Followers

Friday, June 29, 2012

Belaian mulus di Sereniti SPA

Sekali sebut macam pusat Serenti jek..hahahaha. Tapi ini tempat sangat instimewa. Selepas dua hari tergolek dok, sebab demam selsema, batuk segala. Kak-M amik keputusan untuk pergi mengurut. Jadi seharian dok browse dengan kawan dan akhirnya kami memilih untuk ke Sereniti SPA and Beauty Centre di Seksyen 13, Shah Alam.

 Tu dia, dari luarnya macam hutan rimba jer..betui ke SPA tempat ni


Ha! Betui ler tu. Tempat ni ala-ala Bali konsepnya. Dari luar lagi sudah ku bau wanginan segala akar kayu rempah ratus..hehehhe. Pakej yang kak-M amik ni ialah Sauna, Urut, Lulur dan mandi susu. Huh1 Udah macam nak jadi pengantin pulak kan.


Sejuk, sunyi, aman damai jer kat dalamnya. Kalau pergi eloklah berteman dengan kawan, jadi sesama dia urut kita boleh sembang-sembangkan. Total pakej yang kak-M amik tu cuma RM180 sahaja campur 5% lagi tax. Okay lah pada kak-M. Terasa ringan sangat badan lepas rawatan ni. Yerlah sesekali apa salahnya kita membelai badan kan. heee.. Kak-M paling suka masuk sauna..huhu menitis keringat gitu. Amacam? Mau cuba?




Selamat Maju Jaya Adik-Adik

Sekarang kan musim peperiksaan bagi semua pelajar insitutusi pengajian tinggi seluruh Malaysia. Maka di sini kak-M nak ucapkan Selamat Maju Jaya buat semua. Jangan sesekali meniru tau!


Thursday, June 28, 2012

Bihun Goreng Buat Mertua

Punyalah lama menunggu, manalah mak mertua aku nih, tadi kata dah on the way, tapi masih juga tak sampai, Bukanlah januah sangat Klang ke Shah Alam, cuma 15 minit je pong. Sekali bila telepon tadi rupanya depa pi Kampung Raja Uda di Port Klang dulu ada urusan dengan sorang pegawai Imigresen.

Untuk malam ni kak-M masak Bihun Goreng. Kak-M masak lebih sebab mak mertua dengan kawannya nak datang. Mak Mertua kak-M tu sebenarnya nak datang ambik kunci spare rumahnya sebab kunci dia dah tertinggal kat dalam..hahaha, Macam-macam da. Jadi Kak-M kata elok jugalah goreng bihun ni boleh makan ramai-ramai. Lagipun si Nuha pun nak makan bihun juga. Tapi kan, bihun goreng kali ni agak pucat. Akak tak berani nak letak cili lebih takut kepedasan si Nuha dah tak leh makan, dah satu hal aku kena masak yang lain untuk dia. Rasanya biasa-biasa jer. Tapi oklah semua dapat makan.


Ishk! malas jer nak nulis resepi untuk menu yang tak seberapa ni kan. Jadi hangpa layan saja gambarnya ya. hihihi. Kak-M cuma letakkan sotong, ayam dan telur sebagai lauk pauknya. Oklah kan. Kenyang semua orang. Mak mertua cakap, baguih juga hang masak ni, kalau tak kami nak singgah kedai tomyam la makan malam. Alhamdulillah bihun goreng ni menjadi rezeki mereka malam ini.


Monday, June 25, 2012

Inai Dijari

Malam tadi Nuha datang suruh mummy letakkan inai di jarinya. Nuha ni memang suka sangat berinai. Bukan tu jer, kalau part melaram memang nombor satu. Asal hilang jer inai di jarinya mesti dia akan suruh letak semula. Katanya, orang pompuan kan macam ni kena cantik! Yer la tu...pandai jer menjawab anak dara nan satu ini.


Tapi kan, Nuha hanya nak letakkan inai pada kukunya sahaja bukan pada jari. Tak per, mummy layankan saja permintaan anak pompuan ni.

Inai ni sebenarnya banyak khasiatnya. Bukan sekadar pada daun inai tapi juga pada batang dan buahnya. Bukan sekadar untuk memerahkan kulit, rambut dan kuku malah lebih dari itu. Kalau dulu kak-M cuma tahu inai ini bagus untuk luka pada kuku kerana fungsinya sebagai agen penyejuk. Tapi bila baca membaca khasiatnya lebih dari itu.

 Inilah pokok inai yang sekarang ni banyak di tanam dirumah kediaman. 
Dah tak perlu masuk kampung lagi nak cari pokok inai.

