Followers

Friday, November 30, 2012

Mana Naga sebenarnya?

Maharaja Lawak Mega 2012 mempersembahkan aplikasi Mana Naga – permainan yang memberi anda peluang untuk memenangi hadiah menarik!

Muat Turun aplikasi Mana Naga dari Google Play Store/iTunes ke telefon bimbit anda untuk percuma. Cara bermain sungguh mudah – anda hanya perlu mencari di manakah naga di sekitar anda, dan bila terjumpa naga, anda perlu menyentuh skrin untuk mendapatkan markah. Cubalah cabar rakan-rakan Facebook anda untuk mendapatkan markah tertinggi!

Pemain dengan markah tertinggi akan memenangi hadiah-hadiah menarik!

Setia City Mall.....

Salam siaran buat bloggers semua...

Alhamdulillah sihat kiranya hari ini. Jumaat penghulu segala hari, apa khabar kalian di sana. Semoga semuanya sihat sejahtera ya.

Musim cuti sekolah ni, mood pun macam cuti juga. Anak-anak cuti, mak bapa kena kerja juga. Pergi pejabat pun dok teringat anak-anak. 


Hari Jumaat, masa rehat agak panjang. Jadi kak-M ke Setia City Mall untuk lunch dengan sahabat dan Abang Amierul. Jalan punya jalan akhirnya kami makan di sebuah cafe berhadapan dengan Kenny's Roger.

Kak-M makan Koew Teow Goreng, Amierul dan kawan kak-M tu makan Nasi Goreng Seafood. Ini pun pilih menu yang sedang dalam promosi. Yang lain makkk aiii mahal berdengung.. Tak terbayang nak makan Nasi goreng dengan harga RM16 gitu...Fuhhhh, sanggup akak balik goreng sendiri kat rumah..heee.


Alhamdulillah kenyang semuanya. Jadi we all reronda ler kat dalam Setia City Mall yang sangat besar dan luas tu. Sempat masuk Daiso dan MPH sahaja. Butik dan salon kat atas tu tak sempat nak ronda. Ok lah..dah masa untuk balik. Nanti kita story gadjet yang baru kak-M beli okeh..dan nantikan juga cerita Resepsi Seberiti..bye 


Wednesday, November 28, 2012

A complete set....kau ade? Vrooommmmm



Hmmmm, masih lagi mengumpul benda ni. Dah lama pun kan promosi kereta LEGO nih. Anak kak-M yang sulong ni memang peminat tegar LEGO. Nampak jer promosi ni terus dia ajak ke SHELL.



First kereta dia dapat bila Aunty RIna belikan di SHELL Klang. Balik jer dia ajak kak-M pula ke SHELL sek.7. Haishhh akak pun layan kan jer lah. Isi minyak dulu then bawa resit ke dalam untuk beli.. Aisehhh orang tu cakap kena isi V-Power baru dapat beli ni. Pulang ler kami ke rumah dengan penuh rasa kecewa.



Rupanya kau tau apa..boleh jer kalau nak beli tanpa isi minyak pun..tambah jer 2 hengget lagi..so dari 10 hengget jadi 12 hengget sebiji..Aisehhh gitu rupanya...

Sekarang Amierul dah ada semua enam koleksi kereta LEGO promosi SHELL ni..hah! lega rasanya, tak yah lagi aku dok ulang alik SHELL cari kereta LEGO ni.


Mister Potato collaborates with Nidji and Manchester United!

Always wanted to see Man Utd in a music video? Check this out music video by Nidji! #NidjiMrPotatoMU

Are you a die-hard Manchester United supporter? And oh, do you happen to be a Nidji fan? Have you ever thought of the possibility of seeing them both in a music video together?

Well, guess what, it’s all happening in one music video - the Liberty Victory Video by Nidji! Yes, Mister Potato made it happened and how you can see your dreams become a reality!
469 people are sharing this campaign

One does not simply say no to more cheese

The new Cheesy 7 Pops Tempura Prawn Pizza from Pizza Hut is guaranteed satisfaction - enjoy crunchy tempura king prawns, seven delicious cheeses AND a double-layered pops crust stuffed with even more cheese!



Spend a minimum of RM 30 including a Cheesy 7 Pops Tempura Prawn Pizza, and you could win cool prizes including a RM25,000 home make-over package, LCD TVs, Samsung Galaxy SIII and the new iPad in the Spend & Win Contest!

Indulge your love for cheese today with the Cheesy 7 Pops Tempura Prawn Pizza!

