Followers

Thursday, May 31, 2012

Strategic Planning Workshop, DePalma Hotel Shah Alam

Paling menggerunkan bila kena attend seminar atau bengkel macam ini ialah bila dihidangkan dengan menu sedap-sedap. Owh mak tak tahan!. Heeee, inilah masalah utama yang menakutkan, Kalau tak makan macam rugi jer, department dah bayar mahal-mahal kan. Kalau makan udah kalori menimbun-nimbun..huhuhu.


Untuk dua hari ni semua orang dalam jabatan perlu hadir. Huh, such a hectic time for us. Berkampung di DePalma Hotel ni ibarat dipenjarakan. hahahaha, bukannya apa. Jenuh dok perah otak memikirkan perancangan strategik ni. Bukan lah sesuatu yang mudah.



Sebenarnya ok juga bila staff di bawa keluar dari persekitaran kerja harian. Jadi tidaklah terlalu cramp rasa di kepala. Disebabkan bengkel yang serius ni, memang ada beberapa masa rehat diperuntukkan. DePalma Hotel menyediakan menu yang tidaklah mengecewakan, walaupun disajikan dengan biskut coklat chip yang hancur di pagi hari, ia sebenarnya sangat sedap hehehehhe, kira okey lah kan, habis sebalang kami pulun.



Peserta dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan setiap kumpulan perlu menyiapkan tugasan yang diberikan dan akhirkan dipersembahkan pada hari kedua. Masa presentation ni memang syiok. Macam-macam soalan pun ada. Jadi hilang segala kepenatan itu.



Hahahha, sempat lagi tu meraikan ulang tahun kelahiran staff...you guys memang best!


German engineering at its best, are you a #VWFan? Test drive it today!


German engineering at its best, are you a #VWFan? Test drive it today!

So what’s the plan this weekend – will you be running errands, catching a movie, or window-shopping maybe?

Add ‘Take a VW out for a spin’ to your to-do list this weekend! With a promotion where you can be a proud Volkswagen owner for only RM980 a month, head for the nearest VW showroom and get a taste of the best in German engineering.

Better step on it!

Tuesday, May 29, 2012

Resepsi Nani dan Madi

Seawal pagi lagi mak mertua dan suami kak-M terus ke rumah pengantik untuk hantar bunga pahar dan cup cake yang dah siap. Sebab pagi tu juga majlis akad nikah akan dilangsungkan pada jam 9. pagi. Kak-M pula masih dirumah untuk siapkan anak-anak. Rumah pengantin dari rumah mertua kak-M dekat sangat. Kira jalan kaki lah kami anak beranak.


Alhamdulillah dengan hanya dua kali lafaz mereka sah sebagai pasangan suami isteri. Macam biasa slot ayaq mata tetap ada bila masa pengantik perempuan bersalaman dengan ibu dan bapanya. Owh sadis juga saat itu. Kak-M tak masuk dalam majlis ini. Alkamlum dok melayan Ahmad Darwish kan.



Disaat mereka melangsungkan pernikahan tu, kak-M dan anak anak dah pun berada di perkarangan majlis perkahwinan tu, dok bawah khemah jer, layan anak anak sarapan..heee mak nya pun tumpang sarapan sekali.



Ha, makan nak, kat rumah hari ni dapur tak berasap, makan semua di sini jer...

Majlis kenduri ini berjalan dengan tersusun sekali. Alhamdulillah semuanya gembira. I like!

Tahniah Nani dan Madi

Setiap kali cuti sekolah, pasti besusun-susun jemputan kawin. Sudah adat, majlis perkahwinan memang sesuai sekali diadakan pada cuti sekolah. Anak anak cuti sekolah jadi senang mak ayah nak tavel jauh memenuhi undangan perkahwinan. Sepupu kepada suami kak-M melangsungkan perkahwinan pada Ahad lepas. Anak perempuan kedua kepada pasangan Md Zain dan Zaiton. Hrmmm pasangan Nanti dan Madi memang secocok sangat. Dapat menantiu orang pulau lah makcik kita ni.

