Followers

Tuesday, July 5, 2011

VIral Exanthem

Tu dia, apa kemena nih? Ini aalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh virus. Viral exanthem ni seperti ruam ruam merah yang keluar dari kepala hingga lah ke kaki. Biasanya terjadi pada bayi. Al kisah anak kecil kak-M kena pula virus ni, bila bawa ke medical centre doktor kata ini bukan denggi sebab ruam dan biji biji merah itu timbul di permukaan kulit. Ini dikenali sebagai virus exanthem yang biasanya akan jadi selepas bayi berkenaan baik dari demam atau selsema. Macam biji-biji air bisa gitu. Mula-mula kak-M ingat DArwish kena measles tapi rupanya penyakit lain. Jadi doktor hanya bagi cream dan ubat tahan gatal. Ruam ruam tersebut akan hilang dengan sendirinya. Semoga cepat sembuh ya anakanda.


4 comments:

misyamissyou said...

cepat sembuh ye si kecik! ^_^

amir aizat said...

doa bnyk2,hee mmg pnyakit cmni slalu kena baby,huhu

alyrds said...

ruam² merah tu ke?

alyrds.com

SABARINA said...

syabeel nyer ruam tak berair pon , memang cam campak rupenyer, tp kalau campak semua sebadan ke kene ni badan n belakang badan je kaki semua ok ajer...ni pon dah kering la, tp gatal2 miang masih ada..udahnya mandikan ngan dettol je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...