Monday, November 26, 2012

Bloglist lagi ...Farisha pula, mari, mari, mari!


 
Tiada hadiah lumayan ditawarkan tetapi kesemua peserta akan dimasukkan ke dalam Bloglist Farisha dan akan berkekalan selama setahun (sehingga bulan 12/2013). 
 
ok..sesapa nak join sila klik pada tajuk di atas tu.....selamat berbloglist yer adik-adik...

Say ‘WOW!’ for your chance at a brand new car!

If you’re new to the world of online shopping, what better place to start than with MRuncit, the new online store where you can get prepaid services and products and collect loyalty points too.

 
From now till 31 December 2012, top up airtime and online game credits online to enter the WOW! Contest at MRuncit.com. A brand new Perodua Viva, iPod nanos and HITS bicycles are up for grabs!

It’s all about buying, reloading and saving at MRuncit. Check it out now!

Bloglist Disember....mari, mari, mari!

Mahu join? Mari klik sini ...



Still Bigger & Better!

U now provides a 3G network to every state in Peninsula Malaysia - This means you can get more connected with your friends around Malaysia, while surfing the cheapest 3G connection for all your mobile needs!

Get yourself Unlimited Mobile Internet for your phone, added with Free Minutes and SMSes to all networks! It’s one of the most affordable Prepaid Mobile Plans out there with all the perks you need on-the-go. 

One of the more affordable prepaid plans, now with 3G speeds and unlimited mobile internet and music streaming #UMobile
Plus, music fans get to enjoy WOWLOUD, an Unlimited Music Streaming service! Let’s face it, we could all do with extra music on the go. So hurry and get a U Mobile for U today!

Sunday, November 25, 2012

Buddyz™ Takkan Terpisah

Bagai teh tarik dan roti canai. Tetap rapat dan hebat. Macam budak hipster dengan jeans ketat. Tak sedarah tapi bersaudara. Berkongsi dengan rakan tentang kempen ini dan dapatkan ganjaran. Hanya satu klik ajer, bukan susah pun. Kawan korang mesti suka. Korang lagilah gembira. Ini kerana Buddyz takkan terpisah.

Ceritakan pada kami betapa kukuhnya persahabatan anda dan Buddyz™ dan menang hadiah eksklusif! #BuddyzNever
Kongsi kisah persahabatan anda dan Buddyz™ dengan semua! Tweet deklarasi Buddyz™ Takkan Terpisah dan anda berpeluang menangi hadiah eksklusif daripada Abstrax Jingga dan Tarik Jeans.

RM1 juta dalam genggaman!

Bayangkan, anda peserta rancangan permainan dan wang ganjaran menjadi milik anda sebelum permainan bermula! Tak percaya? Memperkenalkan rancangan permainan yang termasyhur - Money Drop!

Wang tunai sejumlah RM1,000,000 diberi kepada setiap peserta pada awal permainan dan mereka perlu melabur wang tersebut kepada pintu-pintu
perangkap berdasarkan jawapan pilihan mereka. Wang kekal selamat jika jawapan betul. Tetapi, kalau jawapannya salah...wang tersebut akan jatuh
menjunam!

Nampak mudah, bukan? Ayuh kita saksikan rancangan ini di Astro Ria!

Thursday, November 22, 2012

Jantung Bengkak....

Alhamdulillah, my MIL is getting better. I heard that she will be discharged this evening. Syukur ya Allah!. Dua tiga hari ni kak-M memang keletihan termata. Banyak juga class terpaksa di batalkan kerana memberi tumpuan kepada MIL yang sakit.

MIL dapat rawatan di HTAR selepas Klinik Bukit Kuda mengesahkan yang jantungkan bengkak. Ya Allah waktu tu dah jadi tak keruan. Kak-M sepantas kilat drive to HTAR dengan Danish untuk jenguk MIL kat sana while hubby is preparing her GL at his office.

Bila sampai jer cari MIL di wad kecemasan. Yup, namanya memang ada di Zon Kuning terus jer ke situ. Aduhhhh, laluan tu di beri nama Zon Kuning! Semi Kritikal Kes....Massya Allah..mudahan MIL masih boleh bertahan. Terus jer masuk dalam tu.

