanita bekerjaya dan ibu kepada 3 orang anak comel dan isteri kepada seorang lelaki hensem..hehe...memang masa menjadi halangan. Apapun kalau bijak menguriskan masa in syaa Allah semua perkara pasti dapat terlaksana dengan mudah.

Seperti biasa setiap kali Ramadhan tiba apa yang kak buat ialah mendiakan bahan rempah ratus utk memasak dahulu seperti kupas kupas bawang, halia dan lelain agar apabila nak memasak dah boleh terus potong dan tumis. Cili kering pun kak M dah sesiap mesin dan simpan dalam bekas bekas kecil. Biasanya perkara perkara ini yang agak renyah dan amik masa yang lama untuk disediakan.


Untuk menu petang ni kak M akan sediakan ayam masak merah sebagai permintaan dari anakanda Amierul Danish. Udang goreng Butter Dan mee goreng. Dan petang ni kami akan berbuka di rumah mertua di Klang.

Salam Ramadhan Kareem dari Kak M dan keluarga

Kain oh kain

Lipat lain memang perkara paling akhir dalam seksyen kemas rumah yang akan kita buat. Betui tak? Heeee, kalau dalam FB selalu sangat kak M part lopat melipat kain ni.

Samalah dengan kak M di sini. Baru anak tiga yapi kalau 3 hari tak lipat kain. Mak aii! Menimbun tinggi jadinya. Tapikan kak M paling suka kalau mertua datang ke rumah..tau kenapa? Sebab mertua kak M ni memang hobi dia lipat kain..hehe...pernah suatu ketika dulu dia datang dok dengan kak M sebulan sambil jaga dan monitor kak M masa dalam lantang..perggg! Memang tak sempat kain tu menimbun. Asal basunh jer, sidai dan kering, angkat dan lipat dan susun. Memang lengkap satu pakej...kan...pantas gitu.


Macam kak M yang bekerjaya ni memang akan basuh kain hari hari. Biasanya balik kerja jam 6 petang tu kak M dah basuh dan terus sidai..esok balik kerja baru angkat dan sidai yang baru. Kalau tak akan marathon pula membasuh basuh baju dan tak cukul ampaian. Kena pula musim hujan kan..hah lagi haru. Jadi jalan selamat basuh ler hari hari.

Hari ni jon kita kongsi kaedah lah kononnya bagaimana untuk mengatasi masalah kain 
baju tak terlipat ni.

Mana lah ada di antaranya ada persamaan dengan apa yang kalian pernah lakukan.

1. Paling biasa basuh lah baju setiap hari dan sidai dan angkat dan lipat serta simpan terus dalam almari. Memang sukar ler juga nak sampai ke tahap ni kan. Heheh tapi jangan lupa pada pepatah usaha itu tangga kejayaan.

2. Kain baju yang siap dibasuh tu gunakan penyangkut baju atau omputeh cakap hanger bila menidainya di ampaian. Bila dah kering terus angkut sekali dengan hanger dan gantung dalam aknari terus. Yang macam ni memang selesai masalah baju tak kipat menimbun cuma kena ada cukup lemari untuk gantung lah. Siap sekali semua pakaian kecik kecik pun boleh hanger juga. Hehehe..selesai masalah.

3. Latih anak anak kecil agar suka melipat kain. Boleh belu gadget macam papan tu untuk mendatangkan minat pada mereka dengan aktiviti lipat melupat kain ini. Bagai kata pepataj melentur aur biarlah dari rebungnya...tak gitu.

4. Hantar baju kat kedai dobi. Ambil pakej sereka dan lipat sekali. Ini memang zassss selesai segala hal cuma perlukan ongkos....

Ha amacam? Ada ke yang kena mengena dengan you olls..hehhe...apapun untuk hari ni kak M dah siap pun satu pusingan lipat kain. Kak M biasanya lipat dalam bilik tidur sambil layan anak anak main masak masak...hehhe






.





Ibadah di bulan yang mulia

Hari ni hari pertama puasa. Alhamdulillah syukur kepadaMu ya Allah di atas segala.nikmat dariMu.

Kak M bangun seawal 5pagi untuk menyediakan juadah bersahur. Hehe bukanlah juadah sangat, cuma nasi goreng kampung sahaja. Itulah permintaan anak bujang dan suami
kakM. Memang di kalau sebelum subuh ini memang kurang selera makan. Biarpun hanya segelas air sahur itu adalah sangat penting kerana ianya adalah sunnah.

Kalau dah puasa namanya makanlah apapun tetap akan terasa lapar. Bagi kak M segelas shake pun sudah memadai dan kak M minum dua gelas air kosong serta supplement
seperti setiap hari.

Selesai semua bersahur kak M tidak terus tidur Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk terus berjaga. 10minit lagi menanti azan subuh.


