Followers

Thursday, December 30, 2010

Ular menyusur Akar Takkan Hilang Bisanya.

Ehem....besar maksudnya tu. Tetiba teringat pula suatu ketika dulu my boss pernah cakap macam tu to one of my friend gara-gara dia kena angkat kosi depan students....hahahhaha...

maksud peribahasa di atas ialah sesorang yang besar pangkat dan darjatnya jika menrendah diri takkan jatuh pun kedudukan dan martabatnya itu....

Sejenak aku terpikir, hmmm betuilah, selama aku dok kerja kat situ aku memang ulaq.. hahahha...buktinya....dengan kelayakan akademik yang aku ada, aku tak terasa apa apa pun bila aku kena pi sort surat masuk pigeon hole lecturer, banyak pula tu, dok buat keja photostate ni tok sah kira la, sampai suatu ketika ada student masuk tanya aku, akak kat mana saya nak bagi surat ni, may be dia ingat aku kerani kot kat situ..ngeh ngeh ngeh.... tak palah.....sekali dia tau sapa aku..alamak kemain dok minta maaf...heheheh. tak pa aku marah pon, sikit pun tak....maka beringatlah kita untuk tidak sombong bila jadi ketua esok ni...kalau kena buat kerja tidak setaraf dengan kedudukan kita, buat jer lah....tak luak pon...

** sesekali menulaq, syiok jugak yer...hihihihhi

5 comments:

indah.com said...

betul tu:jadilah padi..makin tunduk makin berisi.jgn jadi ayam...telor sebiji riuh sekampung

Emma said...

stuju sangat tu...

SAB AKMAL said...

betul la tu...dah tentu semakin di repek orang lagi ada...gua respek sama lu la...

LanaBusyBee said...

teringt kisah kt U atun dulu..ada sorang lecturer ni, xmo panggil dia puan, kena panggil dia Dr, dia kata penat dia belajar untuk dapatkan Dr ni, eh mcm tu la, terus kitaorang menyampah...

ok la tuh kak emma mcm tu, buat ja apa kerja selagi kita boleh, kadang2 pangkat kerani ja pun, mengarah suruh buat kerja mcm bos, geram2...

Emma said...

Atun : Kes macam atun tu kat sini bersepah, jgn kata dalam U, kat faculty saja pun bersepah, nama dia tak letak Assoc.Prof, riuh sekampung...sungguhlah tak paham, kot ya nak tegur, cakap lah baik baik kan....yer lah....hidup ni semuanya hanya pinjaman, kena ingat tu...jangan sombong..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...