Rendang Palembang
Misi memasak hari ini ialah Rendang Palembang. Tak dapat dikenal pasti asal usul masakan ini, mungkin juga dari Palembang. Kak-M belajar dari aunty kak-M yang memang pandai memasak. Hari ni meh kita berkongsi resepi, manatau masa Ramadhan nanti boleh dijadikan antara menu untuk berbuka.
Rendang Palembang
6 ketul ayam sederhana besar digoreng bersama garam dan kunyit.
4biji bawang merah, 4 ulas bawang putih, sedikit halia, sebatang serai di mesin.
sebatang serai dititik
sebiji bawang besar dihiris besar-besar
santan kelapa setengah cawan
kicap manis setengah cawan
cili kering 4 susu besar
garam secukup rasa.
Setegah cawan air kosong
cara-cara
Tumis bahan-bahan yang telah dimesin tadi, masukkan serai yang di titik tadi dan masukkan cili kering 4 sudu itu. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng dan gaulkan rata. Masukkan pula kicap dan kacau lagi, masukkan santan dan garam secukup rasa. Jika terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air masak.
Siap dan bolehlah dihidangkan.
Rendang Palembang
6 ketul ayam sederhana besar digoreng bersama garam dan kunyit.
4biji bawang merah, 4 ulas bawang putih, sedikit halia, sebatang serai di mesin.
sebatang serai dititik
sebiji bawang besar dihiris besar-besar
santan kelapa setengah cawan
kicap manis setengah cawan
cili kering 4 susu besar
garam secukup rasa.
Setegah cawan air kosong
cara-cara
Tumis bahan-bahan yang telah dimesin tadi, masukkan serai yang di titik tadi dan masukkan cili kering 4 sudu itu. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng dan gaulkan rata. Masukkan pula kicap dan kacau lagi, masukkan santan dan garam secukup rasa. Jika terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air masak.
Siap dan bolehlah dihidangkan.
Comments