Macam biasa setiap kali ada sedara kawin pasti kak-M akan menghadiahkan sesuatu dan biasanya kak-M akan bagi 2 pahar bunga telur. Kalau zaman dulu memang akak pakar buat nunga telur bagai, siap boleh ambil tempahan lagi, tapi sekarang kirim salam jer lah..heeee.



Kali ini elok pula akak merebus telur, cuma dua biji jer yang retak. Alhamdulillah tak banyak membazir telur rebus. Alah kalau sikit sikit tu akak letakkan juga sekali. Kalau dah berbungkustak der nampak lagi pecah pecahnya.  Dan macam biasa juga, projek mentelurkan bunga ini dilakukan pada malam sebelum kenduri tu supaya telur rebus tu dapat bertahan lebih lama. Nuha dan Danish setia menjadi pembantu Kak-M, sibuk depa nak masukkan telur juga. Exited terlebih budak dua orang ni. Mujur Ahmad Darwish belum mengeti apa apa lagi.

Inilah pembantu setia saya..heheheh

Mak mertua kak-M pun tak ketinggalan untuk menghadiahkan sekotak cup cake bunga ros. Memang sedap dan cantik. Begitulah kiranya hidup bermasyarakat. Orang memberi kita merasa, orang berbudi kita berbahasa.

Ha, kan! dah cakap memang cantik sangat. Teliti betul tokey cake ni membungakan kek nya.


Friday, May 25, 2012

Anakonda lahir 30 anak!

MEMBIAK. Sebahagian daripada 30 ekor anak ular Anaconda Kuning yang lahir 
pada 3 dan 19 Mei lepas di Taman Ular Sawa di Kuala Pilah.

Ingatkan ianya hanya sebuat cerita, rupanya memang wujud species Anakonda ni. Masih teringat lagi dalam kepala movie Anakonda yang menyeramkan tu. Kini speciesnya ada di Malaysia.


KUALA PILAH – Taman Ular Sawa Hutan Rekreasi Ulu Bendul dekat sini menerima ahli baharu apabila dua ekor ular sawa jenis Anaconda Kuning melahirkan sebanyak 30 ekor anak pada 3 dan 19 Mei lepas. Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan, Ahmad Fadzil Abdul Majid berkata, ibu pertama ular itu melahirkan tiga ekor anak manakala ibu kedua pula sebanyak 27 ekor.

“Ular spesies ini tidak menetaskan telur tetapi melahirkan anak. Anak-anak ular itu berukuran 30 sentimeter dan berat antara 200 hingga 300 gram.

“Kami mengasingkan anak-anak ular ini daripada ibunya dan dikuarantin selama enam bulan. Selepas itu, kami akan lihat perkembangannya sebelum ia dipamerkan,” katanya kepada Bernama di sini semalam.

Petikan dari KOSMO

Thursday, May 24, 2012

Untungla orang tu, dapat banglo lagi...

Pengarah dan pelakon Yusry Abdul Halim, 39, mengakui dia mencipta sendiri banglo yang dibina khusus untuk isterinya, Lisa Surihani, 26, yang dijadual siap menjelang Julai ini di kawasan kediaman elit di Country Height Resort, Kajang dekat sini. Menurut Yusry, dia ada meminta pandangan Lisa mengenai rekaan mahupun hiasan di dalam banglo tersebut tetapi isterinya itu tidak mahu mengambil tahu kerana ketika itu mereka baru merancang untuk berkahwin.


“Rumah itu mula dibina pada bulan November tahun lepas sebelum kami berkahwin. Ketika itu saya dan Lisa baru merancang mahu berkahwin. Bila saya beritahu fasal rumah padanya, dia tidak mahu tahu sangat mungkin dia fikir masa itu kami belum ada ikatan yang sah.