Alhamdulillah gembira melihat MIL mengapai tangan memanggil kak-M. MAsih sedar dan boleh borak macam biasa. MIL menderita tekanan darah tinggi seusia 30-an lagi. Dah memang banyak kali keluar masuk hospital cuma kali ni lebih serius sebab jantung dah bengkak kerana tekanan darah yang terlalu tinggi.Bacaan ketika itu ialah 230/120..Memang sangat tinggi dan mujur masih tidak kena stroke. MIL masih dalam pemantauan doktor ketika tu. Kak-M dan Danish menunggu di luar sebab dalam tu memang penuh dengan pesakit yang pelbagai sakit. Seram juga kalau dok nunggu lelama. Jadi kak-M pesan kalau nak apa-apa just give me a ring, as I'm waiting outsite.

Dah tengahari Kak-M bawa Danish makan dulu di kantik hospital. Lega dapat minum air 500ml....huhu. Memang letih sesangat berkejar ke sana sini. Sambil makan kak-M sempat browse tentang sindrome jantung bengkak ini dan antara sebab utamanya ialah.

1. Kurang senaman dan aktiviti fizikal
2. Tekanan Darah terlalu tinggi atau penyakit Diabetes
3. Keadaan keganjilan jantung sejak lahir
4. Urat jantung yang lemah
5. Kerosakan injap jantung


Jam 3pm MIL cakap dia akan di pindahkan ke ward 7A. Alhamdulillah mungkin keadaannya dah lebih stabil.

Jadi kak-M terus ke ward 7A. Ya rabbi!..Memang kritikal ward ni. Lebih dari pasar keadaannya walaupun ward ini adalah kelas kedua. Tak per lah dah itu yang MIL mahukan. Dah cakap nak bawa dia ke Medical Centre dia tak nak.

Hari ni dah hari keempat dan MIL akan di benarkan pulang. Bacaan tekanan terkini tadi ialah 129/89. Hmmm dah semakin baik. Pesan doktor MIL kena makan ubat ikut masa dan juga kena jaga pemakanan. Kurangkan garam dan makanan berkolestrol tinggi.

Semoga semuanya baik baik sahaja....

Wednesday, November 21, 2012

Connecting Lives

“How do I love thee? let me count the ways” Show your love for your best buds by producing a music video starring you and your friends!

Send in your photos from Facebook or Instagram or tag your photos with #UMoments – let your photos tell the story on how you and your buddies enjoy your time together at different occasions or events! Then just sit back and watch as you and your friends become part of a music video, easy peasy.

Sahut Cabaran Menguasai Fear Factor Anda!

Astro mempersembahkan Fear Factor Selebriti Malaysia - kali ini, program hangat antarabangsa ini disesuaikan dengan budaya masyarakat Malaysia. Bukan itu sahaja, bintang-bintang kesukaan anda seperti Jehan Miskin, Elfira Roy dan ramai lagi akan mencabar daya tahan mereka di depan kaca TV!

Adakah anda ingin menjadi sebahagian daripada Fear Factor Selebriti Malaysia? Karang sebuah entri blog tentang 'Fear Factor' untuk Peraduan Blogging Nuffnang, dan 30 entri terbaik akan mara ke medan Fear Factor bersama selebriti-selebriti lain!

Jangan lupa, Cabaran Berani Fear Factor juga menanti anda di Sunway Pyramid pada 15hb Disember 2012!


Time for service....

Dah berapa hari tak update ni, sejak dapat BE (CPUV) ni makin slow pula nak update. Patutnya kena lebih caragas..caragas untuk menambahkan pengunjung baca blog kita sepintas lalu nempak ler segala iklan tu. Alahai, kak-M di hujani dengan pelbagai ker,a, even dan macam-macam la.

Hari ni saya jam 10.30 baru clock in kat office. Just came back from car service. Memang dah cukup masa maka kita hantar for service. Kak-M memang selalunya akan service Honda di di Acmar Bukit Raja.


Semalam lagi dah call centre untuk buat booking. Ha. hari ni datang tak sampai 5 minit pun dia dah panggil. Tu ler yang kak-M suka sebab tak perlu mencongok menunggu lelama kan. Paling elok pilih time pepagai. Kak- M book 8.30, tu pon, 8.40am a=baru aku sampai..heeee. So far ok ler sini. Ada yang cakap mahai dan prefer mechanic lain jer service. Tapi kak-M ni memang dah selesa di sini. Ada tempat menunggu yang sangat selesa, ada TV dan coffee corner lagi jadi selama lebih kurang 1.30 jam nak siap boleh ler baca majalah jer, surf internet ke. Ha idak ler boring.


