Followers

Tuesday, October 29, 2013

Restoran Upin Ipin


Daddy Nak travel ke Melaka malam ni jadi ambil Momy dr office dan bawa anak anak makan malam dulu.

Jenuh dok tanya nak makan apa dan kat mana. Pusing punya pusing seksyen 7 akhirnya berhenti di Restoran Upin Ipin.


Wah! Betapa gumbiranya bebudak ni. Ahmad yang paling exited. Ke sana sini dia berlari seabab keliling dinding restoran ini penuh dengan gambar upin ipin.

Macam biasa Ahmad dan Nuha pilih untuk makan ayam gorwng upin ipin. Hah.ambik makan sorang seketui. Besar juga ayam tu. Memang kenyang ler kalau dapat habiskan seketul peha ayam tu.


Mommy dan Daddy cuma minum jer. Tak terasa lapar sangat cuma melayan vebudak ni nak makan. Tapi mommy order juga bubur ayam satu nak suap kakak dan adik takut depa tak cukup kenyang dengan hanya seketul ayam goreng. Tapi akhirnya bubur tu bungkus je bawa balik.


Abang Danish masih setia dengan chicken chop. Huh habis sepinggan dia makan..burppp kekenyangan. Harga makanan sini biasa biasa jer. Harga makanan kat shah alam ler kiranya nak kata mahal kedai lain pun macam tu juga harganya.

Tapi memang sesuai sangatlah kalau nak treat kanak kanak kat sini. Depa memang enjoy dengan suasana kekanakan restoran ini.

Saturday, October 19, 2013

Jendela Bali...


Ini cerita petang semalam. Hubby tak sihat jadi berehat jer di rumah. Kak M memang dah awal awal ambil cuti untuk minggu ni. Saja jer nak berehat dirumah. Lagi pun cuti tahunan masih banyak berbaki.


Selepas hantar anak anak ke sekolah hubby ajak kak M brekfast sesama. Kak M memang biasanya makan di rumah. Macam biasa.minum tea dan roti bakar atau milo milo atau secawan oat saja. Tapi melayankan tekak hubby yang tak sihat tu kak M pin ikut ler bersarapan di luar. 

Pusing punya pusing akhirnya kani ke seksyen 8 ke reroran soto klang. Kedai ni memang terkenal dengan lauk yang super banyak. Hubby nak makan bihun sup, orang tak sihatkan jadi tekak pun nak telan sup yang panas. Kasi tambah tenaga gitu.

Kak M pula makan bihun goreng jer sama teh tarik kurang manis.

Selesai sarapan kami balik rumah rehat. Tengahari tak makan sebab plan nak makan dengan anak kat luar. Jadi lepas ambil Amierul dari sekolah terus kami Ke Jendela Bali. Dah lama juga kak M teringin nak cuba menu di sini. 


Rekabentum restoran ni memang sangat unik. Konsep bali dan menu lun memanv bali lah juga. Kami order set untuk dua orang makan yang dalam bekas kat atas tu. Ada nasi kunyityang ala ala macam pulut sikit. Kemudia disaji bersama kangkung goreng cili, keropok, ayam pandan, dan ayam goreng. Ada juga dua jenis sambal yang dalam bekas macam lesung batu tu. Huhu..sangat Bali kan?

 Amierul pula makan grilled chicken with black pepper sause. Rasanya? Ahemmm not mybtaste lah..heee..tapi puas hati sebab dah cuba. Anyway kak M suka tea lemon honey dia yang sangat marvelous!.




Minum tea lomon honey ni rasa segar jer tekak. Terasa honey dan leom dalam tea ni. Cawan pun cantik kan? Heeeee


Beginilah suasana dalam restoran ni. Cuma yang pelik takramai krang datang.Amier asik dok tanya kenapa kita jer yang makan kat kedai ni..halal ke ni? Hehe.. pandai anak mommy..of course Ler halal sayang.. kak M rasa mayber kurang promosi lah kedai ni. Kena usaha keras sikit. Atau mungkin agak eskelusif untuk golongan di kawasan temlat tinggal kami ni. Anyway harganya tak ler begitu mahal. Just nice.


Jadi kalau ada sesapa nak mencuba Retoran Jendela.Bali ni terletak di Jalan Kristal.,Seksyen 7 Shah ALAM.




Thursday, October 17, 2013

For Sale Coach Madison

Used only three times. Need to let go due too many handbag ni my wardrobe. Bought for RM1800 and will let go for RM680. If interested email me at emmarinie@ yahoo.com




Guess who got an LTE upgrade?

