Followers

Wednesday, January 26, 2011

Bahasa Blog

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Entry hari ni tak der kena mengena dengan kelas bahasa yer. Kak-M cuma nak kongi pengalaman kak-M baca blog sejak dua menjak nih. Xpedisi kak-M dok hopping blog ni menemuikan Kak-M dengan pelbagai isu dan cerita. Tapi hari ni Kak-M terpanggil nak cerita tentang BAHASA BLOG. Sama lah macam kak-M bagitau sebelum ni, kak-M paling suka baca blog yang bersahaja sebab terasa real macam bloger tu dok sembang depan kita. Dalam dok baca blog2 ni, macam-macam gaya bahasa kak-M jumpa. Kak-M pun bukanlah guru bahasa untuk comment kalian kan. Tapi penggunaan perkataan dalam penulisan blog ni agak menarik pada kak-M. Mari kita kongsi bersama antaranya :

sibuk tahap GABAN atau busy gila-gila - membawa maksud kesibukan yang melanda sehingga keterlampauan
BW - Blog walking
hi - Hai
ahaks - menujukkan dia sedang ketawa seperti hahahahahah, hihihihi,hehehehhe, kah kah kah
Ntry - Entry atau post
Terjah - singgah atau berhenti sekejap di sini
donlot - download ( ni kes nak cepat taip neh)
X - tidak
taw - tahu/mengetahui
tataw - tidak tahu
loikee - like
bwk - bawa

dan banyak lagi..yang di atas ni adalah antara perkataan yang Kak-M terpinga2 juga masa mula2 dulu. Kepada yang dah lama dalam dunia ni dah biasa la kan...
Iyerlah kita menulis ikut cara kita....kena adaptasi dengan bahasa ni semua baru seronok join dunia blog

5 comments:

sAyOobAeQ said...

saya tak suka baca tulisan dlm short form hehehe.tapi depend la kan.taste masing2 :)

sarah-najwan said...

salam..
saya gak dulu xtau..xfhm sgt.cth:

param..mendelah param ni..masa tu bulan ramadan..rupa2nya singkatan pasar ramadan..huk huk..ehhehe

kakngah said...

k-M,
kalau msk blog anak2 remaja.. lagi payah nk faham bahasa diorg..

indah.com said...

ada blogger lama meluat dengan blog yg ejaan campur huruf kecil ngan huruf bsr.shortform, tulis mcm budak2, cerita hal peribadai sampai tak dak privacy langsung. depa tak akan singgah blog mcm tu. apa pendapat anda

Beuty Daisy said...

kak emma ada perasan x blogger yg tulis ada w kt belakng? cth mcm buat apew tuw? bole kew? tu di panggil bahasa rempit ahaha..looike tu maksudnya love+like, jadilah looike hehehe...

atun pun xsuka baca yg shortform sgt, kecuali x utk tidak, ok je hehehe, yg lain mcm n3= entry, situ=c2, oit jadi pening nk baca ahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...