Rendang Palembang

Misi memasak hari ini ialah Rendang Palembang. Tak dapat dikenal pasti asal usul masakan ini, mungkin juga dari Palembang. Kak-M belajar dari aunty kak-M yang memang pandai memasak. Hari ni meh kita berkongsi resepi, manatau masa Ramadhan nanti boleh dijadikan antara menu untuk berbuka.

Rendang Palembang


6 ketul ayam sederhana besar digoreng bersama garam dan kunyit.
4biji bawang merah, 4 ulas bawang putih, sedikit halia, sebatang serai di mesin.
sebatang serai dititik
sebiji bawang besar dihiris besar-besar
santan kelapa setengah cawan
kicap manis setengah cawan
cili kering 4 susu besar
garam secukup rasa.
Setegah cawan air kosong

cara-cara
Tumis bahan-bahan yang telah dimesin tadi, masukkan serai yang di titik tadi dan masukkan cili kering 4 sudu itu. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng dan gaulkan rata. Masukkan pula kicap dan kacau lagi, masukkan santan dan garam secukup rasa. Jika terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air masak.

Siap dan bolehlah dihidangkan.

Comments

indah.com said…
nampak macam sedap
emma marini said…
memang sangat sedap

Popular posts from this blog

Akhirnya..jadi juga kailan goreng ala chinese ni...

Pediasure susu pilihan

My Baby Boy is Sick