Followers

Sunday, February 20, 2011

Belanja Berhemah


Dalam sebulan berapa ringgitkah anda belanja? Berapakah pendapatan anda? Adalah perbelanjaan anda melebihan pendapatan? Adalah barang yang dibelanjakan adalah keperluan asas atau tidak? owh macam2 nak jawab kan...

Sebagai perempuan, isteri dan ibu kepada 3 orang anak, berikut adalah perbelanjaan kak-M selama sebulan

petrol                                              = RM300
nappy                                              =RM100.00 (rega sale)
Susu adik                                        =RM240
Susu kakak                                     =RM100
Daycare untuk kakak dan adik        =RM730 (tidak termasuk OT)
Bils                                                 =RM400 (including TNB,Syabas,Broadband,TM net)
Morgage rumah                               =RM1500
Insurance + sorang anak                  =RM600
Pinjaman pelajaran                          =RM150

Suami akan support: few things including duit belanja dapur dan duit poket saya hehehe, yuran sekolah abang, bil post paid, kereta etc.

hoho...agak2 korang berapalah pendapatan kak-M yer....? Bila dikaji semula, semuanya adalah keperluan. Kira kalau nak belanja untuk sendiri citer lain lah, nak beli tudung ka, baju baru ka, makan minum sekarian ka...huhu...mampuih kehidupan kat kota besar ni, cemana nak saving? Hampa belanja cemana yek...

Kalau betul lah perancangan kak-M by umur 45 (agak you all umor kak M berapa yer sekarang..heheheh) baru kak-M dapat saving tu..huhu dari mana, dari duit insurance segala bagai... Tapi memang letih lah hidup dalam aset tetap ni, kena ada gak aset cair.

14 comments:

Blogger Girl said...

kalau teka tepat dapat hadiah tak, hehehehehhe... byknye belanja, aduhhhh

AngahSayang2314 said...

hehehe betul2 berhemahhh

Emma said...

keh-keh-keh..jenuh dok rolling, menambahkan hutang untuk bayar hutang...hadoii

zmah said...

Bagusnya detail..

nanne_manja said...

nak teka..tapi nanti hadiah apa nak bagi? sebiji merc boley dak?

Sricahaya said...

hdp di kota mmg memerlukan perbelanjaan yg tinggi..silap kira mau lari bajet..hehehe

She's retarded said...

susahnya jadi parent. nasib baik saya masih budak sekolah

indah.com said...

memang lah gaji besar belanja besar

Emma said...

iya...dok bandar besar ni kenalah redho..:)

Miecyber said...

Semuanya naik dan semuanya duit .....

236 pulau di Malaysia belum ada nama

NISA KHAIRI said...

Isteri bukan saja tugasnya sbg surirumah, tapi juga sebagai menteri kewangan dalam rumah..hehe

mabk.abubakar said...

itulah adat berumah tangga.. lagi2 yang baru menimang cahaya mata.. banyak keperluan yg perlu dibeli.. tapi ingatlah, anak itu rezeki..

Myfrin's story said...

Salam, kak M. Duduk bandar besar memang semua guna duit. Bil saja pun dah berapa hatus...tak apa, dah rezeki kita macam tu, usaha lagi...:)

caliph shuriken said...

sjak keje financial consultant, sy dh plan baik2 savings + protection.. investment utk long term.. backup dgn medical card ^^

latest en3: ~ blue diamond ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...