“Bila dah kahwin, tidak sangka pula cita rasa kami serasi. Jadi, tiada masalah. Kami membeli perabot bersama dan semua cita rasa kami serasi,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Suka lah tengok depa ni, sama padan....seri pengantin masih tampak diwajah. Moga berbahagia ke akhir hayat. Apakah Lisa wanita Garnier juga menggunakan LOreal, jom tengok, klik SINI

Petikan dari KOSMO

Pre-Wash Cosway

Hmmmm, sebagai ibu bekerjaya, saya memang tak banyak masa terluang untuk kerja kerja rumah yang lebih teliti. Paling mencabar bila masa menguruskan pakaian sekeluarga, suami dan anak-anak. Tapi sekarang semuanya tidak lagi merungsingkan. Pre-Wash Cosway ini benar-benar membantu. Terutama untuk pakaian berwarna putih, baju budak sekolah la kan, baju melayu dan kopiah abang tu memang saya sental selama ni. Tapi sekarang dengan Pre-Wash Cosway ni, cuma perlu semburkan pada kotoran, biarkan sekekita dan basuh seperti biasa. Ia memang benar-benar membantu.


Ironing Aid tu pula saya dah pernah cerita suatu masa dulu. Yang ini kalau baju jenis kdut seribu tu memang sesuai sangat. Proses seterika baju akan menjadi mudah, cepat dan kemas.

Hmmm apa tunggu lagi ibu-ibu di luar sana, cuma RM6+ sahaja. Kalau berminat boleh ke Cosway ya....

By the way, ada sesuatu dengan LOreal. jom tengok. Ni web LOreal

Cuti Sekolah Kembali Lagi

Hmmmm... dah nak cuti sekolah, Hari ni hari terakhir. Abang Danish kemain rancang percutiannya, almaklum 2 minggu kan. Lama tu. Takkan nak duk memerap kat rumah jer.  Masa amik abang dah mula bising dia...kerja sekolah pun banyak mummy..heeee, Abang nak ke library Shah Alam tu, nak nengok 3D movie, nak ke sana, ke sini. Wah! kemain dia. InsyaAllah ada kelapangan kita jalan jalan lagi.


Dia lah Lagenda, Lagenda 1 Malaysia

Masih lagi kak-M ingat masa kak-M darjah 6 dulu, memang popular sangat lagu balik kampung nanyian Allahyarham Dato Sudirman Hj Arshad. Menjelang hari raya jer lagu tu meniti bibir setiap orang, sepanjang masa dimainkan di media media tempatan. Sehinggakan lagu tu juga dipilih untuk dipertandingkan di pertandingan nyanyian sekolah-sekolah.

Allahyarham memang lagenda. Pada kak-M dialah lagenda 1 Malaysia. Memang tiada gantinya. Semua lagu lagunya Evergreen. Sehingga sekarang tak pernah lapuk. Dan takkan mungkin lapuk dek zaman.



Dalam banyak-banyak lagu beliau, kak-M paling minat lagu Merisik Khabar, dan Salam Terakhir (lagu terkahir beliau. Memang sangat menyentuh kalbu, touching gitu.

Kak-M suka juga lagi Bercanda di pasiran pantai, nyanian Allahyarham bersama Anita Sarawak..geli hati melihatkan video clip mereka dipantai..heeee.



 Lagenda seni tanahair, Allahyarham Sudirman adalah di antara bintang kelahiran Malaysia yang telah menempa nama di dalam dunia hiburan tempatan dan antarabangsa serta terukir kekal di hati ribuan peminatnya sehingga hari ini.



Sempena kempen AKUASUDIRMAN, Astro dengan bangganya ingin meraikan nostalgia ini dengan lagu dan program-program menarik termasuk filem Hoore Hoore yang menampilkan seleksi karya muzik beliau yang tiada tandingan.

Sertainya di dalam Konsert Kenangan Sudirman bertempat di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur Cheras pada pukul 9.00mlm pada 3 Jun 2012. Untuk maklumat lanjut boleh klik SINI dan Jangan lupa menonton filem Hoore! Hoore! dan menghayati lagu-lagu nyanyian Allahyarham Sudirman semula



Kalau ke Genting ok tak?