Khasiat inai ini sehinggalah kepada mengurangkan sakit perut, merawat masalah keputihan wanita, memanaskan badan serta menaikkan seri wajah. Kalau orang pompuan yang bersalin dalam pantang memang orang-orang tua akan carikan daun inai ini untuk direbus dan diminum dapa hari ke 42.43 dan 44 macam tu lah. Tujuannya untuk menyegarkan kembali wanita selepas melalui fasa bersalin. Bagi lelaki pula, inai ini dikatakan dapat merawat masalah sakit tuan atau masalah ejakulasi tidak terkawal.

Kalau akak, pakai setakai tiga jari jek, akak lebih suka letakkan inai macam ini. 
Sejuk je rasa air inai tu meresap dalam jari jemari. Heee

Inai ini juga dikaitkan dengan kaum Inda atau masyarakat beragama Hindu. Inai ini menjadi perkara wajib dalam majlis perkahwinan sehingga timbullah isu memakai inai ini menyerupai agama Hindu. Inai juga disebut Henna bererti ubat. Ada juga sumber yang mengatakan Inai ini berasal dari India, namun ada bukti menunjukkan inai ini terlebih dahulu digunakan orang orang Mesir dalam proses pengawetan mumia.

Cantik! (sumber google)

Ha, nak sangat pakai inai, tunggu ler 30 minit lagi baru boleh basuh.

Masa akak pakaikan inai ni pada jari Nuha, hishhh memang asik dok tanya dah boleh basuh ker? Udah tadi nak pakai sangat kan. Kalau dah 3 minit jer pakai, apa kaler jer ko dapat nak. Maka kak-M tahan jker dia sampai 30 minit, sampai terlelap dia.Heeee.. Apapun hasilnya memang cantik.!

Ayam GOreng Kicap

On the way balik dari sekolah Abang, tergerak pula hati nak singgah di Kedai Pak Haji. Alah, kedai yang jual ikan, ayam basah tu. Kedai ni Franchise, memang popular serata Malaysia. Dah beroperasi di Seksyen 7 ni lebih setahun, Seingat akak masa akak melahirkan Ahmad dulu dan sekarang Ahmad pun dah nak masuk 2 tahun.

Dalam kepada dok terbayang nak masak Ayam Goreng Kicap petang ni. Dah lama yang masak menu tu. Abang pula memang setuju dengan menu tu. Jadi akak singgah ler kejap beli ayam sikit, dan serai seikat. Tetiba ada plak orang dok bakar satay depan tu..isk lama gak tak makan satay kan, teringat pula Daddy punya makan malam, Daddy tak makan sangat malam-malam jadi belilah satay tu 10 cucuk jer, 5 cucuk ayam dan 5 cucuk daging.

Berbalik kepada cerita menu ringkas kak-M petang ni, Ayam Masak Kicap ni memang laku habis. Kalau masak ni memang bersusun pinggan nasi ler dalam sinki, berebut depa dok ulang makan. Paling syiok, senang sangat nam masak ni. Jom layan menu ringkas hari ni.


Ayam Goreng Kicap.

Bahan-bahan
8 ketul ayam (saiz sedang)
bawang besar di mesin bersama 1 sudu besar cili kering
Seinci halia dan sebatang serai dititik
Bawang besar dihiris kasar bulat-bulat
Kicap Manis dan Kica Masin (serba 3 sudu besar)
Minyak untuk menumis
Setengah cawan air kosong

Cara-cara:
Ayam digaul dengan garam dan kunyit serta digoreng (jangan terlalu garing gorengannya). Tumiskan bahan yang dimesin sehingga masak cilinya. Titik halis dan serai ke dalam kuali.Kicap manis dan kicap masin  dan air kosong di masukkan bersama. Biarkan sehingga mendidih sedikit. Masukan ayam dan bawang besar serta gaul rata. Rasakan manis dan masinnya. Jika perlu masukkan sedikit garam. Biasanya masakan ini tak perlukan garam sebab rasanya akan keluar dari kicap manis dan kicap masin tu.

Selamat mencuba ya!


Saturday, June 23, 2012

Senyuman bertambah manis dengan gigi yang bersih dan cantik


untuk keterangan lanjut jom baca  SINI

Friday, June 22, 2012

Anak pocong di perdu pokok

Masih lagi ada amalam-amalan begini kan? Sangat sedih. Berita lanjut di HT online

Telur ayam dalam telur

Dunia akhir zaman ni, macam-macam penemuan ada. Subhanallah! terperanjat kak-M mebaca berita ini. Tak tahu lah samada penceritaannya benar atau palsu. Apapun Allah itu maha berkuasa, maha mengetahui segalanya.