Experience the world's biggest entertainment at the world's fastest speeds! Sony Xperia Z Ultra is now available with LTE, so u can enjoy the world's largest display in a smartphone at blazing speeds!




Hidup sihat bersama 4Life

Salam sihat buat semua di luar sana.
Kebetulan hari ni kak-M agak fee jadi rerajin juga nak update blog. Kat sini adalah ruang niaga kak-M bagi mengisi masa lapang. Bukan kerja hakiki pon. Jadi sesapa yang masuk sini harap maklum. Kak- M jarang update sini melainkan ada barangan untuk dijual. Selain pre-love item ada juga barangan lain untuk dijual.

Hari ni kak-M nak tawarkan kepada sesiapa yang yang cuba 4 Life produk ni. Yang ada stok sekarang pada kak-M ialah TF Flus seperti dalam gambar. Kak-M boleh bagi special price sebab kak-M beli banyak. Produk ni kak-M dah guna lama sebab kak-M telah merasai keberkesananannya. Kalian boleh saja google dulu untuk dapatkan maklumat terperinci tentang 4 Life ni. Semalam kak-M kirim dari suami untuk belikan. Bonda mertua kak-M pun guna jadi jadi buat keputusan untuk beli lebih. Bila beli lebih boleh dapat murah kan....?

OK, kepada yang berminat atau yang memang menggunakannya dan ingin membeli TF Plus ini boleh saja sms kak-M di 019-2721076 atau email kak-M di emmarinie@yahoo.com

 Jangan risau kalian tak perlu menjadi ahli kalau nak beli produk ini

Satu lagi ialah Chewable Citrus Cream. Fungsinya macam vitamin C tetapi lebih istimewa sebab ada kandungan transfer factor di dalam nya. Rasanya nya sedap, manis masam dan bercream. Senang di bawa kemana saja. Anak-anak pun pasti suka. Keistimewaannya memang sangat banyak dan yang paling penting dapat meningkatkan tahap imunisasi badan melawan penyakit. Kalau berminat boleh saja sms kak-M okey. Best Price tau..

Wednesday, October 16, 2013

Are you ready to fight against breast cancer?

Pledge your support for Softlan's Breast Cancer Charity Campaign 2013 by purchasing Softlan packs, or spreading the word via Twitter, Facebook & Pinterest. Get your free check up at selected supermarket locations too!


Ada masalah rambut gugur ker?



Daftar sekarang untuk dapatkan pakej Yun Nam Hair Care’s Regenerative Hair Cell Therapy + Hair Root Strengthening Treatment + Hair Revival Kit yang bernilai RM468 secara PERCUMA sekarang!


Rambut gugur? Anda hanya perlu 120 minit utk memulihkan rambut anda!  

Tuesday, October 15, 2013

Carrot Cake

Dah lama kiranya kak M tak buat Kek Karot ni. Kek ni memang menjadi kegilaan ramai orang. Terutamanya kawan kawan kak M di pejabat tu. Kalau kak M buat memang berebut diaorang nak. Hehhe. Kalau bebudak ni tak suka sangat sebab ada karot tu dan kacang walnut yang katanya tak best.

Kek karoy kali ni kak M letak topping butter cream cheese. Memang best rasa dia cuma kak M buat sikit jadi macam kurang umph. Apapun dan tinggal kurang dari suju bagahian sekarang. Masing masing asik berulang makan kek ni.


Kek ni cuma 500 gram sahaja. Cukuplah untuk kami sekeluarga yang tak ramai. Lagi aidil adha ni biasanya tak ramai tetamu. Kak M beraya dirumah mertua. Memang tak ramai jugaadik beradik. Yang datang tadi cuma kawan baik bonda mertua dan juga kakak serta abang ipar kak M. Jadi sebiji kek ni dah cukup untuk kami seisi keluarga.


Kek karot kali ninmemang menjadi sangat sebab semua bahan tambahan seperti kismis, dan walnut tidak jatuh ke bawah. Rasanya juga tidak terlalu manis.

Resepinya seperti berikut

4 biji telur ayam saiz A
2 cawan minyak jagung ( Kak M guna minyak masak biasa je)
120gm gula perang
100gm gula castor
100 gm walnut
50gm kismis
Secawan carrot diparut
Secubit garam
Satu sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu kecil bikarbonat soda
300gm tepung gandum

Cara-caranya

Putarkan gula dan telur sehingga sebati masukkan minyak jagung dan putar lagi.masukkan walnut, kismis dan Carrot dan gaulkan sebati. Akhir sekali campurkan tepung gandum, serbuk kayu manis, garam dan soda bikarbonat dah gaul sebati.