Korang dah baca dan semak ker tentang percutian ni, kan minggu depan da cuti sekolah, 2 minggu tu. Eh1 Kalau ke Genting ni ok tak? Ada sesapa pernah ke sini, citer sikit. Kak- M memang dah bertahun tak ke Genting ni. Oppsss sebelum tu cuba tengok offer menarik di Genting Highland kat SINI.



Nampak gayanya macam best kan? Tengok ni ada macam-macam. Heee apapun elok kita merancang percutian lebih awal agar semua urusan berjalan dengan lancar. Kak-M biasanya macam tu lah termasuk buat bugjet sekali. Heee biasalah konsep belanja berhemah kan?

Chocoholic & Candilicious ! Macam dalam fairy tales.

 Memang semuanya sesuai untuk percutian keluarga.

Wah! ini pun ada, memang benar-benar menarik. 
Makanya kena bermalam di sini baru puas jalan jalan.

Inilah masanya nak test adrenalin. Ada berani? I pernah naik dulu, errrrkkk macam jantung tertinggal kat atas masa dia menjunam turun kebawah...Yang ada lemah jantung tu boleh makan-makan asi krim di tepian ya...heeee

Memang sangat happening!

You all kalau nak stduy dulu before go boleh ke WEB Genting Highland SINI. Dah puas buat budget dan plan, then decide la susuwai atau tak? Okeh I nak buat proposal ni, mudahan hubby setuju lah.

Sambal Tumis Udang dan Petai

Salam siaran dipagi Jumaat, penghulu segala hari. Apa khabar kalian? Kak-M sihat-sihat jer. Alhamdulillah masih lagi diberi ruang untuk bertemu Jumaat pertama di bulan Rejab ni. Lagi dua bulan jer dah nak puasa kan. Errkkk puasa ganti masih berbaki 13 hari, elok-elok lah dimulakan dari sekarang. 

Hari ni kak-M nak kongsi resepi Sambal Tumis Udang dan Petai. Resepi biasa- biasa je. Sebenarnya jarang sangat nak sediakan masakan udang dalam rumah kak-M sebab hubby tak makan udang, bukan sebab alergik, memang mentaliti dari kecik tak suka udang. Mungkin tak suka bau udang kot .......akak pula pantang jumpa udang kih kih kih. Tapi dah masuk pertengahan 30an ni almaklumkan pengambilan makanan laut ni kena dikurangkan..ehem ehemmm kolestrol tu...huihhhhh bahaya dik non, perbanyakkan makan ikan, itu lebih baik.


Masa ke kedai Pak Haji minggu lepas, memang mengujakan nengok udang yang besar-besar ni. Kalau tak disambal, direndang pon sodap..heeeee. Tapi dah ada petai maka elok juga disambal tumiskan udang ini. Udang besar-besar gini kalau di pasar malam kira RM11 sekilo..memang mahal kan, akak cedok sikit jer. Tah berapa gram. Jadilah untuk beberapa orang makan.

Weh! Resepi ni memang simple. Semua orang pun pandai buat sambal tumis ni. Ini versi kak-M, bukannya expert pun tapi syiok bila dapat kongsi-kongsi dengan rakan bloggers.


Dah lama pun akak masak sambal tumis ni, tu ha dah catit kat foto 20.05.2012...hmmmm, tapi tak tersempat yang masuk entry. Okeh jom layan resepi

Sambal Tumis Udang dan Petai

Bahan-bahan

  • Lebih kurang 300g Udang (ikut suka nak guna saiz kecil/besar)
  • 1-3 keping petai - di kopek (kak-M beli yang dah siap kopek)
  • 4-5 ulas bawang merah kecil
  • 10 sudu besar cili kering mesin  
  • Seketul kecil belacan
  • Sedikit asam jawa(akak guna asam keping jek ..heee malas nak memerah asam)
  •  1 biji bawang besar (dihiris tebal)
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
  •  bawang & belacan dimesin bersama cili mesin. Tumiskan dalam minyak yang panas hingga naik wangi dan sedikit garing . Masukkan petai, udang, bawang besar, garam & gula secukup rasa. (Sape2 yg suka, boleh masukkan Pak Aji sikit). Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa (asam keping). Biarkan seketika sehingga petai  masak.  Siap!
Menu ni kalau kena dengan nasi panas-panas memang bertambah makannya. Heee, senang kan. Resepi standard jer tu. Jom makan!