BUKIT RAYA – Seorang peniaga kedai makan di Kampung Bukit Raya Dalam terkejut mendapati sebiji telur ayam dipecahkan mempunyai sebiji lagi telur ayam sebesar duit syiling 50 sen ketika menyediakan hidangan kepada pelanggan, malam kelmarin.
Fairul Rizal Abd Ramli, 29, berkata, dia membeli sebanyak 30 biji telur gred E di sebuah kedai runcit di situ.
“Saya mengambil telur itu dan terus memecahkannya untuk menyediakan hidangan telur mata kepada pelanggan namun terkejut setelah mendapati sebiji telur lagi jatuh ke dalam kuali dan saya menyangka ia adalah telur merah yang beku. Sumber HM online

Thursday, June 21, 2012

Wanita dan solekan

Apa hukum wanita bersolek. Harus atau dah jatuh wajib. Tak berani juga kak-M yang baru suam-suam kuku jer ni nak hujahkan isu ini. Apa yang kak-M pasti seorang isteri harus sentiasa cantik dan berseri untuk suaminya. Maka apa pula hukum bersolek di khalayak ramai. Bersoleklah berpada-pada. Maknanya janganlah keterlaluan sehingga menjadi perhatian ramai orang terutama lelaki bukan muhrim. Kak-M pernah terlihat seorang warga emas yang solekannya sangat terang. Tidak kena dengan usianya. Jadi bersoleklah juga mengikut usia.

Kalau tanya kak-M sendiri. Kak-M ni memang tak begitu obses dengan solekan bagai. Ada pun cukup untuk mnyerikan wajah. Macam yang kak-M cerita dalam entry Simply Siti dulu, bayang-bayang jer solekan itu. Kekadang terasa sangat tidak selesa bila ramai yang dok perati muka kita.



Pernah tak you olss dengar HERMO? I' oll kan baru first time jer dengar ..heeeee. Apa yang you olls boleh dapat dari HERMO ni..? Hmmm HERMO ni adalah satu website yang menjual produk kecantikan secara online. Yang paling bagus tiada charge delivery di kenakan untuk setiap belian.



Bila kak-M browse produk yang dijual di HERMO kat SINI. Ada pula produk yang kak-M memang guna. Clinique beb! Udah ler dia less 37%, pastu tiada postage charge. Ini sudah bagus. Ini adalah set penjagaan wajah yang paling sesuai dengan kulit kak-M. Kalau beli di butiknya macam kat JUSCO ker kan, memang mahal produk ni. Weh macam-macam lagi ada. Korang tahu kan SKII, hah! ada wes, murah! murah!. Tak mo cakap panjang, jom kita terjah. Kat mana? Just klik HERMO.

Kempen minum air kosong

Hahah, macam bagus sangat kan kempen nih. Sejak mengamalkan kempen ni, memang banyak duit dapat simpan muahhahaha!. Bukan itu maksud sebenar. Kak-M sekarang mula mengamalkan minum air kosong. Ianya sangat baik untuk kesihatan. Dalam sehari kak-M akan minum lebih kurang 3 litre air kosong.


Inilah bekas air yang kak-M bawa ke office tiap tiap hari. Ini air kosong sahaja. Kalau tengahari tu adalah ler sekali minum air manis kat restoran masa lunch.

Ketahuilah bahawa badan memerlukan air yang mencukupi agar semua organ dapat berfungsi dengan baik. Dengan mengamalkan minum air kosong ni kak-M dapat merasakan yang kak-M kurang mengantuk. Mungkin sebab otak juga menerima cecair yang cukup. Baik juga untuk buah pinggang. Kalau selalu minum manis, letih buah pinggang kena proses tapis cairan setiap masa. Setiap setengah jam, kak-M akan meneguk segelas air. Jadi mari amalkan minum air kosong.

Sihat bersama Shaklee

Sebelum apa-apa harus kak-M jelas kan bahawa ini bukan entry tajaan okeh. Tapi kalau sesapa nak tolong bayarkan pun boleh juga...heeee.

Yang ditunggu udah pon tiba. Parcel untuk supplement saya. Dah 2 hari habis asik terlupa nak order. You all amik supplement tak? I olls memang ambil tau..kikiki. 


Selepas melahirkan anak ketiga kak-M memang sangat mementingkan kesihatan. Udah umur pun dah masuk 35 tahun ketika itu kan. Doktor pakar yang menyambut anak kelahiran akak tu memang sarankan akak untuk mula mengambil supplement untuk kesihatan. Dia sarankan untuk kak-M ambil omega untuk kontrol kolestrol. Even though cholestrol level is still ok tapi dah kena mula berhati-hati dengan trend pemakanan kita yang tak menentu ini kan. Menurut doktor pakar tu Ikan keli adalah sumber protein terbaik dan kaya dengan omega. Tapi kan, mana mungkin hari hari nak pi beli makan ikan keli, lama-lama mau muntoh jugak asik dengan makanan yang sama.

