Followers

Sunday, November 17, 2013

olio aglio memang mudah dan sedap


Ini adalah cubaan pertama kak M masak Olio Aglio. Kak rumah kak M ni semua orangvtak minat sangat italian food mcm ni. Kalau pizza jer semua makan tapi kalai makanan seperti ladagna dan spagety ni memang tak jalan la.

Petang semalam kak M dok kemas kemas dapur ternampak lah sepeket spagetybyang maaih belum buka.

Tergerak pula hati nak mencuba Olio Aglio no.


Mana lah tau kalau kalau anak anak suka pula olio aglio ni. Kak M google kebanyakan resepi semuanya sama jer caranya. Memang sangat mudah dan bahan bahan yang digunakan pun tak banyak.

Jom semak resepi dulu.

Setengah peket spageti di rebus hingga lembut campurkan sesudu minyak masak supaya spagety beekilat dan tidak melekat. Tos kan dulu setelah ianya masak lembut dan sejukkan seketika

Dadukan bawang besar yabg warna kuning tu. Ricihkan 2 ulas bawang putih dan tumis menggunakan minyak zaitun. Hingga naik baunya. Masukkan fish ball, isi ketam, fish cake, udang dan lain lain yang mana suka. Gaul sebati bersama tumisan bawang tadi.

Masukkan spagety dan gaul lagi boleh letakkan capsicum atau cili keribg dipotong potong atau buah zaitun jeruk. Secubit garam dan gula dan rasakan. taburkan sekidikit serbuk basil.


Wallaaa..siap sudah..mudah kan.  Anak anak kak M tak makan sangat. Kena tambah kicap baru depa makan..heee..memang kena melayukan juga baru bebudak ni suka..hehe.

Suatu hidangan yang juga sesuai untuk tetamu yang bertandang ke rumah kita.

Selamat mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...