Unutk kali ni, buat sekali balancing. Elok juga sebab nanti nak travel jejauh tu ha, kan ker lebih selamat kalau kereta dah siap di service. InsyaAllah perjalanan jauh akan lebih lancar.
 
I
ni saja kot celoteh hari ni. Kak-M ada urgent matter ni, jadi kena chiowww dulu.. See ya....and take care.

Monday, November 19, 2012

Guess what you can get for just RM10?

Having a smartphone doesn’t need to mean sky-high phone bills every month – meet the first all-in-one prepaid plan for smartphones, from only RM10!

Meet the DG Prepaid SmartPlan™. It’s back, and it’s a whole lot better with free calls, free SMS, free Facebook, and unlimited WhatsApp. Oh, and a whole lot of Internet too.

It’s the smarter prepaid plan for smartphones. Check it out now!

Mega Tweet Race sudah bermula!

1.. 2.. Mula!

Mega Tweet Race dari Maharaja Lawak Mega 2012 sudah bermula! Sertailah peraduan Mega Tweet Race dan paparkan potensi dan bakat anda sebagai pelawak. Hantarkan jenaka anda melalui Twitter atau Facebook dan anda berpeluang untuk memenangi hadiah-hadiah menarik!

Jangan lupa, Maharaja Lawak Mega 2012 akan disiarkan bermula 16 November, pukul 10 malam di Astro Warna dan Mustika HD!

Thursday, November 15, 2012

Mudah terlupa? Usah risau, Dragon Dictation boleh bantu anda!

Pernahkah anda terperangkap dalam kesesakan lalu lintas dan terfikir suatu idea tetapi tiada cara untuk merekodnya?

                                                           Check it out! #DragonDictation

Usah bimbang lagi kerana Dragon Dictation akan memudahkan segalanya untuk anda. Bukan sahaja anda tidak perlu menggunakan tangan, ia juga merekodkan sesuatu lima kali ganda lebih pantas berbanding menaip menggunakan papan kekunci!

My Follower , muahhhh!

Sedar tak sedar follower kak-M dah menhampiri angka 500. Alhamdulillah, sejak aktig logging 2 tahun kebelakangan ni, memang ramai kak-M berkenalan dengan rakan bloger. Paling best bilan join GA atau Segment. InsyaAllah bilamana follower tu menjangkau angka 500, kak-M berhajar menganjurkan kuiz ataupun GA gitu..heeeee. Semoga ianya mendapat sambutan. Mudah-mudahan ya...

Sebagai menghargai semua follower ini, hari ini kak-M terjah blog-blog kalian...love you follower, Muahhh!


Wednesday, November 14, 2012

Laksa Sarawak

Memang dah lama sangat rempah Laksa Sarawak ni kak-M simpan. Memang banyak juga pek Laksa Sarawak, dah bagi -bagi orang juga sorang sikit merasa. Kak-M simpan satu pek jer kot-kot nak cuba kan. Jadi hari ni kan cuti semua orang dok rumah maka kak-M plan untuk masak Laksa Sarawak ni. Google punya google kak-M jumpalah resepi dari dapur Madiha..heee. Selamatlah kiranya sebab memang tak pernah makan pun Laksa Sarawak ni apatah lagi memasaknya.


Pes Laksa Sarawak ni adalah dari Brand Hj Manan. Memang dalam pencarian pun kak-M jumpa yang pes Hj Manan ni adalah yang terbaik. Jadi kalau sesapa ke Sarawak atau mau pesan pes laksa ni pastikan ianya dari Hj Manan. Kak-M cuma gunakanseparuh bungkus sahaja sebab takut ramai yang tak suka kan jadi sapa pula nak makan..heeee. Tapi satu perkara yang kak-M nak bagi tau, bau pes ini memang sangat kuat rempahnya. Macam bau makjun jamu pun ada, tapi baunya selepas siap masak memang ok. 

Kalau laksa Kedah atau laksa Penang kita guna laksa tepung beras, laksa Johor pula guna spageti tapi laksa Sarawak ini menggunakan bihun. Jadi memang ada kelainan dalam rasanya. Kan seronok menikmati makanan laksa dari pelbagai jenis mengikut negeri. Hebat Malaysia!.


Pada kak-M kuahnya rasa agak pedas tapi bila dimakan bersama bihun dan bahan tambahan lain pedas tu semakin kurang. Kalau makan panas-panas...fuhhh, memang perpeluh kau. Apapun jom semak resepinya yang kak-M amik dari Dapur Madiha. Memang kak-M ikut jer cara Madiha masak tu. Almaklum pertama kali cuba kan. Dan terima kasih juga kepada Madiha di atas perkongsian resepi ini.