Selesai sholat subuh, kak M ambil kesemlatan untuk mengaji AlQuran. Biarpun hanya 2 mykasurat ianya tetap suatu pengisian yang penuh barakah
 Jiwa pun tenang dan bersih menghayati ayat ayat Allah.

Bila dah selesai semuanya barulah kak M mula membaca laman sosial, FB dan blog. In syaa Allah ibadah ini akan diteruskan untuk hari hari mendatang. Semoga kita semua beroleh barakah darinya.Amin.


Jadikan ia amalan...

Salam siaran buat semua blogger di luar sana. Semoga kalian berada dalam kesihatan yang baik di bulan Ramadhan yang mulia ini.

Kebelakangan ini kak M memang lah tersangat sibuk..hehe..ayat ni memang biasa..mana ada masa yang tak sibuk kan. In syaa Allah pertengahan Ramadhan nanti kak M akan punya banyak masa yang terluang dan dikala itu dapatlah kak M habiskan masa memblog.

Saat ini kak M dah anak anak baru siap kemas kemas rumah. Begini lah kiranya rurin kami anak beranak. Daddy memang selalu pulang lewat jadi mengisi masa terluang bersama anak anak ni memang sangat berharga. 


Macam biasa setiap orang akan dapat tugasan masing masing. Abang Danish kena kemas buku buku dan meja study. Sara nuha tolong sapu sampah dan lap dan Ahmad akan kutip all the toys masukkan dalam kotak.... hee bukan keeja berat pun. Kak M akan monitor semuanya dan akan nasuh bilik air serta mop lantai. Walaupun tidak begitu komprehensif tapi ianya adalah satu amalan fizikal yang dapat metih diri agar sentiasa disiplin dan sukan akan kebersihan. 

Pesan kak M pada anak anak " kita kena selalu jadikan rumah ini bersih dan kemas, nanti Daddy sampai rumah dari kerja baru lah Daddy happy. KalauDaddy happy nak minta apa pun mesti Daddy akan belikan.." heee politik lah sikit kan..

Apapun sebenarnya kita sendiri lun pasti akan terasa nyaman, selesa dan sihat bila berasa dalam kawasan yang bersih dan kemas.. betul tak...?


Ramadhan Al Mubarak

Assalammualaikum semua. Alhamdulillah bertemu lagi kita di Ramadhan yang penuh kemuliaan. 

Malam ni umat Islam seluruh dunia akan mula bertarawih. Satu satunya solat sunat yang akan dibuat sebulan dalam setahun. 

Kak M sekeluarga mohon keampunan kepada semua pengunjung blog ini juga ada terkasar bahasa selama kak M berblogging.

Kak M ucapkan selamat berpuasa dan beramal di bukan yang mulia ini.

Sunday, July 7, 2013

Menu biasa biasa ajer

Pagi ni sekali lagi kak m berlari lari anak keliling tasik. Alhamdulillah terasa sangat kesegarannya. Lebih kurang 20minit habis satu pusingan. Kak terus ke kedai pak aji beli bahan mentah untuk masak hari ni.


Alahai masakan biasa biasa ajer. Kak M ni biasanya pentingkan apa yang anak anak dan suami suka makan. Yer lah kan kalau masak org tak suka lauk tu apa gunakan. Jadi masa kat kedai pak Aji tu memang dah terlintas dalam hati untuk menu hari ni kak M nak masak kari ayam, ikan kembong goreng dan sayur kacang sama sotong.

Mujurlah semua bahan bahan mentah tu ada di kedai pak aji. Jadi kak M cuma perlu pilih yang segar segar ajer.


Memula tu nak cari ikan selar kuning sebab boss suka kalau ikan selar kuning tu di goreng. Tapi tak der pula. Tak per kita goreng ikan kembong jer. Kalau kat Kedah kita panggil ikan yermenung. Mungkin sebab mata nya yang besar dan macam sedang sentiada termunung je..hehhe..

Ikan goreng ni lagi sedap kalau kena dengan sambal belacan. Tapi emamng kak M tak plan pun utk sambal belacan. Biasanya kalau buat sambal belacan memang tak habis. Jadi kak m biasanya beki jer sikit dari kedai makan. Tapi kalau tak der pun tak per seabab kari pun dah pedas.

Sebagai sayurnya kak M kenakan kacang panjang dan sotong. Memang satu gabungan yang baik. Memang dah lama juga tak masak kacang sama sotong ni. Tapi kebelakangan ni banyak juga masa terluang dan otak pun lebih lapang nak memikirkan menu harian. 


Ha kan dah lengkap semuanya. Tunggu nasi jer masak then boleh makan terus. Alhamdulillah beginilah rezeki hari ni. Seawal 10.30 pagi  kak M dah siap masak dan sekarang kak M nak siap ke pejabat.

Selamat menjamu selera semua.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...