Followers

Tuesday, July 19, 2011

Ketam Masak Lemak Cili Padi

Taraaaaaaaaaaaaaa!, Akhirnya kak-M berjaya masak masakan lemak cili api ketam.Memang dah lama dok terasa nak masak menu ni. Jadi petang semalam kak-M bergegas ke kedai Pak Aji, alhamdulillah memang ada ketam walaupun kurus kurus hehehehh tapi cukuplah untuk makan anak beranak makan. Tengahari tu juga kak-M terus makan buat menu untuk berbuka petang nanti. Kak-M first time masak menu ni dan kak-M menggunakan resepi dari sifu MAMAFAMI. Memang terangkat lah masakan tu. Jadi mari berkongsi kak-M pastekan sekali lagi resepinya, Menu original boleh lah lawat lama web MAMAFAMI okeh. Semuanya sama cuma dalam resepi kak-M ada nenas potong yang menambahkan kemanisan kuah lemak itu.




KETAM MASAK LEMAK CILI PADI

Ingredients :

4 medium crabs, cleaned and halved
5 shallots ~ minced
3 cloves garlic ~ minced
1 inch fresh turmeric
1 inch ginger
5 bird eye chillies (more if you prefer it hot) ~ minced
enough coconut milk
1 piece dried tamarind
lemon grass ~ bruised
Tomatoes ~ quartered
salt to taste
cooking oil

Method :

1. Heat cooking oil in a pot. Add in the minced ingredients till fragrant. Add in lemon grass.
2. Stir for a while then pour in the coconut milk.Keep stirring.
3. When the gravy starts boiling, add in crabs. Leave for a few minutes before adding the dried tamarind and tomatoes. If you have sliced pineapple, add in as well.
4. Add salt to taste and leave to cook.
5. Remove from heat.

2 comments:

Wilayah Sepet Kuku said...

sedapnyaaaa ketam cili padi..nyumnyumm...

Emma said...

huish...memang terangkat nih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...