Followers

Wednesday, May 25, 2011

Secret Recepi

Akhir akhir ni kecoh secret recepi tak jadi tak halal sebab ada antara bahan bahannya di katergorikan sebagai mempunyai DNA babi. Aduhhhh dah berapa banyak kita telan hanya kerana percaya pada logo halal yang dipamerkan pada setiap kedai. Tengahari tadi Kak-M lalu depan SR kat section 3 Shah Alam, wah sunyi sepi. Kalau dulu tempat tu tak pernah tak der orang. Tentulah kita umat Islam ni sangat sangat prihatin dengan apa yang kita makan sebab benda tu semua jadi darah daging kan. Teringat masa Kak-M kat UK dulu, bukan main bawa senarai code 'E' untuk pastikan yang dibeli untuk di makan itu tetap halal kalau ada keraguan tak payah beli langsung, telah telah la kita pili yang halal kan. Di sini yang tentunya negara Islam, makin dijaga makin banyak yang haram dari halal. Aduh...apa sudah jadi?

Jangan risau adik adik, kakak-kakak, abang-abang, pengumumman SR tentang halal haramnya itu tidak sesekali menutup citarasa tekak kita. Kita kan boleh bikin sendiri. Moh kerja. Ahahahah, jangan tak percaya semalam kak-M berjaya membuat sebiji carrot cake ala-alan SR gitu tapi kak-M boleh katanya yang 'kini rahsiaku menjadi milikmu' keh keh keh..apa yang nak dirahsiakan, resepi ni boleh aja google dan pasti kalian akan jumpa macam-macak version of carrot cake pilihan kalian. Yang kak-M buat ini adalah dari myrecepi.com. silalah ke sana ya. Selamat menjamu mata dengan hidangan carrot cake ini

Thursday, May 12, 2011

Iphone4 in White


Akhirnya keluar juga warna putih menda ni. Nampak memang elegant. Ada yang berkenan ka? Kak-M neh masih tak mampu kot rasanya dan tak perlu lagi gadget semewah ini. Tapi yang yang betul2 memerlukannya, memang berbaloi baloi beli iPhone4 neh. Ish melihatkan plan yang ditawarkan kalau kena dengan pilihan kira dah jatuh percuma iPhone4 ni. Hampa tak teringin ka? Kalau teringin toksah lengah lagi, klik saja SINI

Monday, May 9, 2011

Zebra Crossing

Sekalian pengguna jalan raya, hampa tau dak apa itu zebra crossing? Sapa yang sepatutnya berhenti di zebra crossing tu? Baru-baru ni seorang pelajar nyaris dilanggar kereta di zebra crossing ini. Sangat memalukan bila kejadian ini berlaku di dalam kampus universiti. Ish...kenapa sampai boleh jadi macam ni? 


Zebra crossing ni dibuat bagi memabntu pejalan-pejalan kaki melintas jalan di jalan jalan yang sibuk. Jadi ketika kenderaan sampai pada zebra crossing dan melihat ada pejalan kaki yang menunggu di tepi jalan untuk melintas maka haruslah kenderaan itu berhenti bagi memberi laluan kepada pejalan kaki tersebut. Biasanya kita banyak melihat zebra crossing ini di kawasan berhampiran sekolah dan di dalam kawasan universiti kerana di sinilah ramai pengguna jalan raya yang berjalan kaki. 

Malangnya ramai yang tidak indah akan kemudahan bagi pejalan kaki ini. Kita sendiri nak lintas pun rasa tak yakin. Terasa macam kereta yang meluncur laju itu tak mungkin berehenti memberi laluan kepada pejalan kaki. Inilah sikap yang sama sekali tidak bagus. Kebanyakan pemandu akan terus memandu melintasi zebra crossing ini apatah lagi bila terasa ada kereta laju di belakang semakin menghampirinya.

Wahai sekalian pengguna jalan raya, marilah kita berubah kearah sikap yang lebih baik. Jadilah pemandu yang lebih berhemah dengan menghormati pengguna jalan raya yang lain juga.