Wednesday, May 23, 2012

Cinta Hati Saya


Perginya tiada ganti....

Perginya tiada ganti

Perginya tiada ganti,
Senyumannya tiada ganti,
Selorohnya mencuit hati,
Gelak tawanya manis sekali.

Perginya tiada ganti,
Nasihatnya tak pernah berhenti,
Nanyiannya merdu sekali,
Marahnya penuh bererti.

Perginya tiada ganti,
kasih sayangnya suci murni,
pelukannya sejuk dinihari,
Celotehnya geli hati.

Perginya tiada ganti,
Doanya sentiasa dinanti,
Zikirnya tak pernah henti,
Hatinya tulus suci .


Perginya tiada ganti
Al-Fatihah buat Allahyarhamah Hjh Manah Sarjo
Nenda tercinta
22 Mei 2012

Doa cucunda sentiasa untukmu.



Sunday, May 20, 2012

Kedai Banjir

Kedai ni dikenali sebagai Kedai banjir..unik kan? Sebenarnya dah lama wujud kedai ni, cuma kak-M baru baru ni jer berkesempatan ke sini. Kedai ni sebenarnya menjual bawang barang daripada setor setor terbakar, atau dtimpa bencana. Barang baru cuma kualiti dah tak der sebabkan bencana seperti kebakaran atau banjir. Baru baru ni kedai ni mendapat sambutan hangat bila dia menjual produk Corelle dan Pyrex dengan harga yang sangat murah. Kak-M difahamkan Kilang Corelle di Port Klang terbakar. Wah! sampai bertroly kak Limah, kak Senoh mengangkut corelle. Mana tidaknya kalau satu mangkuk caserol dijual pada harga RM10 sahaja!. Memang berebut depa.

Terkini gudang The Store Klang pula terbakar. Kali ni kedai Banjir ni penuh pula dengan barangan Toiletries seperti shower foam, shampoo, ubat gigi, sabun basuh, pampers, food container dan sebagainya. Sekali lagi kak limah , kak Joyah tolak troly ke sini..hehhehehe




Hari ni kak-M singgah jap. Kali ni penuh pula dengan bunga-bungaan..hehehhe, hmm sesapa penggubah bunga boleh mai borong sementara stok masih ada. Tak der menda sangat . Kak-M sempat hangkut beberapa helai baju budak budak di jual separuh harga. Memang tag The Store, boleh lah buat pakai basahan hari-hari. Tokey tu cakap ada barang baru masuk, kali ni tong-tong, pampers segala, katakan esok datang lagi kakak ya ada barang lagi masuk...haiya! apa mau bikin sam itu tong tong. hehehhe, Dalam lori 3 tan tu akak nampai memang bayak bakul bakul yang bersusu, ada kuali, ada macam-macam la. Entah mana pula tempat yang terbakar.huhuhu 

Jadi sesapa yang berminat nak cari barang murah macam ni boleh ler kemari. Kedai Banjir ni beralamat di Jalan Benteng, Sungai Bertik, Klang.

Saturday, May 19, 2012

Hanis Zalikha Cemerlang

Pagi tadi kak-M terbaca dalam satu Blog tentang Hanis Zalikha ni. Tentu ramai yang mengenali gadis jelita ini dari blog peribada beliau inibelogsaya. Rupanya Hanis masih seorang pelajar. Kak-M ingaktkan Hanis memang dah full time model/peragawati. Sajaknya memang nampak professional sangat.

Apapun kak-M turut berkongsi kegembiraan di atas kejayaan Hanis merangkul Anurah Naib Cancelor dengan purata markah 3.9. Memang sangat cemerlang. Kak-M juga baru tahu yang Hanis sebenarnya pelajar UiTM. Moga Hanis akan terus berjaya hendaknya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...