Laksa Sarawak
 Laksa Sarawak (instant paste)
Sumber : MaDiHaA's Fotopages

Bahan Untuk Kuah Laksa
1 peket (200g) perencah laksa Haji Manan
500 gm udang segar ~ dicuci bersih tapi jangan buang kulitnya (MaDiHa guna 800 gm)
1 ketul dada ayam / boleh gantikan dengan kiub ayam (MaDiHa guna 1/4 ekor ayam ~ guna bahagian dada)
2 batang serai ~ diketuk
500 ml santan (MaDiHa guna santan kotak 400 ml + 100 ml air
2 liter air biasa
garam secukup rasa

Bahan2 Tambahan Lain
1 peket meehon (400 - 500 gm) ~ dicelur hingga lembut & tos
Taugeh secukupnya ~ dicelur sebentar
Daun ketumbar ~ untuk hiasan
4 biji telur ~ dijadikan telur dadar, digulung & hiris (MaDiHa guna 6 biji)
beberapa biji limau kasturi ~ dibelah 2 & buang biji

Bahan2 Sambal
5 biji cili merah
6 biji cili padi
sedikit belacan

Cara2
1. Jerang 2 liter air bersama2 dengan 1 ketul dada ayam tadi. Tunggu hingga ayam masak. Masukkan pula udang bersama2 dengan kulitnya dan biarkan hingga udang masak. Angkat isi ayam & udang lalu toskan. Ketepikan & tunggu hingga ayam & udang sejuk.
2. Sementara itu.. dalam air rebusan ayam & udang tadi.. masukkan serai yg diketuk serta perencah laksa sarawak Hj. Manan tadi. Kacau rata.
3. Biar hingga kuah mendidih. Masukkan pula garam & santan. Kacau sentiasa hingga kuah masak. Rasakan kuahnya biar secukup rasa. Tutupkan api.
4. Isi ayam rebus tadi disiat2kan halus2 & kopek kulit udang dan letakkan berasingan semasa menghidang.
5. Sediakan pula sambal dengan menumbuk semua bahan2 sambal.

Cara Menghidang Laksa Sarawak
1. Hidangkan meehun yg dicelur tadi bersama2 dengan isi ayam, isi udang, telur dadar yg dihiris, taugeh yg dicelur dan curahkan kuah laksa secukupnya.
2. Taburkan dengan daun ketumbar, sambal belacan & perahkan limau kasturi. Sedia utk dimakan.


Salam Maal HIjrah, selangkah umur pun meningkah lagi

Salam Maal Hijrah dari Kak-M buat semua umat Islam di luar sana. Alhamdulillah, masih di beri ruang dan peluang untuk meraikan tahun baru hijrah. Semoga kita akan menjadi insan yang lebih baik dari tahun yang sebelumnya. Semoga semuanya di permudahkan. Masuk tahun baru ni maka melangkah ler setahun lagi unur kita. Maka beringatlah kita akan amal ibadah yang masih kekurangan. Moga tahun ni juga kita dapat menyeimbangkan antara dunia dan akhirat. InsyaAllah. 

Apa rencana kalian hari ni. Kak-M tak kemana-mana. Melayan karenah anak-anak di rumah sahaja. Hmmm ada tetamu mungkin tapi sampai sekarang belum lagi telefon, ntah jadi datang atau tak.

Awal pagi lagi dah keluar membeli sarapan. Tak der masak sarapan hari ni sebab tak banyak stok bahan mentah dalam rmah jadi kak-M decide untuk membeli jer, lagipun kak-M memang ke pasar juga pagi ni jadi alang-alang tu beli lah sarapan sekali.


Anak-anak kak-M memang suka nasi lemak jadi beli lah nasi lemak untuk sarapan pagi ni. Ada satu gerai di hujung tasik tu memang sedap nasi lemaknya. Dah ada juga jual kuih-kuih Melayu. Jadi kak-M beli lah. Masih murah ler kirannya kuih yang  kakak ni jual sebiji 40sen. Kak-M beli sepuloh biji campur campur. Macam-macam ada, karipap, ketayap, keria,badak dan wadeh.

Sesekali pekena kuih MElayu ni dengan tea o panas memang best. Anak-anak kak-M tak berapa makan sangat kuih Melayu ni. Jadi memang untuk Kak-M dan suami jer. Semua kuih kuih yang dia jual ni memang sedap. Nampaknya sampai ke petang ler makan kuih tu.heeee.