Tuangkan adunan dalam bekas 8x8" dan bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 50 minit.

Untuk menyediakan cream cheese topping cuma perlu masukkan cream cheese 250gm bersama 200gm whipping cream serta 3 sudu gula icing, 2 sudu besar perahan lemon dan putar hingga kental. Biarkan kek menyejuk pada suhu bilik seblelum cream creese topping disapu pada kek tersebut.

Mudah kan? Jom cuba....:)



Monday, October 14, 2013

Salam Aidil Adha dan Salam Takziah

Salam Aidil Adha buat semua muslimin dan muslimah seluruh dunia.
Alhamdulillah semoga semuanya sihat di hari mulia ini.

Pagi ni kak M merima perkhabaran dukacita dari anak didik yang kehilangan bonda tercinta. Di saat semua orang bergembira menyambul aidil adha beliau setia menemani ibunya yang tenat di ICU. Alfatihah buat arwah dan semoga rohnya dicucuri rahmat. 

Kak M haral anak anak arwah akan terus berdoa ke atas roh ibundanya. Ingatkan jasa dan pengorbanan seorang ibu yang tiada tandingnya. Hanya doa anak anak yang soleh sahaja akan sampai kepada ibunya. Amin.


Tahun ni kak M beraya di Klang. Cuti pun tak lama jadi tak berbaloi nak balik Jitra. Mscam biasa menu istimewa di pagi raya Ialah rdang ayam, kuah kacang, nasi impit dan kuah lodeh.

Tahun ni kak M sempat menyediakan kek karot juga. Alhamdulillah memang sangat sedap kek ni. Nanti ada masa kak M akan kongsikan resepinya

Sunday, October 13, 2013

Asiari SACC Mall

Salam siaran semua..kak M baru sudah bersahur. Puasa sunat zuljjah yang penuh barakah ni. Kak M bertemankan anak sulung berpuasa lagi tahun ni. Dah masuj hari berwukuf maka sehari lagi akan Aidil Adha kita.

Ada ke sesapa yang menjalan kan ibadah korban tahun ni. Kak M tahun ni sedekahkan kepada orang2 susah di cambodia melalui orangb kampung di Kedah yang akan ke sana menjalankan ibadah mulia dia. 


Tak der apa sangat nak cerita pagi ni. Cuma bila tengok galeri ada pula hambar ni. Kak M nak kongsikan menu istimewa ni.

Minggu lepas ada date dengan kakak yang dulu sama office tapi dah hampir setahun dia ditukar ke jabatan lain. Jadi kami lunch sesama sebelum masing masing cuti berharibraya di kampung.


Kak M pilih untuk lunch di restoran Asiari di SACC mall. Korang pernha ke sana? Restoran ni memang semedang jer penuh orang. Tapi hari tu Kami sampai awal.maka dapat lah tempat duduk yang lebih selesa.

Biasanya kalau ke sini kak M akan order ala cart. Kak M suka koewteow goreng dan mee seafood dia. Tapi hari ni kami makan nasi pula. Restoran ni menyediakan masakan vietnam. Jadi memang ada kelainan. Sekai tengok macam restoran Tomyam kan, tapi sebenarnya tidak.


Kami makam menu yang telah disusun. Set A menghidagkan nasi dengan 4 jenis lauk. Kak M tak ingat sangat nama menu lauk tu tapi lebih kurang jer lah yer. Chicken sweet sour. Qsuid spice and vege, friend bean sprout dan tauhu with leanut sause.

Memang sedap semuanya. Kot sesapa.ketandusan idea cari tempat makan boleh la cuba di sini. Harga pun tak.mahal sangat.

Ayam Masak Kicap lagi.....

Another entry of Ayam Masak Kicap..this is the most favourable menu in this house. Since everybody like it very very much...mommy love to make it eventhough for many times.


Macam biada masakan ini dah banyak kali kak M cerita dalam blog ni. Boleh google kalau mahu. Kali ni cuma kak M masukkan daun kari setangkai kasi naik aroma lagi..hmmmmm memang sangat terangkat aromanya.

Telah menjadi kegemaran seisi keluarga sejak berzaman..ceee wahh macam iklan  kicap adabi pula yer...ini.kak M guna kicap kipas udang yer..tapi gunalah kicap cap apa pun, hasilnya pasti tetap sama.