Kita sedia maklum kan, kalau makan mesti lengkap segala zat jika mengikut pola pemakanan yang betul, mesti ada karbohidrat, protein, kalsium, dan serat. Malangnya memang tak pernah lengkap pun. Udah kalau hari tu kawan belanja makan pizza. atau KFC atau McDonald, lihat ler dah banyak mana kalori, lemak dan gula masuk dalam badan kita. 

Jadi kita perlukan supplement untuk melengkap nutrisi yang tidak kita dapat dari makanan harian. Walapun kita dah ambil supplement, pemakanan tetap kena jaga, kurangkan makanan berlemak, bergula dan terlebih garam. Sebaiknya jangan amalkan selalu makan di luar. Kalau sendiri masak kita boleh kawal kandungan itu dalam makanan kita. Dan paling tidak lupa sayuran dan buahan harus kena banyak.

Jangan sesekali tersilap yer, supplemet bukanlah ubat. Tidak sama sekali. Ianya hanya pelengkap kepada makanan kita. Kita perlukan vitamin untuk antibodi badan yang turut berkurangan mengikut peningkatan usia kita.

Kak-M selama ini menggunakan produk dari Shaklee. Alhamdulillah sangat berpuas hati dengan produk ini. Mungkin sebab agennya yang tak pernah lekang membantu dalam pengambilan supplement ini. Paling baik ialah Ostematrik ni iaitu calcium. Jangan tunggu sakit baru nak cari supplemet, itu kira sudah terlambat. Sedang sihat ni kita dah mula kena beringat. Apapun yang kita ambil dengan rahmat dan kuasa dari Allah jua kita pohon kesembuhan dan kesihatan yang baik. Kita kan harus kena sentiasa berusaha.

Kot-kot ada sesapa yang berminat nak cuba boleh hubungi Pn. Ruby Harun di 019-5690004 atau lawati blog beliau di beautydaisy

Tapikan, kali ni ada supplementary dari Pn Ruby. terima kasih banyak banyak. Kak-M suka sangat!


Wednesday, June 20, 2012

Raja Segala Serat

Pagi ni breakfast Oat sahaja, awal pagi lagi kak-M dan masuk office. Pagi ni kena jadi panel untuk pembentangan projek akhir. Jadi panel pun kena bersedia lebih awal.

Masuk jer office, capai jer apa yang ada. Stok oat ni memang sentiasa akak standby in case kalau tak dapat luch kat luar or sarapan kat luar, at least i got something  here to eat.


Oat ini juga di kenali sebagai Raja Serat. Makanan ni di kira sebagai makanan kesihatan kerana sifatnya yang baik untuk tubuh. Makanan serat ini boleh merangsang pengeluaran air liur seterusnya memudahkan kita untuk mengunyah dan menelan.

Ianya sangat mudah dihadam dan nutrien akan mudah meresap ke seluruh tubuh badan memberikan kita tenaga. Sesuai dimakan untuk semua peringkat umur dan paling baik untuk kesihatan jantung.

Secawan Oat cukup membolehkan saya bertahan sehingga tengahari ini. Ok.jom makan Oat!

Anak


Anak memang anugerah dari Allah yang tidak ternilai harganya. Ahmad Darwish is getting 2 soon. Memang sedang lasak tahap gaban!. Tapi kak-M sentiasa terhibur dengan gelagat anak-anak. Biarpun aktiviti hariannya hanya memunggah dan mneyepah barang penuh rumah, tetap tak bisa menahan nurani kak-M untuk sentiasa bahagia bersama anak-anak. Sebab tu kak-M memang tak dapat terima mereka yang sanggup menjual anak demi kepentingan peribadi, mereka yang sanggup mendera anak tanpa rasa simpati atau mereka yang tergamak membuang bayi sendiri.

Bila dah besar macam ni, terasa pula nak beranak lagi.. hahaha, apakah itu mungkin berlaku dengan keadaan kesihatan kak-M sekarang. Apapun semuanya adalah rezeki Allah. Segala sudah tersurat dan tersirat. Terimalah seadanya  Qadak dan Qadar dariNYA. Sayangilah anak lebih dari nyawa anda sendiri.

Tuesday, June 19, 2012

Senang hati

Kelmarin memang kak-M rasa tak happy sangat. Kak-M memaksa hati untuk redho juga dengan apa yang berlaku. Tapi masih tak puas hati juga, maknanya masih tak redho ler tu kan..hehehe.