Friday, May 6, 2011

Senang-senang menang

Banyak blog yang buat contest yer. Maaf ler kak-M memang tak sempat nak join you all punya contest. Apa pun kak-M ucapkan tahniah la sebab rajin you all buat contest segala. Ni kak-M just nak war warkan member buat contest juga but buta gores dan memang. Owh! tidak sama sekali. Senang-senang menang ni memang betul betul senang punya contest. dan hadiahnya bukan calang calang. HONDA CITY...ulang suara HONDA CITY yer adik adik...ish selama kak-M dok drive HONDA CITY ni memang tak terkata la betapa hebat produk Honda ni. yer lah namanya pun Honda kan. Meh sini kak-M bawa you all ronda-ronda dengan Honda City ni.

Jadi amacam? ada berani. Tak susah pun contest ni tuan puan, adik adik, kakak abang, cuma kena join saja. Macam mana pulak? ok, mula mula sms 'ON WIN' ke 2882. Pastu jawab jer soalan@ yang mereka SMS kembali, satu soalan betul dapat 1 point. hah! tak ke senang. satu sms cuma SEKUPANG sahaja. ulang suara SEKUPANG sahaja oii...ishh takkan tak mo kot. Kalau nak maklumat lebih lanjut jom clik sini  'Senang-senang Menang' .

Tarikh tutup adalah pada 12 Jun 2011. Cepat! Anda mungkin pemenangnya.

Wednesday, May 4, 2011

Fesyen Muslimah

Zaman sekarang ni, macam macam fesyen kita lihat, tak ketinggalan muslimah kita juga tampil dengan pelbagai gaya. Ish kak-M pun salah sorang yang nak juga bergaya bagai neh. Tapi berpakaian cara muslimah ni pun kena lah pada tempat dan majlisnya. Kadang-kadang dia kata dia pakai pakaian muslimah, yer betul harus semua menutup aurat tapi kelihatannya terlalu sendat. Biar betui. Jadi tepuk dada tanya selera. jom layan antara gaya yang menarik minat kak-M.

Yang ini adalah koleksi Sri Munawarah. Tapi untuk wanita gempal macam kak-M mungkin akan nampak lebih gempal dengan feshen ni.

Yang ini juga dari Sri Munawarah, nampak lebih elegan dan sesuai untuk ke pejabat. Memang harganya agak mahal. Tapi dengan potongan dan kualitinya memang berbaloi-baloi untuk dimiliki.



YAng ni pun nampak sweet. Ringkas dan selesa rasanya. Reganya memang berdebuk lah. Sometime Sri Munawarah ni ada buat promosi besar besaran, puan puan boleh jer 'LIKE' dia punya facebook. Tudung2 dia dia pun boleh tahan menarik gak. I like the fabrik  they use. So comfortable!


Dan inilah tuan punya kedai. Punya lah lawa sepadan lah dengan produk hasilannya.

Sunday, May 1, 2011

Sakit Sendi

Menderita sakit sendi? Oh tidak, memang sangat memilukan. Sakit sendi ni tidak hanya pada orang tua atau warga emas tetapi juga golongan muda. Sukar dalam pergerakan apatah lagi melakukan aktiviti seharian. Maklumkan zaman sekarang macam macam kerja kita lakukan. Faktor pemakanan juga menymbang kepada datangnya penyakit ini.  Oklah, Kak-M just nak share sedikit maklumat berkenaan sumber makanan cegah sakit sendi. jom baca. Maklumat ini adalah dari majalah wanita.

1. Strawberi
Buah ini baik kerana ia kaya dengan vitamin C yang bagus dalam mencegah perkembangan sakit sendi dan penipisan tulang rawan. Sumber vitamin C juga boleh diperolehi dari buahan lain seperti Oren dan paprika merah.

2. Minyak zaitun
minyak ini mngandungi poliferol didalmnya boleh membantu mengurangkan peradangan di dalam tubuh.

3. Ikan Salmon
Ikan Salmon merupakan sumber vitamin D dan Omega 3. Vitamin D dapat mengurangkan rasa sakit pada sendi. Omega 3 sangat baik untuk tubuh kerana sifat anti inflamasi.

4. Teh hijau
Minuman ini mengandungi zat anti oksidan yang dikenali sebagai katekin iaitu zat anti inflamasi yang mampu melambatkan kerosakan tulang rawan pada pengidap artritis.

5. Sayuran hijau
Sayuran hijau kaya debgab vitamin Kiaitu nutrisi yang mampu mencegah osteoartritis.

sekian terima kasih
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...