Memang malas sangat nak salin balik resepi pepandai ler korang cari yer..hahha..nak lagi ummmph boleh tambah kentang dan tomato macam kak M masak harinji..Jom makan!

Friday, October 11, 2013

Soto Ayam


Menu hari minggu kali ini ialah Soto Ayam. SiL nak makan katanya teringin sangat, jadi kakM pun masak soto hari ni. Soto ni memang menjadi kegemaran semua. Asalkan berasaskan sup memang laku ler.

Resepi biasa jer. Kak M suka sup yang pekat. Cuma buat soto ni banyak rencah itu jer yyang terasa sangat cerewet.


Apa yang istimewa sup.soto ini ialah kerana supnya dicampur santan..ha kan? Itu sebab ianya ada rasa yang tersendiri.

Kak M belajar buat sup dari kawan kak M masa dok di USM dulu. Kami sama sama buka gerai jual soto. Sehingga kini kak M masih mengunakan resepi. Memang sangat puas hati dengan rasanya. Jom semak resepi tak seberapa ni.

Kak M hanya guna sebelah jer ayam tidak dipotong kecik yer terus masukkan dalam periuk bersama 10 gelas air..lebih pun takper.

Mesin 3 biji bawang merah 3 biji bawang putih dan sebiji bawang besar serta seinci halia dan sebatang serai. Masukkan dalam rebusan ayam tadi

Masukkan 2 sup bunjut dan garam secukup rasa. Biarkan sup mereneh dan rasakan garamnya. Akhirnya masukkan secawan santan dan kacau dam biarkan seketika.

Boleh dihidangkan dengan nasi impit, daun sup, bergedel, kacang tanah dan soohon.

Boleh tambah sambal kicap untuk lebih enak.

Jom makan.


my first visit to starbuck

Inilah julung kali kak M masuk cafe high class ni. Haha...kak M.ni bukan jrnis lepak santai trmpat mewah gini. Tapi hari ni ada member ajak keluar minum kopi katanya dia nak belanja.

Hokey I follow. Dan kami ke Starbuck di sesyen 9 Shah Alam. Kak M cakap kat member tu  hehe order lah apa apa yang patut..i follow..haha sebenarnya kak M tatau nak order apa.


Ni la kinuman yang bernama Frapucino, memang sedap dangat..ada rada kopi dan coklat . Hehe..memang jakun habis..huhu dan kawan kak M tu minum air yang warna hijau tu...ntah ler apa namanya. Then ada hati juga nak cuba snack kat sini jadi kak M minta cinnamon bread..yer kot namanya..haha..


Walla....memang sedap roti ni RM5..tak rugi order roti ni. Hihi....dah total semuanya Kak M punya bahagian lah dalam RM17.00 heem.ok la sesekali kan masuk tempat macam.ni.


Sunday, October 6, 2013

End your skin troubles today!

No matter what your skin concerns are, or even if you're not sure what concerns you might have, there's a solution for it. Let New York Skin Care Solutions take care of all your skin woes!


Sign up with #NYSkinSolutions now to redeem 1 free skin treatment session + 1 product set!

Eternal beau teaset for sale

This teaset consisting od 6cups and saucers, a teapot and, 6 side plate. Will sell for RM400 not included postage and packaging. Feel free to email me if interested at emmarinie@yahoo.com




Photoshoot




Anak mommy ni dah nak masuk darjah satu tahun depan. Jadi sekarang dah boleh mendaftar. Macam biasa bila nak darftar kena sertakan sekali gambat berukuran passport. 
Jadi petang ni jom kita ke kedai gambar photoshoot kakak Nuha.

Tat Nasi Ayam

Malam tadi Hubby belanja makan luar. Kemain suka lagi anak anak mommy ni kalau dapat makan kat kedai.
Kali ni kami mencuba menu di restoran Tat Nasi Ayam yang terletak di Seksyen 23. Lokasinya di corner lot berhampiran dengan carefour (sekarang telah diambil alih oleh EON)

Memang seronok dapat makan kat sini sebab ada pelbagai pilihan. Pemiliknya menjual menu Nasi Ayam dan minuman. Tapi ada stall kecik disekeliling restoran yang menjual menu yang pelbagai.


Kak M order Char Koew Teow.. memang sedap sama macam yang kak M makan di Penang suatu ketika dulu. Hubby pula order nasi ayam..sangat speci nasi ayam sini..sedap tak terkata. Nuha pula makan durian crepe.. 3 biji RM5..ok lah kan?