Kak-M kehilangan sekeping cheque bernilai RM100 bukan checque Nuffnang tau tapi hadiah dari Royal Institute of Surveyors Malaysia dia atas hasil penulisan kak-M dalam The Malaysia Surveyors Isu 46.1. Jenuh juga lah kak-M mencari sana sini dan akhirnya tergerak hati untuk menelefon Ibu Mertua kerana kak-M yakin sangat kali terakhir kak-M nampak cheque tu ialah di rumah mertua hujung minggu lepas.

(sumber Google Image)

Memang benar cheque tu berada du rumah mertua. Malangnya Ibu Mertua dan sapu masuk tong sampah dan lori sampah pun dan hangkut. Uwaaa!. Hadoilah, agaknya memang itu bukan rezeki akak. Bisik kak-M berkali-kali dalam hati. Takper lah aku redhokan jer lah.

Dari semalam kak-M cuba menelefon pihak RISM untuk membatalkan cheque yang hilang tu dan mohon belas ihsan depa untuk isu cheque baru. Sampai petang telefon masih tak dapat bercakap terus dengan akauntan berkenaan. Tapi alhamdulillah sebelum lunch tadi, kak-M dapat cakap dengan akauntan tu. Rezeki tetap rezeki, dia suruh jer kak-M emailkan the detail dan dia akan batalkan cheque yang hilang serta tulis cheque baru untuk kak-M. Jadi hari ni kak-M senang hati..Horayyyy!

Wordless Wednesday


The perfect plan for the social butterflies and night owls!

We know how it goes – you and your best buds talk all day and all night, and yet you still never run of things to talk about!

DiGi’s Promosi Sosial will definitely keep you happy from only RM1/day! Now, you can chat with your friends all night with FREE calls + SMS from 1am to 7am when you subscribe to Super Borak! OR, go crazy with Internet all day for only RM1/day. Cekidaut!™



Now, for a limited time only; get 50% off with our introductory price! FREE calls + SMS from 1am-7am from only 50 sen/day!

Your Internet addiction doesn’t have to burn a hole in your pocket, it’ll only cost RM1/day with #DiGiSosial. and do visit us at http://DiGiSosial

Lets play the game with Libresse!

If odor is one of the things that’s cramping your style during that time of the month, now you can take things into your own hands and kill the Odor Monster – literally.




Zap away the odor monsters with the help of Green Tea in the Libresse PureFresh Green Tea Odor Control interactive game, and you stand to win a cool prize – choose between a Thomas Sabo charm bracelet, Samsung Galaxy Tab 10.1, DKNY watch, travel voucher worth RM1,500 or a Senheng voucher worth RM1,500!

Start zapping now!  @ http://PureFreshGame.   

and here as well Watch the Green Tea vs Odor battle, only with #LibresseMY!

Galaxy oh Galaxy

Contenders in the smartphone wars nowadays are inevitably large phones to make for impressive displays, but sometimes, less is definitely more.

If you’re looking for a phone with powerful guts but will still fit snugly in your pocket, the Samsung GALAXY mini 2 is perfect for you!



Running on the Android Gingerbread OS and packing huge built-in storage capacity, the GALAXY mini 2 comes in two vibrant colours to match your personality. Get yours for RM 599 only! For more details you may visit their web at http: //SamsungMini2

Monday, June 18, 2012

SImply Siti

Minggu lepas saya ada singgah kejap di Guardian Plaza Masalam. Masa tu hajat hati nak belikan anak Vitamin C. Anak-anak saya tiap-tiap hari ambil sorang sebiji vitamin C ni, just sebagai pelengkap kepada makanan harian. Elok juga, untuk kulit dan kurang dapat selsema dan batuk.

Masa dalam Guardian tu, mata ni ke sana-sini. Saya memang suka masuk Pharmacy macam ni. Dari supplement sampailah ke peralatan make-up. Masa lalu lorong alat-alat solek tu, tergerak pula hati nak beli lipstick sebab yang ada pun satu dah tinggal hujung pangkal je. Heheh. Biasalah saya ni bukan jenis solek bagai. Tepek kat muka just bayang-bayang jer suapaya tidak lah nampak kusam sangat wajah ini.

Tetiba saya terhenti seketika di bahagian produk Simply Siti ni. Memang dah tahu harganya memang boleh tahan jugakan. Apa yang menarik perhatian ialah sebab ada pack yang pada saya sangat menarik. Kerana sangat tertarik saya terpanggil untuk membeli dan mencubanya. 



Bukan ler niat nak iklankan pun produk ni, cuma nak kongsikan pengalaman saja. Memanglah berlambak lagi kan produk kecantikan yang jauh lebih baik. Tapi pun ikut kesesuaian kulit lah kan. Ada orang guna bedak baby jer pun dah nampak cantik jelitakan. huhu. Okey tak kisah ler apa yang korang pakai. Saya just nak kongsikan apa yang saya beli dan guna pada masa ini. Sebelum ni saya pakai Elianto jer. Tapi tetap jelita muahahhaha!.

