Followers

Wednesday, June 10, 2015

Mood Mengekek datang lagi

Hamboiii takut tu...waahahahahah..mengekek yer? Biasa ler.. minat baking ni dah lama dalam jiwa. sesekali datang gian tu, memang seharian akak nak membaking je.

Alkisah bahan-bahan pun dah lama di beli. Dek kerana nak balik kampung cuti sekolah ni. kak M berhajat nak buat kek bawa balik kampung makan adik beradik.

Akak memang suka buat kek Prune kalau balik kampung ni.Sedap kek ni. tak perlu creme bagai. Akak belajar buat kek ni masa menetap di UK selama 4 tahun dulu tu. Huh sampaikan di sana akak jual kek ini dengan member-member Malaysia di sana. Laku dek non..hahah.. samapi dapat le akak menyimpan duit beli Kenwood Chef seketui hasil mahsul dari jualan kek tu..hehe

Kek Prune ni memang mantap, isinya lembab walaupun ia dibakar tapi hasilnya sama seperti kek kukus. Mungkin sebab bahan bahan dia yang sangat high class kan....


nak resepi? Boleh aje..sila google lah dalam blog ni, mesti jumpa punya. Selain dari tu akak juga bakar kek marble. Hah ! Kek marble ni memang legwnd. Green gitu. Sejak zaman dulu kalau kalau hari raya mesti ada kek ni. Bahan bahan pon senang aje dan akak guna resepi dari Blog Dapur Tanpa Sempadan. You olls boleh google di sana yer untuk resepi tu. Cuma kak M kurang kan 50 grm gula....tapi still ok.


masih perlu banyam belajar supaya skil melapis kek ni jadi lebih cantik ala ala zebra tu.. huhu apapun rasa kek ini tetap mengamcam. Kena pula dengan kopi panas...awwwww...meletops...


Tengok tu kek akak yang gebus gebas membuatkan orang orang kampung terpegun tau.

Dan kek yang terakhir ialah kek coklat. Kek coklat ni adalah permintaan anak gadis kak M. Nuha memang suka sangat kek coklat. Bila godek godek barang kek kat dapur ada satu peket ready mix kek coklatbyang hampir expired..haha..elok sangat le tu. Memang rezeki Nuha dapat kek coklat hari ni. 



ha..please dont judge the books by its cover...nampak aje hodoh tapi rasa dia memang mantap. Ha..Nuha kasi 5 bintang. Kek ni paling cepat habis dapat bawa balok kampung cuma suku bahagian aje.

begitu le kisahnya mood mengekek akak kali ni... jumpa lagi ya..tata


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...