Danish pula makan chicken chop..sedap juga..memanglah menjilat jari semuanya. Di samping tu ada otak otak fan satar. Huh memang feveret kak M tu semua. Akhir sekali bebudak ni makan waffle ice cream yang sangat enak sebagai pencuci mulut


Antara menu lain yang turut dijual di sini ialah roti naan dan tandoori, sotong bakar dan kangking, rojak buah dan rojak pasembur, aneka jenis popia, western food, soto dan bihun sup dan itayaki.

Memang banyak pilihan dan sesuai kalau nak bawa family ke sini.





Saturday, October 5, 2013

Chocolate Moist Cake

Kek ni dah dua kali kak M buat. Memula dulu kak M buat untuk Sukan Tahunan Taska Nuha dan Ahmad. Hari ni buat sekali lagi sebab Nuha nak.makan. Katanya masa sukan tu dia tak sempat nak rasa pun.. heeee kasihan Nuha


Kak M hanya gunakan tepung ready mix yang kak M beli dari bakery shop. Satu bungkus RM8 dapat menghasilkan 500 gm kek coklat.

Memang sangat mudah. Masukkan semua tepung tu dalam mixer dan tambahkan 3 biji telur, 100gm air dan 200gm minyak masak. Putar selama 1 minit hingga semuanya bercampur sebati


Kek ini dibakar pada suhu 180 celcius selama 40 minit. Kak M gunakan acuan 8" untuk kek ini

Bila dah masak biarkan ianya betul betul.sejuk pada suhu bilik. Sementara kek menyejuk kita sediakan ganache sebagai toping.

Kak M beli coklat bar masakan dari kedai bakery juga. Panaskan secara double boiled. Masukkan coklat bar dan double cream dan biarkan ianya mencari bersama sehingga menjadi likat. Dan sejukan seketika.

Akhirnya boleh lah dituangkan ke atas kek tadi sehingga membaluti keseluruhan kek.

Itu sahaja. Senang kan?




Sukan Taska Anak Bestari

Hari ni adalah hari sukan Taska Anak Bestari. Anak anak mommy Nuha dan Ahmad ambil bahagian. Nuha ada 2 acara dan Ahmad ada satu acara.

Tahun ni sukan diadalah di dewan orang ramai yang sangat kerhampiran dengan kediaman kami. Jadi lepas sarapan berjalan kaki jer kami ke sana.

Macam biasa jamuan secara potluck diadalah dan tahun ni mommy bawakan kek coklat lembab. Itu jer yang mommy rasa sempat mommy buatkan untuk majlis tersebut. Memang macam macam makanan ada tadi. Jenuh makan lah kiranya.


Memang ramai penyertaan kali ni sebab ia menggabungkan 3 cawangan iaitu cawangan Shah Alam, Bukit Raja dan Kelana Jaya. Nuha masuk acara tempurung emas dan pahlawan bestari manakalai Ahmad pula 
Masuk acaea cawan pasir.

Riuh rendah sekali sorakan ibu bapa memberi sokongan kepada anak anak. Sukan tamat pada jam 1.30 petang dan disudahi dengan penyampaian hadiah serta sijil komputer dan sijil tamat sekolah.





Thursday, October 3, 2013

Let your body do the talking.

Introducing Levi's® REVEL jeans, built out of the Curve ID fit innovation system, that promise to shape, lengthen & lift at all the right places. Because women deserve perfect fitting jeans that enhance their natural curves

4life Chewable Citrus Cream Advance Formula

If intereted , do contact me at emmarinie@yahoo.com.


Wednesday, October 2, 2013

Orchid Thai


Pernah tak makan kat sini? Orchid Thai ni terletak di Sksyen 9 Shah Alam, memang tak perasan sangat sebab kawasan sini memang sangat sibuk

Kak M makan tengahari dengan kawan kawan kat sini. BOSS belanja okay!. Heee, ni kira first tine juga kak M ke sini. Restoran ni dua tiingkat. Kat bawah ada aquarium dorang ternak ikan dan kat atas baru tempat makan.


Trmpatnya sangat cosy. Tenang sangat dan makanan pun best. We all order asparagus goreng, daging lada hitam, tauhu jepun serta ikan siakap kerabu mangga. Pheww! Sangat sedap.


Ini lah dia ikan yang sedap tu. Memang cukup rasa semuanya. 

Marvelous!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...