Okeh, dalam pek ini ada 4 barang, lipstik, bedak kompak, pemerah pipi dan pembayang mata. Ha. kira lengkap lah untuk sekali solek. Dan warnanya yang sangat vogue tu yang tak tahan. Tak tahu kenapa pertama kali cuba terasa macam glowing ja wajah ini..hahahaha. Bukan lah nak masuk bakul angkat sendiri, tapi ini kisah benar. Ha gitu lah ceritanya. Harganya sangat exclusive. Tak hengat dah, dalam RM60 juga kot. Yang penting, set ni memang sedang elok masuk dalam handbag. Saya rasa ada banyak lagi warna-warna lain, cuma masa tu yang ini sahaja tinggal jadi saya sambar dan kena pula dengan tone warna kulit saya. Yeay! saya suka saya suka (macam mei mei dalam upin ipin tu...:)

Kini rahsiamu jadi milikku! tak gitu?

Ayam Masak Merah

Agak lama kak-M tak bersiri tentang masakan. Sejak balik dari Langkawi memang tak masak langsung. Masak kat kedai je..heeee. Tapi hari ni tergerak pula nak masak. Untuk anakanda tersayang kak-M massak Ayam Masak Merah hari ni. Memang ini lauk kegeraman Danish. Kalau masak ni memang berkali kali dia dok ulang makan nasi.



Nak masak ayam merah ni memang banyak mazhab sama macam masak kari.hehehe. Kak-M biasanya akan letakkan serai dalam masakkannya untuk hasilkan bau lemon yang sedap. Kak-M biasanya menggunakan gula gerek (gula melaka/gula roda) untuk menghasilkan warna yang cantik dan kuah yang lebih berkilat, rasanya pun agak berlainan sedikit dari menggunakan gual biasa.


Kali ni masakannya kurang pedas. Sedap kata Danish. Alangkah bahagianya seorang ibu bila anak bersungguh-sungguh makan apa yang ibu masak. Sarah Nuha tak berapa sangat sebab takut pedas. Untuk Sarah Nuha ada ikan goreng. Heeee itulah lauk kegemaran Nuha. Ikan goreng cukup membolehkannya menghabiskan sepinggan nasi. Apapun jom layan recepi menu kak-M hari ini.

Ayam Masak Merah

6 ketul ayam,
10 sudu besar cili giling dimesin bersama 2 ulas bawang kecil dan sebatang serai serta 2 ulas bawang putih.
Gula Gerek separuh bulatan.
Garam secukup rasa.
3 sudu sos tomato

Cara-cara;
Ayam digaul dengan kunyit dan garam dan digoreng terlebih dahulu hingga masak. Bahan-bahan yang dimesin di tumis sehingga masak dan naik bau nya. Masukkan sos toamto. Masukkan gula gerek dan garam secukup rasa. Dan akhirnya masukkan ayam yang siap di goreng ke dalam tumisan tadi dan gaul biar bersalut semuanya. Tutup api dan sedia dihidang.

A day with dentist

Salam siaran di hari Isnin. Ada ke sesapa yang dapat Monday Blues..kih kih kih. Biasa la tu, kerja tetap amanah, Isni ker, Jumaat ker harus kena selesaikan.

Kak-M hari ni santai santai je kat rumah. Anak sulong cuti sekolah sebab Israk Mikhraj. Maka kak-M dah set nak bawa dia ke dentist. Nuha pun ikut sama sebab ada gigi yang nak ditampal. Jam 9 dah sampai dentist. Selamba ja tak buat appointment kan.Hahah. Sib baik dia kata ok. Jadi lepas register terus jer masuk untuk rawatan.

Mula-mula Abang Danish dulu. Danish tahun lepas dah pernah datang sebab graham berlubang dan memang dia dah rasa sakit. But this time for scaling. Huishhh teruk sangat gigi abang ni. Masalah utama plak. Dentish cakap dah macam gigi orang tua kotorannya. Memang kak-M akui gegak gempita la dok jerit suh dia gosok gigi. Everytime tanya mesti dah gosok. Akhirnya kak-M memang ter perasan yang agak teruk keadaan gigi dia. Jadi sebelum semakin parah eloklah bawa ke dentist. Memang mengikut peraturan pun kita kena jumpa dentist sekali setiap 6 bulan kan..Heeee ko ado buat ka? Yang umor dah 30 tahun pun silap-silap sekali pon tak pernah ke dentist.Heeee.