Kalian dah tengok Panasonic Cooking Magic? Boleh klik SINI

Style your Veo

 
Calling all Interior Design fans! Loved playing The Sims because you could build your dream house and style it your own way? Here’s your chance to design your dream apartment in your very own virtual space!

Get creative and start furnishing your very own Virtual Veo now – with all kinds of decoration and furniture, you can start playing stylist to the swankiest luxury apartment in Klang Valley.

Watch The Apartment Style Edition show – co-created by Sime Darby Property on Astro StarWorld Channel 711, answer questions on the show, and unlock premium items to style your Veo! hurry, there are prizes to be won including furniture vouchers, LED TV, and paint packages by Dulux!

Tuesday, November 13, 2012

Sayur Sawi Goreng

Cuti sekolah ni, mula lah mak bapa peing pala kan? Nak pula kalau taska ditutup untuk hal-hal tertentu...huhu macam Kak-M ni, adoiiii, udah ler pagi Rabu ni ada appoitnment. Camno ni ha nak buek? Akhirnya kami sepakat untuk bergilir..kih kih kih. 


Kak-M pepagi awal gelap gelita telah ke pejabat. Semenatra hubby tunggu jaga anak-anak di rumah. Pastu dalam jam 10 pagi kam -M balik dan hubby pula ke pejabat..hahahah. Begitu sekali you. Apa boleh buat bila suami isteri bekerjaya begini lah situasinya. Apapun setiap masalah ada penyelesaiannya.

Bila dah dok kat rumah ni kena lah kak-M masak bagi anak-anak makan. Nanti menggelupor semua kelaparan. Masak yang mudah-mudah jer. Kak-M masak kari ikan susu, sambal sotong, ayam goreng dan sawi goreng. Menu yang pedas tu tu kak-M suami dan Abang Danish yang makan manakala sayur sawi  dan ayam goreng untuk Nuha dan Darwish..hihi settle untuk hari ini.

Apapun petang nanti kak-M terpaksa hangkut semuanya ke office sebab ada appoinment lagi..huhu. harap sangat depa semua akan behave. 

Jom layan dulu Sawi Goreng yang mudah ini. Ada orang panggilnya Bening Sawi. atau mungkin sawi tumis air. Nak masak ni pun mudah jer. Budak darjah enam pun boleh jer masak ni.


Sayur Sawi Goreng

Seikat sawi segar
3 ulas bawang putih
3 sudu minyak panas
1 biji telur ayam
1/2 cawan air

Cara-cara:

Tumiskan bawang putih dalam minyak yang telah panas. Masukkan sawi dan gaul rata. Masukkan gula dan garam secukup rasa dan gaul. Pecahkan sebiji telur di dalam nya dan tungguh sehingga telur masak. Masukkan sedikit air untuk kuahnya. Biarkan seketika dan siap dihidang.

Masak sayur ni tidak elok terlalu lama kerana akan hilang zatnya di sebabkan oleh kepanasan api masak tu. Jadi agak-agak ler, jangan sampai lembik layu udah.

ok ini sahaja hingga jumpa lagi

Sulam Goyang

First time kak-M dengar perkataan ni. 'Sulam Goyang'... punyalah jakun. Rupanya benda ni namanya 'Sulam Goyang'. Benda yang selalu dok jumpa ni kak-M panggil sulam tebuk-tebuk heeee.

 Minggu lepas kawan kak-M ke Acheh memenuhi jemputan walimatul urus. Jadi kak-M pesan kalau sempat shopping tolong belikan kain telekung solat. Last time pun dia dah belikan masa dia ke Bukit Tingi Indonesia. Kak-M cakap tak kisah ler macam mana corak jangan terlalu berwarna udah sebab kalau jemaah nanti tak kunyuk orang belakang heee. Dan kak-M suka dari kain cotton.



Pagi tadi dia bawakan kak-M telekung yang di pesan tu katanya mahal sikit lah sebab dia belikan jenis Sulam Goyang. Memang cantik buatannya..Ha? Sulam Goyang? ehh macam mana tu?....Hee rupanya macam gini rupanya. Dulu kak-M memang pernah ada satu, zaman kekanak remaja dulu lah.

Memang sangat-sangat cantik buatannya. Halus sangat sulamannya dan memang tak heran lah kalau dijual pada harga yang agak mahal. Memang susah nak dapat hasil yang macam ni. Ada dua pasang. Kak-M hadiahkan satu untuk adik ipar. Dan yang kak-M punya dah siap basuh..heee tak menyabar nak guna telekung baru. Semoga bertambah rajin menunaikan solat-solat sunat juga. InsyaAllah.