Alkisah memang teruk la nak polish gigi abang ni, Jenuh gak dentist dok pujuk suh buka mulut. kui kui kui. Dia terasa tak selesa ada benda masuk mulut kan dan terasa nak muntah, dentist cakap mungkin sebab tu dia gosok gigi sekejap jadi banyak kontoran masih tertinggal pada gigi. Udah macam kena dera dengan tentera jepun..huhu. Satu jam jugalah nak siapkan gigi abang ni.

Nuha looks better. Tujuan asal nak tampal graham sebab mummy memang notice ada lubang agak besar. Jadi sebelum dia ngadu sakit. Bila dentist dah check giginya rupanya gigi depan bawah tu dah longgar dan gigi dah naik dari belakang, jadi doktor nasihatkan untuk cabut supaya gigi tu dapat ambil tempatnya dan tumbuh cantik. Bahagian yang paling mencabar ialah nak cucuk bius..Hadoiii jenuh dok adjust but it went good. Nuha is a good girl , senang jer dentist tampak graham dan cabut gigi depan.

Alhamdulillah everythings goes well. Mummy pun senang hati gigi anak dah cantik. Lepas ni kena ingat lah gosok gigi pagi dan malam setiap hari okay...

Saturday, June 16, 2012

Makan di Airport Langkawi

Heee, lupa plak nak put together this story then I need to post as another entry. Tak pa la kan. Ni masa sebelum boarding tu, we all dah check in semua bebarang, then pi la sarapan dulu. Ada satu kedai nama Anjung Cafe kat tingkat atas just nest to pejabat Kastam.


Biasalah kafe macam ni memang mahai lah kan, no wonder tak der orang makan sini pun. Heee, macam biasa abang tetap pilih nak makan nasi, jadi amik nasi sama lauk ayam kari. Nuha pula nak makan waffer. Oklah buat lapik perut sebelum sampai Shah Alam untuk cari proper food kan.


Rasanya biasa-biasa jer. Tapi bebudak dua orang ni memang licin ler makannya. Ahmad Darwsih di kala ini memang sangat meragam, jadi mummy dan daddy take turn untuk makan. We all laki bini share jer sepinggan nasi goreng.

Selamat tinggal Langkawi


Dah hari terakhir memang meronta gak nak balik, nun dok pikiaq baju sekolah anak tak sereka lagi, baju laki lagi, baju sendiri aku cari mano yg ado yo la. Heee. Kami punya flight jam 12.00 tgh, jadi dari malam lagi aku dah mula ngemas kain baju segala. Kitaorang tak der membeli sangat tadi masuk balik dalam beg baju- baju yang dah pakai tu. Inilah beg kesayangan kami..hahahha, beli di UK tu, GBP3 sahaja heeee, bargain kan? Heee beli carboot sale biasalah kan tapi quality memang superb. Merata dah merantau beg merah ni, ke China, Hong Kong, Vietnam..ha just name it..


Aku sebenarnya tak cadang pun nak beli toto ni, tapi masa check in apartment tu, memang harus kena beli mana muat weh semua nak tidor atas katil. Suami menyerah diri untuk tidor bawah jadi kenalah aku belikan takkan ler nak biarkan suami terchenta tido ataih lantai tiles kesejukan tuh. Then aku belikan dua lah untuk abang ipar di bilik sebelah. Iyalah kan alang-alang dah beli sekalikan jer lah. Toto ni pun asalnya nak tinggalkan jer pada adik aku kat Langkawi tu, malas nak rembiang naik turun flight. Hee walaupun masuk kargo tapi kan macam mak nenek nak hangkut sana sini. Tapi akhirnya aku bawa balik juga sebab bagus toto ni, tebal dan kain yang selesa. Aku beli RM35, mahai ke murah weii ? Depa kata murah, ye ke? Tak kisah ler, Dah selamat sampai Shah Alam pong.


Hmm ni satu lagi beg, beg baju segala ler...heee Yang ni pun beli di UK nun, jauh lebih besar. Memang bagus buatannya even dah nampak uzur tapi memang sangat berguna. Rodanya pernah pecah dek muatan terlebih ahhahah,, tapikan mak mertua aku bawa repair then dah boleh guna semula.


This is what they call a must buy stuff if you visit Langkawi. Heee aku memang tak der niat pon nak beli. Tapi kan laki aku nak, jadi aku belikan juga pelikat Gajah Duduk tu 2 helai. Alkisah batik sarung tu aku tersalah dengar. Ingatkan dia nak juga buat saguhati utk kerani kat pejabat dia, rupanya aku salah dengar..huishhh buat habes duit ja. Tapi takpa lah bukan basi pun batik tu, ada lah nanti jadi rezeki sesapa kan. Kain batik, pelikat ni beli di Beras Terbakar. Memang kena tawar menawar tempat macam ni. Tapikan kalau depa jual dengan aku memang untung besar ler tokey tu, sebab aku main bayar jer..hahahah, lupa seh nak tawar menawar.