Dan masa untuk klik-klik pada slogan soalan ini, mari!

Can you handle all the cuteness in this new comic?

Kids Day Out

Memang lama juga kami tak bawa anak-anak ke luar ni, maksudnya jalan-jalan ke shopping mall ke atau makan-makan kat luar. Bukannya apa sebab Ahmad Darwsih yang semakin melasak tu rasanya tak payah ler kelaur. Tapi hari ni sebab nak mencari sesuatu, kami ke Empire Subang dan lunch di sana.

Seronok melayan anak-anak ni, kemain gembira bebas kat luar, macam bertahun kena kurung dalam sangkar heheheheh..


 Dapat pula lepak kat tempat luas yang lapang macam ni apa lagi berlarilah mereka ke sana sini.





Heee, sian kakak kemana pun kena tolong pegangkan botol susu adik..terima kasih kasih kakak, ringanlah sikit beg mummy.

erkkk sekali lagi meh klik slogan ni ...


A Touch of Love, A Touch of Life

Legoland free tikets

Taraaaaa! Rupanya memang benar lah kata kawan-kawan, berbelanja di Toy'r' us anda bakal menerima Tiket masuk ke Legoland for free...tapiiiiiiiiiiiiiiiii...

untuk kanak-kanak sahaja...hehehehhe, orang dewasa sila bayar ya....

A Touch of Love, A Touch of Life


Sebelum tu, meh sesama klik slogan di bawah ni....




Ini tiket kak-M dapat masa beli hadiah untuk anak-anak di Toy's r us semalam. Ada lima tiket free untuk kanak-kanak.. wahhhh bagus kan?

Kak-M pun tak tau ler bila boss free nak bawa anak-anak jalan ke Johor pula. Boss ni hujung tahun nak outstation ke India ler pula...aisey! Tak pe- tak per tiket tu valid sehingga March 2013. Semoga dapat ler bawa anak-anak ke sana. Kalau ikutkan kak-M tak pergi pun tak per sebab kak-M dah pernah masuk Legoland masa kat London dulu. Masa tu cuma bawa Amierul jer. Nuha dan Ahmad belum ada lagi. Memikirkan anak-anak ni lah macam seronok juga habiskan masa cuti mereka ke sana. Insya Allah kalau dah rezeki pasti ke sana juga.

Eh ada lagi ni, voucher RM40 dari Toy' r us..heeeee, tapi hanya valid selepas 1 Disember...owh! Mungkin sebab Christmast eve kot..Hmmmm nampaknya macam kena ke Toy' r us lagi lah gini...


Gumbiranya mereka

Akhirnya tertunai juga janji-janji ini. Alhamdulillah memasing gumbira dengan hadiah memasing ya. Lama juga masa we all sepnt dalam Toy's r us tu. Ahmad Darwish pun kemain lagi berlari selorong-selorong macam keliru menengokkan macam-macam mainan dalam tu. Suka dia dok tekan dan berbunyi mainan tu dan siap menari-nari lagi.. hahaha, kelakar je gelagatnya.



Abang Danish nak mainan lego gasing katanya. Puas mencari rupanya dah habis stok. Sian dia dan akhirnya dia pilih The finger skateboard. Kakak Nuha pula dengan mainan masak-masak dia dan Darwish dapat sebiji kereta merah. Well, everybody got their gift. Semuanya suka hati dan balik rumah tak sabar-sabar nak main. 



Banyak juga ongkosnya terbang hari ni ya...lebih kurang RM350 lah kiranya. Tapi takpa asalkan dapat memberi kepuasan kepada anak-anak itu lah yang lebih bahagia. Semoga mereka menjadi anak-anak yang berjaya, beriman dan sentiasa mendoakan kedua ibu bapanya. Amin

meh pakat-pakat klik slogan kat bawah ni


 terima kasih ya

Restoran Belanga , Empire Subang

Cuti Deepavali tahun ni memang tak der rancangan pun nak keluar. Kak-M memang nak settlekan laundry yang menimbun-nimbun tu. Almaklum anak yang dua orang tu bari bali dari percutian di Melaka 3 hari ikut aunty dorang. Pastu hujan pula hari hari- Jadi kalau dapat jemur pagi sampai tengahari pun memang sempat lah kering kan. Sekurangkurang pun suku bakul dah siap. 

Amierul pula tak habis-habis dok claimed hadiah sebab exam akhir tahun tu dia dapat 8A kan. Aiseh.. nak ajak ke Toy;s r us lagi. Okey Daddy pun cakap jom. Hmmm, memang tak sempat aku nak menyidai kain, lewat pula tadi masuk mesin basuh tu. Jadi biarlah baju dalam mesin tu dibasuh, kitaorang jejalan ke Empire Subang sebab ada Toy;s r us situ.


Dalam kereta memang makan roti je memasing, haaaa, mak kau orang ni malas pula buat breafast raya depavali kali ni. Ingat nak ajak daddy singgah kedai mamak ka, pekena tosei ka capati ka, tapi Daddy pula kena cepat sebab nanti ada urusan kat pejabat. Jadi makan roti ler sesambil tu.

Dah sampai Empire Subang we all decide to have lunch di Restoran Belanga. Memang first time la merasa kat Restoran Belanga ni. Memang ada member dah cakap tentang restoran ni. Jadi no doubt, kita singgah jer merasa sini.



Macam biasa Danish order Nasi lemak ayam berempah,,perghh pedas la sangat sambal nya tu, mujur dia tak tuang semua. Kak-M pula order Char Koew Teow, aisehhh agak frust sebab yang datang hanyalah fried koew teow... tak kisah ler. Rasanya biasa-biasa jer, agak pedas jugalah pada kak-M atau mungkin kak-M jenis tak makan pedas....heeee. Daddy punya nasi ayam tak available pula hari ni jadi tukar kepada Nasi Chok,,heee bubur nasi sebenarnya. So Daddy makan sambil suap Ahmad sekali. Milo ais memang pekat betul dan Sirap Bandung pun best. Daddy order pulut kuning dan rendang ayam..alaham kecik betul portionnya, takper lah nak merasa pun kan..hahahhaha. Then kita makan 2 scoop of ice cream vanila. Heeee, semuanya RM72.00....ok lah kan..Kalau makan di Restoran Serai maybe lagi mahal, tapi rasa memang kak-M prefer Restoran Serai lah, tomyam dia memang terbaik..dan tea lemon serai dia pun perghhh terangkat beb. Apapun alhamdulillah perut sudah kenyang. Boleh jalan jadi barang kat Toy's r us lepas ni.


Deepavali


Salam Depavali to all penganut agama hindu. May you have the best Deepavali this year.
Share the spirit of Deepavali HERE

Sunday, November 11, 2012

Anugerah Skrin yang pudar

Rasanya ramai juga kot yang menontoh Anugerah Skrin hari tu, tak kurang juga ramai yang tidak menontonnya dan ramai juga yang menonton separuh jalan.

Kak-M antara yang menonton hingga habis. Ramai yang memberi komen diFB sehari selepas Anurah skrin tu ke udara. Memang panas komen-komen ni. Ramai yang tidak berpuas hati dan ramai yang cakap membosankan...bla, bla, bla...apapun tahniah kepada pihak penganjur kerana berjaya menampatkan juga Anuerag Skrin ini akhirnya.


Pada pandangan peribadi kak-M yang tak berapa professional ini kan. Konsep yang di gunakan tu sangat tidak menepa tujuan asalnya. Konsep fairy tale itu bagus mungkin pengarahan agak kurengggg. Sepanjang perjalanan anuegrah tersebut kak-M cuma seronok pada scene Snow White dan Kapten Hook sahaja serta scne Duyong, Badang dan Robin Hood. Walaupun sedikit kecacatan berlaku skrip Rosham Noor sebagai Kapten hook tu, masih tidak memincangkan segment.


Kehadiran cermin ajaib itu cukup membuang masa dan menggangu. Kak-M rasa pengisiannya memang kurang. Cerita dalam cerita nampaknya pengarah ini cuba ketengahkan. Mungkin sebab keinginan untuk menampilkan begitu banyak watak menjadikan anugerahkan ini begitu caca marbah. Datuk bendara sangat mencuitkan hati Nanum Sultan, nenek kebayan dan putera serta puteri itu hanya melewatkan majlis. Cerita kisah cinta Puteri Anastasia dan Putera Adi Putera itu boleh lah dikira menarik.

Kak-M percaya kalau diberi mandat kepada KRU production untuk mengarahkan nya seperti Musical Movie mereka tu "Magica" pasti sesuatu yang istimewa dapat dipersembahkan.

apa pendapat korang?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...