Udah namanya pun Pulau Cokelat, memang gini ler rupanya. Banyak gak beli cokelat. Heee Banyaknya untuk nak bagi orang. Sendiri punya siikit jer. Coklat memang sangat murah. Coklat ni beli lah selori pun memang tak der kena cukai, lain dari beli batik tu cuma limited jer..beli lebih nanti kena bayar cukai kat kastam.


Hah ! itu ler bebarangnya..peuh gak trolly, tapikan yang jadi banyak tu sebab we all tolong bawa balik barang bonda mertua dan kawan dia tu. Depa dah terlebih muatan jadi kena bayar kan, so masukkan bawah muatan kami yg tak perlu bayar ni. heeee...thrn terus boarding dan selamat tinggal.....


Friday, June 15, 2012

We all love coffee, but we don’t love it the same way.

If you’re a fan of milky coffee, you’ll love the new Nescafe UHT – a fantastic blend of light-light coffee, and smooth-smooth milk, best served super chilled in a convenient packet. So good, you’ll want to slurp it all.

Dare U Slurppp? Try out this fun Facebook app, see how fast you can slurp your Nescafe UHT with your friends!

You’ve made a promise to yourself to live a healthier lifestyle, but you need a little bit of help to get you going. Where to turn to?

The Live Great programme by Great Eastern will give you just the benefits you need. With the programme, you’ll enjoy wellness tools that will tell you how healthy you are, health tips, mobile apps to help you live healthier and even workshops and events promoting healthy living!

Find out more now, because life doesn’t wait

Thursday, June 14, 2012

Nokia Lumia 900

If you love being connected to your friends and family 24/7, this is the phone that will be a big part of your life.

Meet the newest and most powerful member of the Nokia Lumia family to date – the Nokia Lumia 900! Sporting a 1.4 GHz processor, 16GB internal memory, an 8 MP main camera and a gorgeous 4.3” inch display, you’ll find everything you ever need with the Nokia Lumia 900.

Have we mentioned the slick new Windows Phone 7.5 OS too? Time to get yourself connected!

Wednesday, June 13, 2012

Siapa yang akan pulang dengan RM20,000 dalam siri Cornetto Uda & Dara?

Cornetto mempersembahkan siri realiti barunya, “Cornetto Uda & Dara”, yang dilancarkan sempena pelancaran varian baru Wall’s Cornetto, Black & White!

12 orang peserta rancangan realiti ini berpeluang mengenali kekuatan, kelemahan, menerokai sifat serta potensi sebenar diri melalui cabaran-cabaran yang menarik! Wang tunai RM20,000 dan hadiah-hadiah menarik yang lain menanti dua (2) pemenang rancangan Cornetto Uda & Dara!

Laki-laki dan gigirl kat rancangan #CornettoUdaNDara mmg terer! Apa yg lagi terer ialah hadiah yg anda boleh menangi kat Facebook!


Monday, June 11, 2012

Bambu Beach Restaurant, Jalan Penarak, Langkawi

Hari Sabtu, BondaMertua dan abang ipar sekeluarga akan pulang dulu ke Klang, Flight dorang malam jam 10.20. Maka petang tu jam 6.00 kami lepak-lepak dinner di Bamboo Beach Restaurant di Jalan Penarak, Langkawi. Restoran ni milik mertua adik kak-M. Depa memang banyak bisness di Langkawi ni.

Wah! Bonda Mertua dah tak abar nak order. Sini memang seafood lah menu utama. Ala-cart pun ada juga.

Tempatnya memang strategik sangat, sunyi, aman dan tenteram. Jauh dari kesibukan kota. Dan sangat dingin dengan lokasi yang tepian pantai, ala-ala restoran terapung gitu.

Istimewa di sini ialah ketam lada hitam, maka kami pun order. OKlah, kak-M rasa sedap masakannya. Cuma sebab kak-M tak gemar sangat dengan Ketam ni sebab susah nak makannya. 

Tu dia makanan yang kami order, sekejap menunggu dorang dah hidangkan. Ada kailan ikan masin, ayam masak kunyit, butter prawn, ketam masak lada hitam, sotong masak kicap, tomyam campur dan telur dadar.

Ni dia Abang Epul dan isteri terchenta, ngeh ngeh ngeh...tak sabar dah tu nak makan. Cepatlah baca doa....

Hmmm tengoklah betapa depa menumpu perhatian pada menu yang enak-enak..hehehehhe

Yeah...the ralley begin...jom makan sampai licin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...